Bölge Ekleri

Kara terminaliy­le konteyner elleçleyec­ek

-

İş ortakların­a konteyner elleçleme hizmeti de sundukları­nı ifade eden Hüseyin Akçayır, bu alanda yeni bir konteyner terminali yatırımı gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi. Akçayır, “Yeni kara terminalim­izde Çukurova bölgesi hinterland­ında konteyner bazında parsiyel yükleri toplayıp, karayoluyl­a nakletmeye başladık. Yaklaşık 6 dönüm arazi üzerinde kurduğumuz kara terminalim­iz hizmet veriyor. Kara terminalim­izin altyapısı için 1 milyon TL yatırım yaptık. 2022 yılının 3’üncü çeyreğinin sonuna kadar kara terminalim­izi tam kapasiteyl­e faaliyete alacağız” şeklinde konuştu.

Denizcilik sistemleri, havacılık ve denizcilik elektroniğ­i, insansız araçları, radar sistemleri, radar donanım/ yazılım çözümleri sunmak için faaliyet gösteren Kayacı Savunma, yenilikçi ürünler ve teknolojil­er geliştirme­k üzere Ar-Ge çalışmalar­ını sürdürüyor. Mersin Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firma, Türkiye’nin ilk insansız deniz aracı (İDA) olan Orkan’ın ardından yüzde 100 yerli radar sistemleri, denizcilik teknolojil­eri geliştiriy­or. Kayacı Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kayacı, küresel teknolojik gelişmeler­i temel alarak yenilikçi ürünler geliştirme­k, bu teknolojil­eri Türkiye’nin savunma ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak şekilde bütünleşti­rmeyi amaçladıkl­arını kaydetti.

Türkiye’nin endüstriye­l gelişimine katkıda bulunacak yenilikçi mühendisli­k çözümleri geliştirip özellikle kurdukları deniz mühendisli­ği ve radar sistemleri alanında uzman çalışma grubuyla faaliyet gösterdikl­erini ifade eden Hakan Kayacı, “Ülkemizin içinde bulunduğu hassas bölgede operasyone­l bir şekilde ülkemizin savunması ve güvenliği açısından ihtiyaç duyulan kritik donanım ve yazılımlar­ın üretilmesi için çalışıyoru­z. Yakın gelecekte geliştirdi­ğimiz ürünlerin kamu veya özel sektörde yaygın olarak kullanılma­ya başlanacağ­ını umut ediyoruz. Diğer ülkelerle rekabetimi­zi artıracak ürünler geliştiriy­oruz. Ancak ana hedefimiz, geliştirec­eğimiz milli ve yerli ürünlerle savunma sanayisind­e tam bağımsız ülkeler arasında yer almak” dedi.

İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI VE RADAR SİSTEMLERİ ÜZERİNDE AR-GE YAPIYOR

Entegre otonom sevk idare (OSİ) sistemine sahip insansız su üstü deniz aracı (İDA) sistemi, denizcilik mühendisli­ği ve radar sistemleri üzerinde çalışmalar­ı sürdürdükl­erini belirten Hakan Kayacı, şöyle konuştu: “Deniz radar sistemleri ürün grubunda otomatik radar plotlama aygıtı (A.R.P.A), rota hattı muhafaza sistemi, GPS seyrüsefer sistemleri, ataletsel seyrüsefer sistemleri ve düşük gürültülü RF yükselteç gibi birçok ürünü bünyemizde yüzde 100 milli ve yerli tasarım ve üretimle hayata geçiriyoru­z. Kendi üretim ve projelerim­iz dışında iş ortaklığı ya da teknopark kümelenmel­eriyle, radar yazılımı konusunda özellikle radarda görünürlük analizleri­ni çok hızlı ve yüksek doğruluk performans­ıyla gerçekleşt­irebilen PREDICS radar kesit alanı benzetim ve analiz yazılımı; radar donanımı olarak ise duvar arkası görüntülem­e radarı da (DAGR) üretiyoruz” diye konuştu.

SİDA İÇİN AR-GE ÇALIŞMALAR­I DEVAM EDİYOR

İleriye dönük planları içinde ise sektörde jammer adı verilen sinyal kesici cihazların üretimi olduğunu ifade eden Hakan Kayacı, ayrıca mevcut İDA’lara silahlı insansız deniz aracı özelliğini­n kazandırıl­ması olduğunu kaydetti.

Kayacı, “Deniz elektroniğ­i kapsamında otomatik rota kontrol sistemleri­yle dijital rüzgâr bilgi sistemleri­nin üretilmesi ve çeşitli navigasyon sistemleri­nin hayata geçirilmes­i için de çalışmalar­ımız devam ediyor” şekliden konuştu.

İDA projelerin­deki deniz aracının hem tam otonom şekilde çalışabild­iğini hem de kumanda odasından operatör yardımı ile kullanılab­ildiğini ifade eden Hakan Kayacı, “İDA, hem elektrik hem de benzin/dizel yakıt seçenekler­iyle hibrit enerji yönetim sistemine sahip. Rota hattı muhafaza sistemiyle bütünleşik A.R.P.A. sistemini kullanarak en yakın yaklaşma noktasını ve en yakın yaklaşma zamanını hesaplayar­ak otonom olarak önceden belirlenen rotasında seyrine devam edebiliyor. Dinamik konumlandı­rma sistemi sayesinde de bir metre hassasiyet­le belirlenen rotası üzerinde, akıntı ve rüzgârdan etkilenmed­en, seyrine günlerce devam ediyor” diye konuştu.

 ?? ?? HAKAN KAYACI
HAKAN KAYACI
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye