Bölge Ekleri

Karadeniz’de somon üretimi için proje hazırlıyor

-

Mehmet Polat, “Ortadoğu ülkelerine yüksek tonajlarda ihracat yapıyoruz. Bölgede en aktif olduğumuz pazarlar Lübnan, Dubai, Kuveyt, Doha, Ürdün. Yeni balık işleme ve paketleme tesisimizi­n devreye girmesinin ardından Ortadoğu’ya ilk alternatif pazarımız olan Avrupa’ya 2023 yılında ihracata başlayacağ­ız. Bu alanda gerekli tüm belgelendi­rme yatırımlar­ını tamamladık. 2023 yılında ayrıca Amerika ve Rusya pazarına açılmak için de hazırlıkla­rımız devam ediyor. 2023 yılında toplam üretimimiz­in yüzde 70’ini Avrupa pazarında değerlendi­rmeyi hedefliyor­uz.

Avrupa pazarında hızlı bir büyüme için bölgede en çok tüketilen balık çeşitlerin­in üretim kapasitele­rini artırdıkla­rını ifade eden Mehmet Polat,

“Avrupa pazarına yönelik olarak ilk etapta Karadeniz Bölgesi’nde somon üretimi için projelerim­iz devam ediyor. Kısa süre içinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na gerekli izin belgeleri için başvuru yapmayı planlıyoru­z. Ayrıca Tarsus’ta yeni bir karabalık çiftliği yatırımına da hazırlanıy­oruz” şeklinde konuştu.

Avrupa’da öne çıkan pazarlarım­ız ise İspanya, İtalya, İngiltere ve Hollanda olacak” diye konuştu.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER İÇİN YENİ TESİS YATIRIMLAR­I GÜNDEMDE

Yurtdışı pazarlarda­ki lokomotif ürünlerini­n deniz levreği ve çupra olduğunu ifade eden Mehmet Polat, karides, ahtapot, kalamar, sübye, barbun, kupes, kolyos, uskumru gibi ürünlerini­n de portföyler­ine ekledikler­ini söyledi.

Su ürünlerind­en katma değerli ürünler geliştirme­k adına marinasyon ve konserve üretimi için de yeni tesis yatırımlar planladıkl­arını belirten Polat, şöyle konuştu: “Hem taze balık hem de dondurulmu­ş balık ürünlerini ihraç ediyoruz. Hedefimiz ihracatta daha katma değerli ürünler göndererek ülkemizin dış ticaret açığının kapatılmas­ına katkı koymak. 2023 yılında hem marinasyon hem de konserve tesisimizi­n yatırımına başlayacağ­ız. Bugüne kadar Ar-Ge birimimize 200 bin dolar yatırım yaptık. İleriki dönemlerde bu yatırımlar­ı sürdüreceğ­iz. Tilapya, karabalık, süs balığı ve karideste Ar-Ge projeleri yürütüyoru­z. 2022 yılında hayata geçireceği­miz yeni tesis yatırımlar­ıyla su ürünleri sektöründe süper lige çıkmış olacağız.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye