Bölge Ekleri

Salihli üzüm pekmezi ve Gökeyüp çömleği için coğrafi işaret başvurusu yapıldı

- MANİSA / DÜNYA

Salihli TSO, bölgenin başlıca tarımsal ürünü olan sultani üzümden elde edilen pekmez ve ünü il sınırların­ı aşan Gökeyüp çömleğini de tescilli ürünler kervanına katma kararı aldı.

Yörenin coğrafi işaret tescilli ürünlerini artırmak için çalışmalar­ını yoğunlaştı­ran Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Salihli sultani üzüm pekmezi ve Gökeyüp çömleği için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusun­u yaptı.

İlk coğrafi işaret tescilini 2008’de Salihli kirazına alan Salihli TSO, zaman içinde odun köfte ve Kula leblebisin­i de coğrafi işaretli ürünleri arasına kattı. Tescilli ürünlerin sayısını artırmak için bir süredir hazırlık yapan Oda, iki yeni ürün için aynı anda başvuru yaptı.

Sultani üzüm pekmezi geleneksel yollarla üretiliyor

Geleneksel yöntem ile yıllardır evlerde üretimi devam eden sultani üzüm pekmezi, lezzeti ve aromasının yanı sıra yüksek besin değeri ile tercih edilen yerel ürünler arasında yer alıyor. Yörede gelir getirici tarımsal faaliyetle­rin başında yer alan sultani üzüm üretimi, Gediz havzasında özellikle ova kesimlerde­ki mahalleler­in tamamında yapılıyor. Genelde kurutulmuş olarak değerlendi­rilen üzümlerin bir kısmından da geleneksel yöntemlerl­e pekmez üretimi yapılıyor.

Gökeyüp çömleği 600 yıllık geçmişe sahip

Marka tescili için başvurusu yapılan diğer ürün ise Salihli’nin yüksek kesimlerin­de yer alan Gökeyüp’ün geleneksel çömleği oldu. 600 yıldır üretimi köylü kadınlar tarafından yapılan ve tama

men el işçiliği ile imal edilen Gökeyüp Çömleği, lezzetli yemeklerin pişirildiğ­i çok özel bir toprak kap olarak tercih ediliyor.

 ?? ?? Salihli sultani üzüm pekmezi ve Gökeyüp çömleği için başvuru dosyaları Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edildi.
Salihli sultani üzüm pekmezi ve Gökeyüp çömleği için başvuru dosyaları Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edildi.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye