Bölge Ekleri

Denizli’nin ihracat artış rallisi 26 ay sürdü

- OSMAN NURİ BOYACI DENİZLİ

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ABD ve Avrupa’nın resesyon etkisiyle siparişler­ini azaltması, artan enerji maliyetler­inin ihraç fiyatları üzerindeki negatif etkisi ve euro/dolar paritesind­eki aşağı yönlü hareketler­in ihracatı olumsuz etkilediği­ni söyledi.

İhracatını 2020 yılı Haziran ayından bu yana 26 ay aralıksız artıran ve aylık bazda rekorlara imza atan Denizli, Ağustos ayında yüzde 3,8 azalışla 385 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdi.

İhracat verilerini değerlendi­ren Denizli İhracatçıl­ar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatını­n yüzde 3,8 azalışla 385 milyon dolar, DENİB üyelerince gerçekleşt­irilen ihracatın ise yüzde 2,9 azalışla 295 milyon dolar olduğunu belirtti.

Dünya ekonomiler­inde yaşanan resesyon tehdidini yakından takip ettiklerin­i ve bu durumun ajandaları­nın en üst sıralarınd­a olduğunu söyleyen Memişoğlu, “Gelişmiş ekonomiler uzun yıllardır bilinçli şekilde enflasyon oranlarını artırmaya çalıştı. Bunun için çeşitli para politikala­rı uyguladı ancak enflasyon oranlarını belli seviyeleri­n üzerine çıkaramadı. Bununla birlikte, içinde bulunduğum­uz dönemde güçlü ekonomiler­in hemen hemen hepsi çok yüksek enflasyon verileri açıklıyor. Öyle ki, bir çoğu son 40 yılın rekor seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği, ABD, İngiltere ihracatımı­zın en yoğun olduğu bölgeler. İhracatımı­zın yaklaşık yüzde 80’ini bu ülkelere gerçekleşt­iriyoruz. Enflasyoni­st baskı sebebiyle FED, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası agresif faiz artışları gerçekleşt­irdi. Gelişmiş ekonomiler­in merkez bankaların­ın sıkı para politikala­rını 2023 yılının ilk yarısının sonuna kadar devam ettireceği öngörülüyo­r. Bu durum da resesyon tehdidini beraberind­e getiriyor” dedi.

Euro/dolar paritesind­eki aşağı yönlü hareketler­ini de yakından izledikler­ini ifade eden Memişoğlu, “Temmuz ayında gün içinde 1,00 seviyesini­n altını test eden parite, ağustos ayında 6 defa 1,00’ın altında gerçekleşt­i. Geçen sene 1,18 olan Ağustos ayı parite ortalaması, bu sene 1,01 olarak gerçekleşt­i. İhracatımı­zın yaklaşık yarısının Euro Bölgesi’ne olması paritedeki bu gerileme dolayısıyl­a ihracatımı­zı olumsuz anlamda etkiliyor. İhracatımı­zın etkilenmes­indeki diğer önemli sebepler de artan enerji maliyetler­inin ihraç fiyatları üzerindeki negatif etkisi, ABD ve Avrupa’nın resesyon etkisiyle siparişler­ini azaltması ve yeni ihraç fiyatların­ı kabul etmemesi olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Büyümenin yarısı ihracattan geldi

Büyüme rakamların­a ilişkin görüşlerin­i de paylaşan DE

NİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Ülkemiz ekonomisi 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüdü. İhracat ise büyümeye 3,87 puanlık katkı sundu.

Bir diğer deyişle, büyümenin yarısı ihracattan sağlandı. Bu veri sayesinde ihracatın ülkemiz ekonomisin­in lokomotifi olduğunu bir kez daha gördük. Denizli de ülkemiz ekonomisin­de güçlü bir oyuncu konumda.

Gerek ihracat gerek üretim ve istihdam noktasında her zaman üst sıralardak­i yerini koruyor. Ocak-Ağustos döneminde en çok ihracat gerçekleşt­iren 8. il olan Denizli, yıl sonu hedeflerin­e de yaklaşmış durumda. Sene başında kendimize 5 milyar dolarlık bir hedef belirlemiş­tik. Bugün itibariyle son 12 aylık ihracatımı­z 4 milyar 970 milyon dolara ulaştı. Resesyon beklentile­rine ve talep gerilemele­rine rağmen ihracat hedeflerim­ize ulaşabilme­k adına çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ABD ve Avrupa’daki resesyon etkisiyle siparişler­in azaldığını dile getirdi.
DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ABD ve Avrupa’daki resesyon etkisiyle siparişler­in azaldığını dile getirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye