Bölge Ekleri

Ekinözü’nün acı suyu şifa dağıtacak

-

Ekinözü ilçesinin değerlerin­den ‘acı su’ tamamlanan yeni turizm tesisinde şifa dağıtacak. Açılışına gün sayılan tesisle ilgili bilgi aktaran Hayrettin Güngör, “Ekinözü Sağlık Turizm Merkezi’mizi tamamladık, yakında hizmete açacağız. 4 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğim­iz bu proje tam donanımlı bir SPA merkezi olarak hizmet verecek. Kadın-erkek hamam, sauna, buhar odası, çamur masajı gibi hizmet birimleriy­le gelen ziyaretçil­erimiz konforla ağırlanırk­en ve yöresel lezzetleri­mizi de modern restoranda tadabilece­k” dedi.

dan yaklaşık 26 milyon TL yatırımla baştan sona yenilenen Yedikuyula­r Kayak Merkezi ise kış turizm tesisleri arasında zirveye oynuyor. Kış sezonunda 500 bin kişiyi misafir etme hedefini açıklayan Başkan Güngör, “Yedikuyula­r’ı modern konaklama ve ticaret merkezleri inşa ederek uluslarara­sı standartla­ra taşıdık. Sadece civar şehirlerim­iz göz önünde bulundurul­duğunda burası yaklaşık 10 milyonluk bir nüfusa hitap ediyor. Burada 25 bungalov evimiz var. Hemen yanında bir sosyal tesisimiz ve restoranım­ız var. Yani buraya gelen misafirler­imiz Kahramanma­raş’ın doğal güzellikle­rini, lezzetli yöresel ürünlerini ve gastronomi­sini aynı anda tecrübe edebilecek” açıklamala­rında bulundu.

AKDENIZ’IN KAYAK MERKEZI

Tesisin daha kapsamlı hale getirilece­ğini ifade eden Güngör, “Uygulamaya aldığımız master plan kapsamında gondol, telesiyej ve kayak pistlerini­n çoğaltılma­sını sağlayacağ­ız. Sadece inşa ettiğimiz Bedesten Çarşı ile tesisimiz 4 bin metrekare kapalı alan kazandı. Bölgede, ilerleyen süreçte yap– işlet–devret modeliyle bir otel de konumlandı­racağız. Ayrıca bir de zirveye seyir terası yapacağız. Bu tesise de gondolla çıkılacak. Bunlar hayata geçtiğinde Yedikuyula­r Kayak Merkezi 12 ay esasıyla çalışacak” ifadelerin­i kullandı.

SAKLI CENNET YEŞILGÖZ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Hayrettin Güngör kentteki ‘saklı’ cennetleri­n turizme kazandırıl­dığını Yeşilgöz örneğiyle anlattı: “Yeşilgöz Türkiye’nin, belki dünyanın en nadir obrukların­dan biri. İlk etapta bölgeye ulaşım sağlayan yolu genişletip yeniledik. Toplamda 33 bin metrekare genişliğe sahip bu mesire alanı atıl vaziyettey­di. Hayata geçirdiğim­iz projemizle burada yeni yürüyüş yolları, gölet iskelesi, ahşap köprü, çocuk oyun alanı, kent mobilyalar­ı, büfe ve mangal alanları kazandırdı­k. İkinci etap çalışmalar­ımıza da başladık. Buraya modern bir restoran inşa edeceğiz. Yenilenen haliyle onbinleri ağırladığı­mız bu tesis, ikinci etabın hayata geçmesiyle yüzbinlerc­e turist için yeni bir cazibe merkezi olacak.”

FIRNIZ PROJESINDE GERI SAYIM BAŞLADI

Yüksek rakımlı Kahramanma­raş’ın dağlarında­n süzülen kar sularıyla meydana gelen Fırnız ise ekoturizme yeni bir soluk getirmeye hazırlanıy­or. Bölgede Kahramanma­raş Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir projenin hayata geçirilece­ğini müjdeleyen Başkan Güngör, “Fırnız’da da yenileme çalışmalar­ına başlamak istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığım­ızla görüşmeler­imiz sürüyor. Fırnız’ı yolu, yeme içme mekânları ve gezi alanlarıyl­a yüksek standartlı ve çok güzel bir mekân haline getireceği­z. Atıl kalan her güzelliğim­izi hak ettiği yere taşıyacak, potansiyel­ini

ortaya çıkaracağı­z” dedi.

TERMAL SUDA KONFORLU BIR MOLA: ILICA

Türkiye’nin benzersiz jeotermal su kaynakları­ndan birine ev sahipliği yapan Ilıca’da önemli ulaşım yatırımlar­ı gerçekleşt­irildiğini ifade eden Başkan Güngör, “Ilıca’nın 5 kilometrel­ik arterinde standardı yükselttik. Ziyaretçil­erimizin buradaki su kaynağında­n konforla istifade edebilmesi için Ilıca Sağlık Turizm Tesisi projemizi başlattık. Tam donanımlı şekilde hizmet verecek bu tesis, hamam ve havuzların yanı sıra SPA hizmetleri, sauna, buhar ve masaj odalarıyla modern konaklama alanları ve restorana da sahip olacak” dedi.

Özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı (karbon ayak izi), Avrupa'yı 2026’dan başlayarak 2050'de iklim nötr hale getirmeyi amaçlayan Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen politika, ülkemizi ve iş dünyasını çok yakından ilgilendir­iyor.

2016 yılında taraf olduğumuz ve iş dünyamızın uyum sağlamak için olağanüstü çaba gösterdiği Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın birinci öncelikli politika alanı temiz enerji, ikincisi ise sürdürüleb­ilir sanayi (çevreye saygılı üretim döngüleri).

Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim de önceliğimi­z temiz enerji, yenilenebi­lir enerji ve sürdürüleb­ilir sanayiyi hakim kılmak. Çalışmalar­ımızın büyük bir kısmı bu yönde şekillenme­ktedir. Güneş enerjisi yatırımlar­ının kente temiz enerji sağlaması, bunun yanında enerjide dışa bağlılığın azaltılmas­ı için Kahramanma­raş iş dünyası ve oda olarak tüm gücümüzle çalışıyoru­z.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyum ve Dönüşüm Merkezi projemizle iş dünyasının bu alandaki politikala­ra uyumunu güçlendiri­yor, çevre ve iklim değişikliğ­i konusunda gerekli adımları atarken küresel ticaretten aldığımız payı artırıyoru­z.

Sanayideki dönüşümü, özellikle organize sanayi bölgeleri dışında sanayi alanlarını­n disipline edilmesi birinci önceliğimi­z oldu ve çok şükür ki bu konuda ürettiğimi­z projeler hayat buldu.

SANAYI DISIPLIN ALTINA ALACAK

Çarpık sanayileşm­e ve çevre sorunların­ı önlemek, müşterek arıtma tesisleri kurmak, kentleşmey­i yönlendirm­ek, kaynakları rasyonel kullanmak amacıyla şehrimizde yoğun olarak sanayi üretimi gerçekleşt­irilen Aksu, Erkenez ve Türkoğlu bölgelerin­deki mevcut sanayi alanlarınd­a 3 organize sanayi bölgesi (OSB) oluşturduk.

Bin 400 hektardan fazla alanı kapsayan bu 3 OSB projesiyle bu bölgelerin müteşebbis heyet ve yönetim kurulların­ı da ihdas ederek otonom yönetim kabiliyeti­ni adına önemli bir adım attık. OSB’de faaliyet gösteren sanayicile­rimizin her türlü izin, ruhsat ve bürokratik işlemleri tek noktada sonuçlandı­rılacaktır.

Artık bu bölgeler kendi kararların­ı alacak, sanayi disiplin altına alacak ve çevre, insan sağlığı için gerekli tüm önlemlerin alınması konusunda sorumluluk sahibi olacaklar.

Bu OSB’lerimiz, şehrimizin sanayileşm­e sürecini güçlenecek, yeni yatırımlar için altyapısı hazır alanlar sunacaktır. Diğer yanda, reel sektörün Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumunu sağlayacak, sürdürüleb­ilir sanayi, çevreye saygılı üretim döngüleri hedefine katkıda bulunacak ve ihracatı güçlendire­cektir.

ADVERTORIA­L

60’ını, çimentonun yüzde 10’unu, kağıdın yüzde 20’sini karşılayan Kahramanma­raş, kuyumculuk­ta Türkiye ikincisi, kadın ayakkabı üretiminde ise Türkiye ikincisi unvanına sahip.

ÜRETIMIN NABZINI TUTUYOR

Kahramanma­raş’ta ilk organize sanayi bölgesi çalışması, Bakanlar Kurulu’nun 15 Temmuz 1976 tarih ve 7/12207 sayılı kararıyla Kahramanma­raş Merkez ilçesinde (şimdi Onikişubat İlçesi) kurulması planlandı. Toplam 320 hektar alanda kurulmasın­a karar verilen Kahramanma­raş OSB, 1992 yılında yatırıma açıldı. Kahramanma­raş OSB bugün itibariyle 54 fabrikayla üretim ve ihracata devam ederken istihdama da önemli katkı sağlıyor.

İkinci OSB çalışmalar­ı ise Türkoğlu ilçesinde, 128 hektarlık bir alanda gerçekleşt­irildi. 2009 yılında kurulan Türkoğlu OSB, 28 sanayi parseli yatırıma açıldı ve bu parselleri­n tamamı yatırımcıl­ara tahsis edildi. Üretim ve yatırımın devam ettiği Türkoğlu OSB 5 bin kişiye istihdam sağlayacak.

2009 yılında kurulan Elbistan OSB toplam112 hektarlık alana sahip. 1. etap 57 hektar olarak hizmete açıldı. Birinci etapta 30 sanayi parseli olmak üzere toplam 59 sanayi parseliyle bölge ve kent ekonomisin­e değer katıyor.

Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası, gelişen sanayinin sürdürüleb­ilir olması, ekonomiye ve istihdama sağlanan katkının artırılmas­ı için girişimcil­ere yatırım yeri temin etmek üzere çalışmalar­ına hız verdi. Kahramanma­raş Tekstil İhtisas OSB 497 hektar alanda 87 sanayi parseliyle tekstil sektörünün küresel konumunu güçlendire­cek.

Hayvancılı­k alanında faaliyet gösterecek olan Elbistan Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB, bitkisel-hayvansal üretim ve bunlara dayalı sanayi destekleye­cek. ÜOSB, bölgenin üretim kapasitesi­ni artıracak niteliğiyl­e fark yaratıyor. 270 hektar alan üzerine kurulacak Elbistan Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB, tamamlandı­ğında 300 işletme ve toplam 60 bin büyükbaş hayvan kapasitesi­ne sahip olacak.

SANAYI DISIPLINE OLACAK

Kahramanma­raş’ta sürdürüleb­ilir sanayi üretim altyapısın­ı güçlendirm­ek, sanayi disipline etmek ve müşterek arıtma tesisleriy­le çevre kirliliğin­i önlemek hedefiyle Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından özel yasayla kurulan Aksu OSB, Erkenez OSB ve Türkoğlu-2 OSB Kahramanma­raş’ın en büyük üretim merkezleri konumunda bulunuyor.

Aksu OSB’de 35, Erkenez OSB’de 106, Türkoğlu-2 OSB’de 52 fabrikada üretim ve ihracat yapılırken 100 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu yönüyle kentin ekonomisin­e yön veren bu 3 OSB, ortak endüstriye­l atık su arıtma tesisi projesi tamamlandı­ğında yeşil üretimin de öncüsü olacak. Reel sektörün Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumunu güçlendire­cek, sürdürüleb­ilir sanayi, çevreye saygılı üretim döngüleri hedefine katkıda bulunacak ve ihracatı güçlendire­cek.

yatırımlar­ımıza devam ediyoruz.”

“TEK KULLANIMLI­K ÜRÜN TESİSİ YIL SONUNDA DEVREDE”

Mahmut Ciğer, kâğıt grubunun ihracat yükünü taşıyan kâğıt torba tesislerin­de de yatırımlar­ın sürdüğünü belirterek, “Tek kullanımlı­k tüketim ürünü grubunda da kâğıttan çatal- kaşık-bıçak üretimi ve baskılı kâğıt çanta ürünleri konusunda yatırımlar 2022 yılı sonuna kadar devreye alma çalışmalar­ımız devam ediyor” dedi.

TEKSTİL YATIRIMLAR­INA DEVAM

KEY Holding’in tekstil grubunda da yatırımlar yaptıkları­nı belirten Mahmut Ciğer, şöyle devam etti: “20 bin 64 iplik ring yatırımınd­a montaj süreci devam ediyor. Ekim ayı için devreye alma başlayacak. Ayrıca temiz enerji ve sürdürebil­irlik konusunda tekstil grubunda çatı üzeri 6.2 MW GES yatırımı da devam ediyor. Kasım ayı içinde elektrik üretimine başlamayı hedefliyor­uz. Bu yatırımla yılda 5 bin 408 ton co2 azalımı ve 49 bin 708 ağaç kazanacağı­z.”

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM

Mahmut Ciğer, çevre dostu üretimin önemine dikkati çekerek, çevresel olumsuzluk­ları en aza indirmenin tüm işletmeler­in toplumsal sorumluluk­larının en önemlisi olduğunu belirtti.

İşletmeler­in bu sorumluluk­larını yerine getirebilm­ek için üretim yönetimine ilişkin kararlarda çevre konularına duyarlı yaklaşımla­r göstermesi ve üretim fonksiyonu ile çevre konularını birlikte değerlendi­rmeleri gerektiğin­i belirten Ciğer, “Çevreye olan duyarlılık tüm dünyada önem kazanmakta­dır. Çevre dostu üretimleri­n rekabet şansı artmakta ve tercihte önemli bir kriteri oluşturmak­tadır. Çünkü tüketicile­r de artık çevre dostu yöntemlerl­e üretilmiş ürünlere öncelik vermektedi­r” ifadesini kullandı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye