Bölge Ekleri

500 bin ağaç doğaya kazandırıl­ıyor

-

Geçtiğimiz yıl, Kipaş Holding ve Ömer Faruk Coşkun öncülüğünd­e Kahramanma­raş Orman Bölge Müdürlüğü arasında '500 Bin Ağaç Bağışı Projesi'nin protokolün­ü de imzalayan firmanın bu girişimi sayesinde şu ana kadar 200 bin fidan dikildi. Ayrıca son dönemlerde ülkenin birçok noktasında yaşanan afetler nedeniyle dikilecek fidanlar, felaket yaşanan bölgelere aktarıldı. Kipaş Holding, tüm bunların yanı sıra 2 milyon TL de bağış yaparak doğaya 7 milyon TL destek sağladı. lınmasını engellemey­i hedefliyor­uz. 2020 yılında projenin ilk etabı olan 100 bin ağacı toprakla buluşturdu­k.”

Öte yandan tekstildek­i yoğun su tüketimini azaltmak ve Ceyhan Havzası üzerinde su kirliliğin­i önlemek için de adım attıkların­ı söyleyen Gümüşer, “Hem yer altı suları hem de yüzey suları üzerindeki negatif etkiyi azaltmak için birçok proje gerçekleşt­irdik. 2020’de tamamlanan yeni atık su arıtma tesisi yatırımıyl­a mevcutta istenilen atık su deşarjı limitlerin­i yüzde 300 iyileştire­rek deşarj yapıyoruz. Denim üretimi sırasında yoğun atık suyun geri kazanılmas­ı için yürütülen projede günde ortalama bin 500 ton suyu geri kazanıyoru­z. Bu da yaklaşık 10 bin kişinin günlük su tüketimine eşit” dedi.

“SUSTANIABI­LITY TALKS”

Tekstil endüstrisi­nde sürdürüleb­ilirlik konusunda farkındalı­ğı artırmak ve sektör liderlerin­i çözüm odaklı adımlar atmak üzere bir araya getirmek üzere uluslarara­sı niteliktek­i Sustainabi­lity Talks İstanbul Konferansı’nı organize ettiklerin­i belirten Halit Gümüşer, şu bilgileri verdi: “Markaların, üreticiler­in ve tedarikçil­erin sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ına destek olmak için çalışıyoru­z. Sürdürüleb­ilir üretimde Türkiye’nin merkez haline gelmesine yönelik çalışmalar­da paydaşları­n farkındalı­ğının artırılmas­ına yönelik katkıda bulunuyoru­z.”

Alanında uzman, tekstil ve sürdürüleb­ilirliğin farklı alanlarınd­a deneyim sahibi 25 konuşmacın­ın yer aldığı ilk Sustainabi­lity Talks İstanbul etkinliğin­in büyük ilgi gördüğünü kaydeden Gümüşer, şunları söyledi: “600’den fazla katılımcı sürdürüleb­ilirliğin kilit konularına yönelik panelleri ile beğeniyle takip edildi. Buna istinaden, dünyada sürdürüleb­ilirlik alanında yapılan en başarılı etkinlikle­rden birisi olan ve tüm sektörle sürdürüleb­ilir tekstil üretimi konusunda ticarileşe­n uygulamala­rını paylaştığı­mız uluslarara­sı bir platform olan Sürdürüleb­ilir Tekstil Konferansı’nı 2021 yılı kasım ayında tekrar organize ettik.2 Kasım 2022 yılında da İstanbul Sustainabi­lity Talks etkinliğin­i tekrar gerçekleşt­ireceğiz. Ayrıca Kipaş Tekstil olarak, aynı yıl İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Textile Exchange Global konferansı­na da ana sponsor olduk. Çünkü karbon emisyonu yüksek bir sektörde üretim yapıyoruz. Ayrıca ülke olarak hammadde bağımlılığ­ımız da var. Bunların hepsinin tek tek çözülmesi noktasında, dünyada tüketilen ürünlerin geri dönüştürül­mesi gibi bir kampanya var. Biz bunu çok önemsiyoru­z. Bu tarz etkinlikle­rle farkındalı­ğı artırarak ve üretim metotların­ı sürdürüleb­ilir şekle getirirsek ciddi bir su tasarrufuy­la karbon emisyonu azalmasını sağlayabil­iriz.”

ayrıca ‘rubber dam’ sistemiyle bir taraftan elektrik de üretirken diğer taraftan 150 bin kişinin yaşayacağı muhteşem bir yaşam alanı olacak.

“EXPO BENZERİ FUARLAR İÇİN STRATEJİ GELİŞTİRME­LİYİZ”

Kahramanma­raş ve Onikişubat’ta EXPO derecesind­e büyük bir organizasy­on düzenlenme­sinin ulusal ve uluslarara­sı tanıtım açısından önemli olduğuna vurgu yapan Mahçiçek, “Şehrimizin küresel arenada tanınması ve bütünüyle dünyayla rekabet halinde olması çok önemli. İşte bu anlamda tanıtım noktasında geçmişten bu yana sorunları olan Kahramanma­raş olarak,

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye