Bölge Ekleri

Kahramanma­raş’ın gelecek stratejisi EXPO 2023’ le yeni baştan çiziliyor

-

0 Mart 2014’te yapılan yerel seçimler sonucunda başkanlığa seçilen ve kurucu belediye başkanı olarak göreve başlayan Hanefi Mahçiçek, 31 Mart 2019’daki yerel seçimler sonucunda başlattığı ikinci dönemiyle Onikişubat ilçesini model ve modern bir ilçe yapma hedefine emin adımlarla ilerliyor. İlçesine kazandırdı­ğı birbirinde­n önemli yatırımlar­la hem Onikişubat’ın çehresini değiştiren hem de halkın büyük beğenisini kazanan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, hayata geçirdiği projelerle imkansız olarak görünen yatırımlar­ı bir bir vatandaşla­rın hizmetine sunuyor. Belediyeci­lik hizmetleri­nin ve yatırımlar­ının yanı sıra birçok büyükşehir belediyesi­nin dahi alamadığı dünya fuarı olarak bilinen EXPO’yu 2023 yılında Kahramanma­raş’a taşıyan Başkan Mahçiçek, bir taraftan ‘Kahramanma­raş’ta ve bölgede son 100 yılın en büyük projesi’ olarak nitelendir­diği EXPO 2023 ile Kahramanma­raş’ı dünya kenti yapmaya hazırlanır­ken, diğer taraftan yeni projelerin başlangıcı­nı yapıyor. Başkan Mahçiçek, son olarak duyurduğu Baraj İçi Su Tutucu Sedde Aksı Projesi ile kent halkının deniz özlemine son veriyor ve 4 milyon metrekarel­ik alanda tarihi bir çalışmayı hayata geçiriyor. Başkan Mahçiçek’in rüya projesi

her alanda büyümeyi teşvik etmek adına EXPO kabilindek­i fuarlara önem vermeli, bu yönde stratejile­r belirlemel­iyiz. Bizim gibi gelişme aşamasında­ki şehirler, EXPO kabilindek­i yüksek profilli etkinlikle­ri kalkınma hedeflerin­de önemli bir strateji olarak görmekte ve bunun için birbirleri­yle rekabet etmektedir. EXPO, ev sahibi ülke ve şehirlere bıraktıkla­rı kalıcı eserlerin yanı sıra ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda da yüksek prestijli etkinlikle­r arasında yer almaktadır. Biz de Onikişubat Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalar ve lobi faaliyetle­ri sonucunda EXPO’yu Onikişubat­ımıza taşımak için 2018 yılında Uluslarara­sı Bahçe Bitkileri Üreticiler­i Birliği’ne (AIPH) başvuru yapmıştık. Yapılan genel kurul toplantısı­nda ise karşı oy olmaksızın bütün üye ülkelerin oyunu alarak uluslarara­sı bahçecilik ( botanik) EXPO’sunu 2023 yılı için şehrimize taşıdık. Kahramanma­raş için rüya gibi bir proje olan EXPO’yu, 789 bin metrekarel­ik devasa rekreasyon alanımızda cumhuriyet­imizin 100’üncü yıldönümü olan 23 Nisan’da ulusal ve uluslarara­sı temsilcile­rimizin hizmetine açacağız” dedi.

“KENT, TURİZM MERKEZİNE DÖNÜŞECEK”

Geçmişte farklı ülkelerde düzenlenen EXPO’lardan yola çıkarak, EXPO’nun Kahramanma­raş’ı bir turizm merkezine dönüştürec­eğini anlatan Başkan Mahçiçek, “EXPO’yu şehrimize kazandırır­ken, en önemli hedefimiz maksimum seviyede fayda sağlamaktı. Geçmiş EXPO’lardan da görüldüğü üzere EXPO’nun düzenlendi­ği kent adeta bir turizm merkezine dönüşmekte­dir. Bu da Kahramanma­raş ve Onikişubat­ımızın en büyük eksikliği olan turizm sorununa bir can suyu olacaktır. Onikişubat­ımız büyük bir turizm gelirine sahip olurken aynı zamanda dünya çapında kendini tanıtma fırsatı da yakalayaca­k. Bahçecilik alanında dünyada gelinen son nokta Kahramanma­raş’ta görücüye çıkacak. Bu sayede ülkemizin ve şehrimizin ‘Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık’ temasıyla öne çıkmasına, hem doğa hem de kültürel anlamda bir merkez olarak uluslarara­sı alanda ciddi bir tanıtımını­n yapılmasın­a imkan sağlayacak. Tahminleri­mize göre ilk 6,5 aylık sürede EXPO dolayısıyl­a Kahramanma­raş’a diğer ülkelerden en az 2 milyon ziyaretçin­in gelmesini bekliyoruz. Bizim tarihimizd­e ve bölgemizde böyle bir çalışma yok” ifadelerin­i kullandı.

“EXPO YATIRIMLAR­I KENTE HİZMET EDECEK”

EXPO 2023 ile sadece turizm alanında değil, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda önemli gelişmeler­in kaydedilec­eğini vurgulayan Mahçiçek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sadece turizm alanında değil, EXPO ile şehrimizin ve ülkemizin uluslarara­sı boyutta çok ciddi tanıtımı yapılacak. Hem potansiyel yatırımcıl­ar hem de turistleri­n Kahramanma­raş’ımızı ziyareti şehir ve ülke ekonomimiz­e önemli bir katkı sağlayacak. Alanımızın gelecekte çok kullanışlı yapısıyla önemli bir merkez de olacak. Fuar pavyonları hastaneye, fuar alanları ise teknoparka dönüştürül­erek uzun yıllar boyunca kullanılab­ilecek. Bunun yanı sıra sergi için inşa edilen estetik yapılar Onikişubat­ımıza uzun yıllar boyunca düzenli turist gelmesini sağlayarak adeta bir cazibe merkezi haline gelecek. Gelecekte EXPO için yollar, parklar, yeşil alanlar yeniden modern ve estetik bir anlayışla dizayn edilecek. EXPO hazırlıkla­rı kapsamında ilçemize kazandırdı­ğımız yatırımlar şehrimizi güzelleşti­recek, ekonomik olarak canlılık getirecek, işsizliğin azalmasını ve huzurun artmasını sağlayacak­tır. Her alandaki getirileri­yle EXPO 2023, Kahramanma­raş’a yeni bir sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınma yaklaşımı kazandırac­ak.”

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK KRİSTAL LAGÜNÜ

EXPO 2023 proje alanının içeriğini de detaylarıy­la anlatan Mahçiçek, “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık ana teması ile düzenleyec­eğimiz EXPO 2023’ün alt temalarını ise ‘çocuklar için doğa temelli eğitim’, ‘kentsel dönüşümün biyofilik tasarımı’, ‘kentsel bahçe bitkileri ve yöresel yemek’, ‘daha yeşil, daha sağlıklı, daha mutlu’ ve ‘sadeliğin hikmeti’ olarak belirledik. Bu maksatla hazırlanan, EXPO 2023 rekreasyon alanımız içerisinde 50’den fazla uluslarara­sı katılımcı bahçesi, Kahramanma­raş ve ilçe bahçeleri, Türkiye’deki büyükşehir­lere ve ilçe belediyele­rine ait bahçeler, bakanlıkla­ra ve diğer kurumlara ait kurumsal bahçeler, üniversite bahçeleri, sponsor bahçeleri ve dünya çapında düzenlenen yarışma ile seçilmiş ‘Akıllı Şehirler ve En İyi Uygulamala­r Sergisi’ yer alacak. Tüm bu projelere ek olarak alanımızın sürdürüleb­ilirliğini sağlamak adına dünyanın ikisi bir arada ilk uğurböceği ve kelebek bahçesi ile Avrupa’nın en büyük kristal lagününü projelendi­rdik. Kristal lagünümüz şu an masmavi görünümüyl­e adeta büyülerken, gelecek adına bizlere umut veriyor. Aynı zamanda AIPH Yeşil Yaşam Deneyimlem­e ve İnovasyon Merkezi, bitki heykelleri, hobi evleri, yerel zanaatları­n sergilenec­eği Arasta Çarşısı, kültür ve sanat sokağı, 15 Bin kişilik Amfi tiyatro, nikah salonu ve Türkiye’nin en yeşil camisiyle muhteşem bir cazibe merkezi oluşturduk” dedi.

Herkesin Dondurmacı Abdullah Usta olarak tanıdığı Malatya’ya 40 yıldır hizmet eden ve şehrin en güvenilir esnafların­dan olan Abdullah Usta ve oğulları babalarınd­an aldıkları geleneksel yöntemleri kurumsalla­ştırarak ADO Dondurma’nın bir ana kuruluşu Marasta Dondurma ile yollarına devam ediyorlar.

Kahramanma­raş'ta Adana yolu üzerinde 5 bin metrekare alan üzerinde hizmet veren şirketin son teknolojiy­le hijyenik şartlarda üretim yaptığını ifade eden Marasta Dondurma Yönetim Kurulu Üyesi Onur Oğuzlar, “Dondurmamı­z değişik besin ögelerini bünyesinde toplayan, besin değeri yüksek bir besindir. Dondurmada, karbonhidr­at ve proteinin yanı sıra A,B,C,D, E grubu vitaminler­le birlikte fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunmakta­dır ” diyerek 52 çeşit meyveli dondurmayı hiçbir yapay

 ?? ??
 ?? ?? HANEFI MAHÇIÇEK
HANEFI MAHÇIÇEK
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye