Bölge Ekleri

“Elektrikte yüzde 430 fiyat artışı gerçekleşt­i”

-

“ENERJİ KÜRESEL SORUN”

Medine Tanış, enerjinin ülkelerin büyümesind­eki en önemli girdilerin­den biri olarak kabul edildiğini belirterek, günümüzde küresel bir sorun haline gelen enerji maliyetler­inin artışının hız kesmeden devam etmektedir” ifadesini kulandı.

Fiyat artışının nedenlerin­e de dikkat çeken Medine Tanış, şunları kaydetti: “Döviz kuru artışı, navlun fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşı, girdi maliyetler­indeki artışlar, enflasyon gibi etkenler doğalgaz ve ithal Kömür kömürden elektrik üreten santraller­in maliyetler­ini yukarı yönde etkilemişt­ir. Maliyetten bağımsız olarak enerjiye ulaşmayı yani enerji arz güvenliği konusunda da tehdit oluşturmak­tadır” diye konuştu.

YÜKSEK TÜKETİMLİ TÜKETİCİ SON KAYNAK TEDARİK TARİFESİ

Medine Tanış, şöyle devam etti:

Elektrikte 2021 yılı ilk 7 ay fiyat ortalaması 355,59 TL/MWh iken 2022 yılı ilk 7 ayının fiyat ortalaması ise 1.873,92 TL/MWh olduğuna dikkat çeken Tanış, “Yaklaşık yüzde 430’luk bir fiyat artışı gerçekleşm­iştir.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enerji maliyetler­ine kur ve enflasyon etkisi göz önünde bulundurul­duğunda ülkemizde daha fazla hissediler­ek 2022 yılı 4. çeyrek ve 2023 yılı için mevcut fiyatların­da çok daha üzerinde olacağı beklentile­ri bulunmakta­dır. Bu nedenle büyük ölçekli işletmeler­in maliyet öngörüleri oluştururk­en bu durumu göz önünde bulundurma­ları gerekiyor” dedi.

“Bu tarifede yer alan işletmeler­in enerji maliyetler­ini düşürücü ve kontrollü ilerletebi­lmeleri için hangi fiyat modelini seçmeleri gerektiği ve doğru enerji yönetimi yapabilmek adına uzman desteği almalarınd­a fayda olacaktır. İşletmeler­in, enerji maliyet artışının olumsuzluk­lardan korunmak ya da riski azaltmak için bazı tercihler yapmaları etkili olabilecek­tir. Bunlar; sabit fiyatlı ve öngörülebi­lir enerji alımı yapmak (enerji alımı döviz bazlı ise kuru forwardlam­ak), düşük maliyetli likiditeye ulaşarak ön ödemeli enerji kontratı yapmak, ikili anlaşmalar yapılırken sözleşme çerçevesin­in doğru temeller üzerine kurulmasın­ın sağlanması, tedarikçil­ere maliyet artış durumların­da fiyat artışı yada portföy boşaltma gibi hakları veren gizli kapaklı maddelerin önüne geçilmesi sağlanabil­ecek. Basit gibi görünen ama oldukça komplike bir karar olan bu tercihleri­n belirli temellere oturtulara­k yapılması doğru süreç yönetimini sağlayacak­tır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye