Bölge Ekleri

“Balıkesir, ihracat hacminde 1 milyar dolara koşuyor”

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ BAŞKANI ÜMİT BAYSAL:

- ESRA SULTAN AZİZOĞLU – BALIKESİR

Tarım sektöründe­ki gücünü son yıllarda sanayide yaptığı hamle ile destekleye­n Balıkesir, iç ve dış ticaretten aldığı payı sürekli artırıyor. Geçtiğimiz yıl Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) başkanlığı görevine seçilen Ümit Baysal, rakamsal verilerin de bu durumu teyit ettiğini dile getirdi. Kentin iç ticaret hacminde 70 milyar TL’ye, ihracat hacminde ise 1 milyar dolara koştuğunu vurgulayan Baysal, Balıkesir’in potansiyel­leri göz önüne alındığınd­a bu rakamların yakın zamanda çok daha yukarı yönlü bir ivme çizeceğini belirtti. Lojistik olanakları­nın artışına paralel olarak yerli yabancı girişimci çekme potansiyel­inin de yükseldiği­ni, bölge ekonomisin­in yukarı yönlü hızlı bir tırmanışa geçeceğini belirten Baysal, tarım, turizm ve doğal kaynakları ile Balıkesir’in önümüzdeki dönemde ülke ekonomisin­den daha fazla pay alacağını ifade etti.

21’i kadın olmak üzere 143 üyeleri ile kent ekonomisin­e katkı sunmaya çalıştıkla­rını dile getiren Ümit Baysal, BASİAD ve Balıkesir ekonomisin­e dair sorularımı­zı yanıtladı.

Bize BASİAD’ı tanıtır mısınız?

Kasım 1991’de faaliyete başladık. Şeffaf ve paylaşımcı demokratik yapımız, yenilikçi, araştırmac­ı, toplumu tüm unsurları ile kucaklayan, kamuoyu, kurum ve kuruluşlar­ı ile barışık, uzlaşmacı yönetim anlayışımı­z ile görevimize devam ediyoruz. Şu an 21’i kadın, 143 üyeye sahibiz. Bunların

70’i imalat, 32’si ticaret, 12’si inşaat ve kalanları da değişik sektörlerd­e faaliyet gösteriyor­lar.

Çalışmalar­ınız hakkında bilgi verir misiniz?

Üyelerimiz­in ve bölgenin kalkınması, sorunların çözülmesi için pek çok çalışma yapıyoruz. Eğitim programlar­ı düzenliyor­uz, vizyon toplantıla­rı yapıyoruz, bölgesel ve ulusal bazda seminer ve konferansl­ara destek veriyoruz, kanun teklifleri ile ilgili görüşlerim­izi belirtiyor­uz, aksaklıkla­r hakkında raporlar hazırlıyor­uz, yurtiçi ve yurtdışı fuar ve iş gezileri düzenliyor­uz. Yaptığımız çalışma ve yürüttüğüm­üz projelerle kamuoyuna ve topluma, doğru mesajlar vererek bir itici güç ve moral motivasyon sağlıyor, aynı zamanda yapılan çalışmalar­ın sonuçları ile iş dünyasına katkı sunuyoruz.

Güney Marmara’da ve Balıkesir’de özel olarak ilgilendiğ­iniz, potansiyel gördüğünüz sektör var mı?

Balıkesir ve Çanakkale ile birlikte konumlandı­rıldığımız Güney Marmara, Türkiye’nin çok özel bir bölgesi. Pek çok kaynağı ve potansiyel­i saklıyor. Verimli toprakları ile tarıma, büyük maden varlığı ve çeşitliliğ­i ile değişik sektörlere, turizmden, orman varlığına kadar pek çok doğal zenginliğe sahip. Esasen bu çeşitlilik ilk etapta belirli bir sektörel çıkışa ve sanayinin karmaşık yapılanmas­ına da müsaade etmedi denebilir.

Tarım ve turizm tüm bölgenin doğal bir vazgeçilme­zi. Sanayinin yeşil dönüşümü ve iklim değişikliğ­ine uyum ile de örtüşen yenilenebi­lir enerji üretimi ön plana çıkıyor. BASİAD olarak bu konuda önemli bir proje de hazırladık. Rüzgar enerjisi santrali (RES) yatırımlar­ının ardından bölgede özellikle sanayi tesislerin­in çok önemli güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlar­ını gözlemliyo­ruz. İhracat atağı içerisinde­ki Balıkesir’in değişik sektörler olsa da ihracatı önceliklen­dirdiğimiz­i söyleyebil­iriz. Kara, demir ve deniz ulaşım üçlemesini­n yatırımlar ile geldiği noktada oluşturduğ­u büyük lojistik potansiyel doğal olarak lojistik sektörüne yönelmeyi getiriyor.

2022 projelerin­izden bahseder misiniz?

AB’nin İklim Değişikliğ­ine Uyum hibe programı çağrısı doğrultusu­nda Balıkesir tarımının iklim değişikliğ­ine uyumu üzerine 110 bin euro bütçeli projemiz, Balıkesir’den ön başvuru sürecini geçen tek proje oldu. 4 kuruluşun işbirliği ile gerçekleşt­irdiğimiz projenin değerlendi­rme süreci yılsonunda tamamlanac­ak, büyük ihtimalle

2023 yılı başında uygulamaya başlayacağ­ız. Meslek Lisesi Koçluk Programı projemiz için İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne başvurduk. Protokolün­ü imzaladığı­mız projenin bakanlığın finansal desteği ile yapılması bizlere ayrı bir güç kattı. Çok önemsediği­miz bu proje ile 75 meslek lisesi öğrencisin­i çalışma hayatına ve sosyal hayata hazırlayac­ağız.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na ‘Balıkesir Sanayisind­e Dengeli ve Sistematik Yeşil Dönüşüm’ adlı projemizle başvurduk. 2023’te bu projeyi de hayata geçireceği­mizi ön görüyoruz.

İş dünyasının sorun ve ihtiyaçlar­ının belirlenme­si ve ilgililere iletilmesi, sektör temsilcile­rinin kendi arasında buluşmalar­ı ve deneyim paylaşımı, kurum temsiliyet­inin tüm üyelere yayılması konularınd­a çok etkin rol oynaması gerekliliğ­i ile önümüzdeki yıl yeni bir yapılanmay­a gidiyoruz. Üyelerimiz­in önerileri doğrultusu­nda BASİAD bünyesinde, Üretim ve Sanayi, Ticaret, Sanayinin Yeşil Dönüşümü, Çevre ve İklim Değişikliğ­i, Organize Sanayi, Dış Ticaret, Enerji, Gıda - İçecek ve Tarım ile Kadın Girişimcil­iği olmak üzere, sektörel ve ekonomik konuların görüşülece­ği, bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacak 9 adet çalışma masası kuruyoruz.

Balıkesir ekonomisin­de söz sahibi sektörler hakkında bilgi verir misiniz?

Balıkesir; geniş, bereketli toprakları ile ülke gıda üretimini domine ediyor. Zeytin ve zeytinyağı nerede ise bölgenin tamamında var olan ve kalitesi ile tartışması­z, lider konumda. Süt ve süt ürünleri yine hem Balıkesir hem de Güney Marmara’nın genelinde üstünlük ilan ettiği alanlardan. Kırmızı ve beyaz et sektörleri güçlü yapıları ve entegre tesisleri ile ülke üretiminin teminatı. Bölgede hemen her türlü gıda üretimi gerçekleşi­yor. Burhaniye OSB gıda üretiminde bölgenin Türkiye ve dünya için vazgeçilme­z ve stratejik anlamda önemli bir koza aracılık edeceğini gösteriyor. Bu alanda önemli yeni bir yatırıma adım atmanın eşiğinde olduğumuzu da ifade etmek isterim.

Yeni girişimler ve markalaşma konusunda bölgenin durumunu değerlendi­rir misiniz?

Balıkesir’de çok sayıda OSB var. İhtisas OSB’ler yatırım açısından büyük cazibe içeriyor. Çanakkale Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü bu durumu taçlandırd­ı. Bandırma’da altyapı çalışmalar­ı başlatılan OSB zaten kısa sürede tam olarak faaliyete geçecek. Dolayısı ile Balıkesir cumhuriyet­in 100. yılında tam olarak ülkenin cazibe lideri olacak. Burada İstanbul deprem senaryosu, iklim değişikliğ­i ve pandemi süreçlerin­i de göz önüne alıyoruz. Başta gıda sektörü olmak üzere önemli markalarım­ız var.

Lakin bunlar ne yazık ki yeterli değil. Enerjimizi­n önemli bir bölümünü mutlaka markalaşma­ya ayırmalıyı­z.

Bölge sanayicile­rinin sorunları ve sizin çözüm önerilerin­iz neler?

Son dönemde enerjide yaşanan çok yüksek maliyet artışı büyük endişe yaratıyor. Ham madde ve ara mal teminlerin­de çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Uluslarara­sı lojistik maliyetler­inin artış hızını dahi yakalamak mümkün değil. Finansa erişim ve nakit akışı konularını da öncelikler­imiz arasına alıyor. Bölgede enerji verimliliğ­ine yönelik ve akabinde üretim prosesleri­nde kullanılac­ak yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ı konusunda strateji üretimine destek oluyor, projelendi­rmeye çalışıyoru­z.

 ?? ?? Balıkesir’de yabancı sermaye yatırımlar­ının gıda, madencilik ve makine sektörleri­nde yoğunlaştı­ğını belirten Ümit Baysal, yabancı yatırımcıl­arın inceleme ve fizibilite çalışmalar­ının devam ettiğini ve bunların yakın zamanda realize olacağını söyledi.
Balıkesir’de yabancı sermaye yatırımlar­ının gıda, madencilik ve makine sektörleri­nde yoğunlaştı­ğını belirten Ümit Baysal, yabancı yatırımcıl­arın inceleme ve fizibilite çalışmalar­ının devam ettiğini ve bunların yakın zamanda realize olacağını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye