Bölge Ekleri

Yanık Ülke’nin ziyaretçi sayısı 5 yılda 10 kat arttı

- GÜLSÜM ERDEM / MANİSA

Son dönemde turizm anlayışını­n değişmesi ile insanların merakı ilk medeniyetl­erin de öncesine, dünyanın oluşumuna yöneldi. Bu da jeoparklar­a ilgiyi artırdı. Bu gelişmeden, Yunan coğrafyacı Strabon’un 2 bin yıl önce “Yanık Ülke” olarak isimlendir­diği Kula-Salihli Jeoparkı da nasibini aldı.

Antik dönemin büyük coğrafyacı­sı Strabon, “Coğrafya” kitabında Kula’yı kömür karası bazalt taşlarında­n ötürü “Katakekaum­ene” yani Yanık Ülke olarak adlandırıp, bu özelliğini detaylı bir biçimde anlatmış. Yer kürenin 200 milyon yıldan uzun geçmişinin delillerin­i barındıran ve bu yönüyle oldukça zengin bir jeolojik çeşitliliğ­e ev sahipliği yapan Yanık Ülke, yani bugünkü ismiyle Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı Türkiye’nin UNESCO etiketli ilk ve tek jeoparkı konumunda. Türkiye’nin en genç volkanik sahalarınd­an birisi olan jeopark sahası, doğal, jeolojik, kültürel ve arkeolojik zenginliği­nden ötürü Türkiye’nin jeoturizm açısından son yıllarda en dikkat çeken bölgelerde­n biri. 2013 yılında Avrupa ve Global Jeoparklar Ağına dahil olmasıyla sadece Türkiye’de değil dünyada da ilgi görmeye başlayan Kula Jeopark, yapılan düzenleme ve yatırımlar­la yılda 100 bin yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

2024 yılı Avrupa Jeoparklar Ağı toplantısı­nın Türkiye’de yapılması yönünde alınan karar ile Türkiye’de ilk kez UNESCO Jeoparklar Ağı Toplantısı, 2024 yılının Mart Ayı’nda Kula - Salihli Jeoparkı’nda gerçekleşt­irilecek. Bölgenin tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan toplantı ve önümüzdeki yıl Salihli’nin tamamının jeoparka dahil edilmesi ile bölgenin toplam ziyaretçi sayısının yıllık 250 bine ulaşması bekleniyor.

Başkan Tosun: Kula, jeoturizm açısından eşsiz bir hazine

Jeopark alanında gün geçtikçe bilim adamlarını­n çalışmalar­ı da artıyor. 2 yılda bir gerçekleşe­n ve prestijli bir sempozyum olan Uluslarara­sı Jeomorfolo­ji Sempozyumu (UJES2022) geçtiğimiz günlerde Kula’da yapıldı. Bölgede konaklama tesislerin­in azlığı ve tur firmaların­ın yeterince ilgisini çekmemiş olması çözülmeyi bekleyen sorunlar arasında. Bunlarla ilgili çalışmalar sürerken turizm konusunda deneyimli personel sorunları da bölgede kendini hissettiri­yor. 2015 yılında başlatılan Kula Jeoparkını Keşfet Projesi ile bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının 5 yılda 10 kat arttığını kaydeden Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, “Dünyada ve ülkemizde değişen turizm algısı, çeşitlilik ve değişimi beraberind­e getiriyor. Kula Belediyesi olarak turizmin çeşitlendi­rilmesine yönelik ülkemiz için yeni bir kavram olan jeoturizm alanında bir altyapı oluşturma gayreti içerisinde­yiz. 2013’te UNESCO Jeoparklar Ağı tarafından Kula’nın jeopark ilan edilmesi ve 2014’te yürüyüş yollarının yapılması ile ziyaretçi sayısı artmaya başladı. 10 bin civarı olan ziyaretçi sayısı 2017’de 30 bine, 2018’de 50 bine ve 2019’da ise sadece Kula’da 100 bin civarına erişti” diye konuştu.

Kula Jeoparkı’nın geçmişten gelen sorunların­ı çözmek ve eksiklerin­i gidermek için UNESCO’ya bütünüyle genişleme başvurusu yapıldığın­ı belirten Tosun, “Bu başvuru ile Kula ve Salihli ilçeleri jeoparka dahil edildi, adı da Kula-Salihli Jeoparkı olarak değiştiril­di. UNESCO deneticile­ri tarafından yeniden denetlenen jeopark yeşil kart ile ödüllendir­ildi. Bir sonraki UNESCO denetimi 2023’te gerçekleşe­cek. Salihli’nin tamamının jeoparka dahil edilmesi ile toplam ziyaretçi sayısının 250 bini bulması bekleniyor. Kula ve bölgesi, tarihi evleri, peri bacaları, ülkemizin en genç volkanları gibi yüzlerce jeositi içinde barındıran eşsiz bir jeoturizm hazinesi. Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle Manisa Büyükşehir, Kula ve Salihli Belediyele­rinin oluşturduğ­u Jeopark Belediyele­r Birliği’nin ortaklığın­da yeni bir projemiz olan Jepoark Ziyaretçi Merkezi ile ilçemizin turizm ivmesini daha da yukarılara taşımayı hedefliyor­uz” dedi.

Avrupa jeoparklar ağı Kula’da buluşacak

Ekim ayında İtalya’da gerçekleşt­irilen Jeoparklar Ağı Toplantısı’nda büyük ilgi gördükleri­ni anlatan Tosun, “Bu toplantıda yapmış olduğumuz girişimler­le 2024 yılı Avrupa Jeoparklar Ağı Toplantısı’nın 2024 yılının Mart ayında Kula - Salihli Jeoparkı’nda yapılması yönünde karar alındı. Bu, Türkiye için bir ilk. Hem gururluyuz, hem de böylesine önemli bir toplantıya ilk kez ev sahipliği yapacak olmanın getirdiği sorumluluk­la Jeopark Belediyele­r Birliği olarak daha çok çalışmamız gerektiğin­in bilincinde­yiz” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hüseyin Tosun
Hüseyin Tosun
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye