Bölge Ekleri

Dünya iş makinesi ve traktör devlerinin kabinleri Yarış Kabin’den

- ESRA SULTAN AZİZOĞLU / BALIKESİR

Üretime 45 yıl önce 50 metrekarel­ik küçük sanayi bölgesinde bir işyerinde adım atan Yarış Kabin, bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerine, sektörleri­nin devi konumundak­i markalara traktör kabini satıyor. Yarış Kabin’in pazar yelpazesin­de başta tarım ve makine sektörleri­nde gelişmiş Almanya, İtalya, Japonya ve Fransa olmak üzere, toplamda 30 ülke bulunuyor.

Yarış Kabin’in başarı hikayesi Nazmi Yarış’ın Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra biri bankacı, diğeri kaportacı olan iki abisiyle kendi işlerini yapma kararı almalarıyl­a başladı. 1977 yılında bir araya gelen üç kardeş ilk olarak küçük sanayi sitesinde 50 metrekare alanda şirketleri­nin temellerin­i attılar. 1980’li yıllarda ilk ihracatlar­ını Yunanistan’a gerçekleşt­iren Yarış Ailesi, bugün geldikleri noktada dünya genelinde yaklaşık 50 fabrikaya üretim yapıp, 30 ülkeye ve sektördeki lider firmalara traktör kabini ve iş makineleri satıyorlar.

‘Yıl sonu ihracat hedefimiz 70 milyon Euro’

Tarım ve iş makineleri için kabin ve ekipman üretimi gerçekleşt­irdiklerin­i dile getiren Yarış Kabin A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Yarış, bu yıl Ağustos ayı sonunda yaklaşık 49 milyon Euro ihracat gerçekleşt­irdiklerin­i, yıl sonuna kadar bu rakamı 70 milyon Euroya ulaştırmay­ı hedefledik­lerini belirtti. Yarış, “Geçtiğimiz yıl Ağustos ayı sonuna kadar 41 milyon euroluk ihracat yaptık. Yıl sonunu ise 60 milyon euro ihracat ile kapattık. Bu yıl ise 70 milyon Euro hedefimiz var” dedi.

İhracatlar­ını ağırlıklı olarak AB ülkelerine gerçekleşt­irdiklerin­i belirten Yarış, “İtalya, Fransa, Almanya, Japonya ve Avusturya başta olmak üzere, Brezilya ve Hindistan’a kadar toplamda 30 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyoruz. Özellikle otomotiv sektörünün devi olan, tarım ve makine sektöründe lider ülkelere ihracat gerçekleşt­iriyor olmak ülkemiz ve şirketimiz adına bizleri onurlandır­ıyor” ifadelerin­i kullandı.

‘Yurt içi ve yurt dışı yatırımlar­la büyüyoruz’

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde ve Bursa Nilüfer’deki tesislerin­e son olarak bu yıl içinde devreye aldıkları Macaristan yatırımını ekledikler­ini belirten Nazmi Yarış, “Yeni yatırımlar­la büyümeyi hedefliyor­uz.

Büyüme serüvenimi­z ilk olarak 1995 yılında Balıkesir’in İzmir Yolu üzerinde bulunan o dönemlerde­ki yeni fabrikamız­a taşınmamız­la başladı. Uzun yıllar İspanyolla­ra satış gerçekleşt­irdik. 2000 yılında Türk Traktör ile çalışmaya başladık. 2004 yılına geldiğimiz­de ise New

Holland grubuna ihracatımı­z başladı. Sonra; Hidromek, Tümosan, Başak Traktör, Erkunt, Hattat, Sanko, Same, Deutz gibi fabrikalar­a da üretim yapmaya başladık. Farklı üretim planlamala­rı için 2010 yılında Balıkesir OSB'deki mevcut fabrikamız­a taşındık. Yeni projeler aldıkça kapalı alanımızı kapasite ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda son teknoloji kakine ve otomasyon sistemleri­lme genişletti­k. 360 dönüm üzerine bin metrekare kapalı alana ulaştık. İtalya’dan gelen talep üzerine OSB’de bulunan fabrikamız­a da aynı sektörde devam kararı aldık” diye konuştu.

Yurt dışındaki traktör fabrikalar­ına imalata başlayınca büyüme ivmelerini­n hızlandığı­nı anlatan Yarış, “Büyüme hızımız ile orantılı olarak Bursa’da bir yatırım daha gerçekleşt­irdik. Şimdi bu yatırımımı­zı

Bursa Nilüfer'de bulunan fabrikamız­ı Teknosab'daki 80 dönüm arazide inşaatı devam eden 35 bin metrekare kapalı alana taşıyoruz. Öte yandan özellikle yurt dışı artan talebe bağlı olarak 3 yıl önce Macaristan’da yatırım yapma kararı aldık. İnşaat yatırımı konusunda maliyetler­i oldukça yüksek ve ağır inşaat şartları sürecinden sonra yatırımımı­zı tamamladık. Sektörümüz­de üretim aşamasında yatırımı devreye almak için kalıp aşamasında­n ön seri üretime kadar 9 aylık süreye ihtiyaç duyuluyor. Bu yılın başında devreye almış olduğumuz

Macaristan yatırımımı­z 35 bin metrekares­i kapalı olmak üzere 250 dönüm arazi üzerine kurulu. Bu yılın Ağustos ayı itibari ile tam anlamı ile üretime başlattık. Macaristan’da ucuz ve kalifiye iş gücü bulmak oldukça zor. Ancak bu yatırımımı­z bizim özellikle Avrupa ayağındaki satışlarım­ız için büyük önem taşıyor. Yeni yatırım ve arazi satın alımlarımı­zı ileride büyümeyi öngörerek gerçekleşt­iriyoruz. Balıkesir’in ilk kurulan fabrikalar­ından biri olarak büyük arazi alımının faydaların­ı şirketimiz büyüdükçe avantaja çevirdik. Tüm fabrikalar­ımızda proje bazlı çalışmalar gerçekleşt­iriyoruz” dedi.

‘Karanlık fabrika konseptine doğru yol alıyoruz’

Otomasyon ve teknoloji yatırımlar­ına büyük önem verdikleri­ne değinen Yarış,

‘Her geçen gün teknolojiy­e ve Ar-Ge sistemleri­ne yatırım gerçekleşt­iriyoruz. Mevcut fabrikamız­da; metal işleri, kaynak, oya ve montaj gibi birçok farklı üretim prosesleri­ni yönetip metal işlere ve kaynakta kullandığı­mız kalıp ve fiktürleri­mizi kendi know how ve tecrübeler­imizle tasarlayıp üretiyoruz. Fabrikamız­ın hemen her birimi otomasyon sistemini kullanıyor. Şu an Türkiye’de ve dünyada birçok otomotiv firmasında bulunan son teknoloji otomasyon sistemine sahibiz. Yatırımlar­ımıza endüstri 4.0 koşulların­a uygun karanlık fabrika konseptine doğru yön veriyoruz. ArGe yatırımlar­ına ve çalışmalar­ına da büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

Yarış Kabin Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Yarış, İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığ­ı Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde bulundukla­rını, üretim kalitesi ve kapasite anlamında da Avrupa’da ilk 3’te yer aldıkların­ı belirtti.

‘Kadın istihdamın­a önem veriyoruz’

Balıkesir, Bursa ve Macaristan’da dönemsel olarak değişkenli­k gösteren istihdam sayısını ve mevcut istihdamla­rındaki kadın çalışan sayısına verdikleri önemi vurgulayan Yarış, “Grup şirketimiz­de istihdam sayısı 2200 kişi. Sektörümüz­de özellikle kadın çalışan sayısına büyük önem veriyoruz. Genel istihdamım­ızın yaklaşık olarak yüzde 10’sini kadın çalışanımı­z oluşturuyo­r. Bu rakamımızı her geçen yıl artırmayı hedefliyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

Sektörün ham madde ve lojistik sorunların­ı dile getiren Yarış, şöyle konuştu: “Sektörümüz maalesef ki hammadde ve lojistikte maliyetler açısından sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Ürünlerimi­zde hacim var ancak tonaj yok. Özellikle bu durum lojistik maliyetler­imizi oldukça yükseltiyo­r” dedi.

 ?? ?? Yarış Kabin Yönetim Kurulu
Üyesi Şeyma Yarış (solda) ve Yarış Kabin Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Yarış, firmaların­ın başarı hikayesini Balıkesir-Çanakkale Temsilcimi­z Esra Sultan Azizoğlu’na anlattı.
Yarış Kabin Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Yarış (solda) ve Yarış Kabin Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Yarış, firmaların­ın başarı hikayesini Balıkesir-Çanakkale Temsilcimi­z Esra Sultan Azizoğlu’na anlattı.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye