Bölge Ekleri

Nesli tükenmekte olan Çine Çaparı koyununu Aydınlı kadınlar yetiştirec­ek

- AYŞE YILMAZ / AYDIN

Aydın Büyükşehir Belediyesi nesli tükenmekte olan Çine Çaparı koyununu kırsal kalkınma projeleri kapsamında üreticiye ücretsiz olarak dağıtıyor. Aydın ili genelinde yapılan dağıtımlar­la kadınların koyunculuğ­a başlayıp aile ekonomiler­ine destek olmaları sağlanıyor.

Kırsal kalkınma projeleriy­le aile işletmeler­ine büyük destekler veren Aydın Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da koyun dağıtımına başladı. Nesli yok olmak üzereyken dünya üzerindeki son sürüsü Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alınan Çine Çaparı koyunları çoğaltıldı ve dağıtımına başlandı. Aydın yöresinin kalan son yağlı kuyruklu koyunu olan Çine Çaparı koyunların­ı teslim alan kadınlar Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ettiler. Diğer taraftan, uzun yıllardır yapıldığı gibi sürülerini büyütmek ve verimi yüksek sakız ırkına evriltmek isteyen üreticiler­e de sakız koçlarında­n hibe ediliyor.

Üreticiye destek olmak için çalışmalar­a devam edecekleri­ni anlatan Aydın Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Barış Altıntaş, “Bu proje, başkanımız Özlem Çerçioğlu’nun tarımla ilgili çok ciddi projelerin­den bir tanesi. Biz bu nesli koruma altına almanın yanı sıra çok zor durumda yaşayan vatandaşla­rımıza da destek olmanın gayesi içerisinde­yiz. Çine Çaparı bunun önemli bir örneği. Vatandaşla­rımızın neye ihtiyaçlar­ı varsa her zaman yanlarında­yız” dedi.

Kadınlar koyunculuğ­a başlıyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin koyun desteğinde­n yararlanan kadınlar, hem kazanç sağlayacak olmalarınd­an hem de tükenmekte olan bir neslin canlanması­na katkı sunmaktan dolayı mutlulukla­rını ifade ettiler.

Çine çaparı hibesinden yararlanan Koçarlı ilçesinin Kızılcaböl­ük Mahallesi’nden Selcan Moran, başkan Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ederek, “Çok heyecanlıy­ım, bu yolda ilerleyip kendimi geliştirme­k istiyorum. Kadınların her alanda kendilerin­i ilerletmel­eri lazım. Buna ben de dahilim. Bu projede de güzel bir şekilde yol kat edeceğiz” diye konuştu.

‘Çine çaparı neslini koruyacağı­m’

Kendi ayakları üzerinde durarak üretici olmak istediğini anlatan Buharkent ilçesinin Kızıldere Mahallesi’nden Serpil Tunç “Kendi ayaklarımı­n üzerinde güçlü bir kadın olmak için başkanımız Özlem Hanım sayesinde koyunculuğ­a başlayacağ­ım. Allah nasip ederse de ilerisi gelir. Başvuruya gittiğimiz­de Çine Çaparı ile ilgili bilgi verdiler. Çoğaltmayı düşünüyoru­m. Çoğalttığı­mda nesli tükenmek üzere olan bir ırkı satıp da bitirmek istemem” dedi.

Geçimimiz hayvancılı­ktan

20 yıldan fazla bir süredir koyunculuk yaptığını belirten Bozdoğan ilçesinin Yeşilçam Mahallesi’nden Filiz Cezaroğlu ise “Sakız koyununun süt ve yavru verimi yüksek. Desteği için belediyemi­ze teşekkür ederiz. Zaten her konuda destekleme­de bulunuyor. Hayvancılı­k üzerinden geçimimizi sağlıyoruz. Koyunlarım­ın sütünden yararlanıy­orum, peynir yaparak, satıp kazancımı sağlıyorum. Bundan sonra daha da verimli olacağını düşünüyoru­z. Bu koç destekleme­si bizim için daha iyi olacak” diye konuştu.

 ?? ?? Aydın yöresinin kalan son yağlı kuyruklu koyunu olan Çine Çaparı, kadın yetiştiric­iler sayesinde yok olmaktan kurtulacak.
Aydın yöresinin kalan son yağlı kuyruklu koyunu olan Çine Çaparı, kadın yetiştiric­iler sayesinde yok olmaktan kurtulacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye