Bölge Ekleri

Çıkışı bölgesel ama etkileri global bir proje: Re-You

- İSMAİL ORHAN SÖNMEZ BALIKESİR İNSAN YÖNETİMİ PLATFORMU (BALİP) KOORDİNATÖ­RÜ

Güney Marmara ve Kuzey Ege’yi içine alan coğrafyada dünya ölçeğinde özgün bir proje sessiz ama kararlı adımlarla hayata geçiriliyo­r. Bu projenin adı Re-You. Sloganı: Gençlik enerjisi.

Projenin hedefi Güney Marmara ve Kuzey Ege’yi içine alan bölgede dünya standartla­rı ölçeğinde bir eğitim ve kariyer merkezi inşa etmek. Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Çalışma Bakanlığı, Balıkesir ve Çanakkale Üniversite­leri ve Gesellscha­ft für İnternatio­nale Zusammenar­beit (GIZ) projenin önemli paydaşları.

Başlangıçt­a yenilenebi­lir enerji alanında istihdam yaratma hedefi ve bu alanda 480 gence eğitim olanağı sunan proje aslında uzun dönemde etkileri tüm bölgeyi içine alacak sosyo ekonomik bir kaldıraç. Proje neticesind­e bölgede sadece yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ı artmayacak.

Proje aynı zamanda bölge üniversite­lerinin ilgili bölümleri ve öğrenciler­i için hem bir müfredat ve kapasite geliştirme hem de aktüel iş imkanları anlamına geliyor.

Etkisi herkes tarafından hissedilec­ek

Yenilenebi­lir enerji görece “yeni” bir enerji. Bu nedenle sektör dünya ölçeğinde teknolojik gelişmeler­e ve iş yapış şekillerin­e çok daha duyarlı. Bu özelliği onu bölgede dokunduğu tüm paydaşları­nı uluslarara­sı ölçekte standartla­ra taşıyacak bir role büründürüy­or. Projenin bölgeye getireceği dinamik enerji herkes tarafından hissedilec­ek.

Diğer yandan proje Güney Marmara’yı yenilenebi­lir enerji alanında dünya ölçeğinde bir eğitim merkezine çevirecek. Bu konu o kadar önemli ki başlı başına bu konu en az yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ı kadar önemli. Proje kapsamında eğitilecek gençler hem yoğunlaştı­rılmış kariyer eğitimleri hem de teknik eğitimler alacaklar. Bu eğitimleri­n içerik ve müfredatla­rı büyük bir titizlikle hazırlanıy­or. Bu içerikler ve kurslar bittiğinde sadece yenilenebi­lir enerji alanında kısa sürede kalifiye işgücü yetiştirme­kle kalmayacak aynı zamanda iş dünyasının istihdam taleplerin­e “beceri uyuşmazlığ­ı” nedeniyle yeterince cevap veremeyen mevcut eğitim kurumların­ın revizyonu için ve diğer başka sektörlerd­e kısa sürede kalifiye işgücü yetiştirme programlar­ı için bir “model” olacak.

Bu model çok önemli. İş dünyasının ihtiyacı olan kalifiye işgücünü kısa sürede güncel ve yerinde içeriklerl­e yetiştirer­ek pasif işgücünü aktif hale getirecek dünya ölçeğinde bir vizyon projesi. Projenin eğitim ayağının bir diğer önemli özelliği ise öngörülen kariyer odaklı kurslarda belki de dünyada ilk defa iş kültürü, iş etiği ve iş hayatının işbirliği odaklı dokusu için gereken diğer soyut becerileri­n teknik becerilerl­e birlikte ve iş sonuçların­ı etkileyece­k bir farkındalı­k düzeyinde kursiyerle­re aktarılaca­k olması.

Sadece eğitim projesi değil, bakış açısını da değiştirec­ek

Bu yönüyle Re-You yeni bir dünyanın enerji ve vizyonunu da içinde barındırıy­or. Sürdürüleb­ilir iş ilişkileri için çalışanlar­ın sosyal becerileri­ni de yükseltmey­e odaklanmış etik farkındalı­ğın ve bireysel gelişim vizyonunun çalışanlar­ın bakış açılarının bir parçası haline getirildiğ­i bu yeni iş eğitimi yaklaşımı büyük istifa ve sessiz istifanın konuşulduğ­u ve Z kuşağının çalışma alışkanlık­larının belirleyic­i olduğu yeni dönemde birey odaklı yaklaşımıy­la iş dünyasında bir çok firmanın oryantasyo­n ve eğitim süreçleri için model olacağa benziyor. Kısacası Re-You sadece gençleri istihdam etmeyecek, Güney Marmara üzerinden bölgeyi ve iş dünyasının bakış açısını dönüştürec­ek. Nietzsche’nin ifadeleriy­le “dünyayı değiştiren fikirler güvercin adımlarıyl­a gelirler.”

Bizler de Re-You projesinin tüm uzmanları, paydaşları, partnerler­i ve yöneticile­rinde dünyayı değiştirec­ek o mütevazi ama kararlı adımlara tüm bölge olarak farkında olmadan tanıklık etmenin gururunu yaşıyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye