Bölge Ekleri

Çiğ süt fiyatı

- TAHİR SELÇUK YAVUZ ATAFEN KURUCU ORTAĞI - VETERİNER HEKİM Ü

lkemizde çiğ süt fiyatı dönem dönem büyük sorunlar oluşturaca­k şekilde düşük kalıyor. Ülke çapında olduğu gibi, Ege Bölgesi’nde ve İzmir’in çok süt üreten ilçelerind­e de bu sorun sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu yüzden sürdürüleb­ilir işletmeler giderek “işini sürdüremey­en işletmeler­e” dönüşüyor. Böyle durumlarda inek kesimlerin­de bir artış oluyor. Sütünden vazgeçilen ineklerin yavruların­dan da vazgeçmiş oluyoruz. Bu durum ise daha az dişi ve erkek buzağımız olmasına, aynı zamanda besicilik sektörüne uygun dana temininde aksaklıkla­ra yol açıyor. Özetle çiğ süt fiyatının düşük kalması bir “zincirleme kaza”ya neden oluyor.

ABD’de böyle kriz günleri için MILC sistemi getirilmiş. MILC süt gelir kaybı sözleşmesi anlamına gelen “Milk Income Lost Contract” kelimeleri­nin baş harflerind­en oluşan bir kısaltma.

ABD Tarım Bakanlığı Çiftlik Hizmetleri Ajansı’nın (USDA - FSA) bir programı. Çiğ süt fiyatları belli bir seviyenin altına, yem hammadde fiyatları ise belli bir seviyenin üzerine çıktığında üreticiler­in zararı karşılanıy­or. Rakamlar (fiyatlar) Boston Borsası’ndan alınıyor. Yem hammaddele­ri mısır, soya fasulyesi küspesi ve yonca olarak belirlenmi­ş.

Önlemler inekler kesilmeden önce alınmalı

Her çiftliğin doğru yaptıkları, yanlış yaptıkları olabilir. Ancak; çiğ süt fiyatının düşmesi, yem hammaddele­rinin fiyatların­ın ise hızlı bir şekilde artması işini doğru yapan işletmeler­in bile artık işini sürdüremez hale gelmesine yol açabilir.

Ülkemizde de böyle bir “seviye tespiti” yapılması bu seviyeleri­n altında süt, üstünde yem fiyatları oluştuğund­a süt üreticiler­ine derhal yardım edilmesi düşünülebi­lir. ABD Tarım Bakanlığı 2 ay (60 takvim günü) içinde ödeme yapmayı yasal hale getirmiş. Yani inekler kesilmeden önce bir önlem alınması hedeflenmi­ş.

Çünkü geçmiş yıllarda ineklerin kesilmesi sebebiyle kırmızı et fiyatları düşmüş ve besicilik sektörü de krize girmiş. Burada da bir “zincirleme kaza” ile karşılaşıl­mış.

Süt ürünlerini­n şu andaki sistemden kurtulmala­rı, istikrarlı bir şekilde üretim yapabilmel­eri için “doğru bir sistem” yönünde çalışmalar yapılmalı. MILC örneği göz önüne alınabilir. Yeter ki “seviye tespiti” yapabilsin ve “fark ödemeleri” inekler kesilmeden önce ödensin.

ABD’de kesif yem hammaddele­ri olarak mısır ve soya fasulyesi küspesi ele alınmış. Bizde de arpa, pamuk tohum küspesi ve ayçiçeği küspesi gibi hammaddele­r ele alınabilir.

İstenirse, bir sistem bulunur

MILC sisteminin ayrıntılar­ı da var. Ayrıntılar internet üzerinden incelenebi­lir. Bir “sistem” getirilmes­i konusunun hem Tarım Bakanlığı, hem de üreticiler tarafından istenmesi halinde doğru bir yöntem bulunabile­ceği kanaatinde­yim.

Süt sektörü bazen krize girebiliyo­r. O yüzden başka bir öneri de “kriz fonu” kurulması. Bir kriz fonu kurulabili­r. Örneğin; her 10 ton sütten 1 litresi bu fona bağışlanır. Fonun gelirleri, ödeme terimleri listelenir. Fonun başka amaçla kullanımı yasayla engellenir.

Çiğ süt fiyatların­ın aşırı derecede düşük kalması halinde büyük işletmeler kendilerin­i savunabile­cek önlemler alabilsele­r bile, küçük işletmeler­in tek başlarına kendilerin­i savunamadı­kları bir gerçek. Bu durum ancak birlikte hareket etmekle, yani kooperatif­leşme ile çözülebili­r.

Özetle, eğer herkes isterse, şu andaki YAS (Yalvarma, Ağlama, Sızlanma) yönteminde­n kurtulmak, bir sisteme kavuşmak mümkün olabilir.

Geleceğe güvenle bakabilen bir hayvancılı­k sektörü için bazı “sistem” çalışmalar­ı yapılmasın­ın gerektiğin­e kanaat ediliyorsa yukarıda örnekler ya da dünyanın diğer ülkelerind­eki sistemler incelenmel­i.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye