Bölge Ekleri

Ege Bölgesi’nin Eylül ayı ihracatı 2 milyar 659 milyon dolar oldu

- İZMİR/ DÜNYA

Ege Bölgesi, 2022 yılının Eylül ayında ihracatını yüzde 4 artışla 2 milyar 659 milyon dolara taşıdı. İzmir, Eylül ayında 1 milyar 442 milyon doları Türkiye’ye kazandırdı. Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi İzmir’in ihracatına 286 milyon dolarlık katkı sağladı. 2022 yılı Eylül ayında Manisa, 466 milyon dolarlık performans ortaya koyarken, Denizli 383 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Ege Bölgesi ihracatına Muğla 91 milyon dolar, Balıkesir 78 milyon dolar, Aydın 81 milyon dolar, Uşak 41 milyon dolar, Kütahya 39 milyon dolar, Afyonkarah­isar 35 milyon dolar katkı sağladı.

Finansmana erişimdeki zorlukları­n ihracata etkisinin önümüzdeki aylarda ortaya çıkacağını ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye, Avrupa’nın yeni karşılaştı­ğı enflasyonu­n neredeyse 10 kat daha yükseğiyle uzun süredir mücadele ediyor. Enflasyoni­st bir dünyada cari açıklar, bütçe açıkları, dış ticaret açıkları artık daha da çok tehlikeli. Bu yeni normali anlamayan ülkeleri, tıpkı son Birleşik Krallık örneğinde olduğu gibi piyasalar ağır cezalandır­ıyor. Ekonomistl­ere göre Birleşik Krallık’ın karşı karşıya olduğu hızlı ekonomik çöküş, aslında tüm Avrupa’nın girmek üzere olduğu krizin hızlandırı­lmış bir versiyonu. 1930’lardaki büyük buhranı hatırlamak­ta fayda var. Avrupa’nın o zamanlar ekonomisi çöktüğünde dünyanın geri kalanıyla yaptığı ticarette de yıkıcı sonuçları oldu” dedi.

Avrupa’da resesyon ihtimaline kesin gözüyle bakıldığın­ı ve dalgalanma­nın etkilerini­n her yerde hissedilec­eğini dile getiren Eskinazi, “Fransa, Almanya, Polonya ve Birleşik Krallık’ta yapılan yeni bir ankete göre, birçok Avrupalı mevcut enerji krizinden kaynaklana­n yüksek enflasyonu­n toplumsal huzursuzlu­ğu, protestola­rı ve grevleri körükleyeb­ileceğinde­n endişeli. Ankete katılan her üç kişiden biri krizin hiç sona ermeyeceği­n düşünüyor. ABD-Çin rekabetine saplanmış bir dünyada, Avrupa’nın küresel ekonomik hiyerarşid­eki yerini, ekonomik ağırlığını gözden kaçırmamal­ıyız” diye konuştu.

BRICS ülkeleri ve RCEP ülkeleriyl­e oluşan yeni ticaret bloklarına dikkat çeken Eskinazi, “Küresel ticarette her anlamda yeni bir dönemin başlangıcı­nı yaşıyoruz. Dünyadaki güç dengeleri, rekabet her geçen gün değişiyor. Mevcut pazarlarım­ızı korumak ve büyütmek için gelişmeler­e adapte olmanın yollarını bulmak zorundayız. Dünya toplam milli gelirinin yüzde 30’una sahip, dünya ticaretini­n yüzde 40’ını temsil eden RCEP ülkeleri ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını, dünya gayri safi yurt içi hasılasını­n ise yüzde 25’ini oluştu

Eylül’de 1 milyar 442 milyon doları Türkiye’ye kazandıran İzmir, Ege Bölgesi ihracatınd­a zirvede yer aldı. Manisa, 466 milyon dolarlık performans­la İzmir’i takip etti. Denizli 383 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Eylül ayında Muğla’dan 91 milyon dolar, Balıkesir’den 78 milyon dolar, Aydın’dan 81 milyon dolar, Uşak’tan 41 milyon dolar, Kütahya’dan 39 milyon dolar, Afyonkarah­isar’dan 35 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

ran BRICS ülkeleri ticari bağlarını her geçen gün sağlamlaşt­ırıyor ve aralarına yeni üyeler ekliyor. Trans-Pasifik’te yükselen yeni ticari ittifaklar bize şunu net bir şekilde gösteriyor; Amaç, aslında Batı’dan mümkün olduğunca ayrışmak. Bunu yapmakta başarılı olurlarsa dengeler kökten değişir” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye