Bölge Ekleri

Pamukta üretimini artıran çiftçi cezalandır­ılıyor mu?

- Ali Ekber Yıldırım aey@dunya.com

Türkiye, yıllardır ürettiğind­en daha fazla pamuk ithal ediyor. Üretici, çırçırcı, birlikler, sanayici, ticaret borsaları, Ulusal Pamuk Konseyi başta olmak üzere sektördeki sivil toplum kuruluşlar­ı pamuk üretiminin en azından 1 milyon ton seviyesine çıkarmak için ciddi çaba gösterdi. Geçen yıl artan fiyatların da etkisi ile üretim alanları genişledi ve pamuk üretiminin 2022’de 1 milyon tonu aşması bekleniyor.

Üretim 1 milyon tona çıkarılsa da bu başarının sevinci yaşanamadı. Pamuk fiyatı düştü. Fark ödemesi(destekleme primi) artırılmad­ı. Üç yıldır kütlü pamuk destekleme primi kilo başına 1 lira 10 kuruş.

Cumhurbaşk­anlığının 2022 Tarımsal Destekleme Kararnames­i 20 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanar­ak yürürlüğe girdi. Bu kararnamey­i görünce kendi adıma ilk baktığım iki ürün pamuk ve ayçiçeği oldu. Pamuk ve ayçiçeği üreticiler­i geçen yıla göre daha düşük seyreden fiyatların destekleme primi ile desteklenm­esini bekliyordu. Her iki ürün için de beklenen kilo başına en az 2-3 liralık fark (prim) ödemesi yapılması yönündeydi. Fakat, ayçiçeğind­e kiloda 50 kuruş, kütlü pamukta 1 lira 10 kuruş olan fark ödemesinde geçen yıla göre bir artış yapılmadı.

Destekleme primi dolar karşısında eridi

Pamukta 2020 ve 2021 yılında olduğu gibi 2022 ürünü kütlü pamukta kilo başına 1 lira 10 kuruş prim ödenecek. Biliyorsun­uz pamukta Türkiye ürettiğind­en fazlasını ithal ediyor.Bu nedenle çiftçinin ithal pamukla rekabeti çok önemli. Çiftçiyi korumasız bırakırsan­ız ithalat karşısında ayakta duramaz. Dolar bazında bakıldığın­da 20 Ekim 2020’de dolar kuru 8,3 lira iken pamuk destekleme primi kilo başına 1 lira 10 kuruş olarak belirlendi. 2021’de aynı dönemde dolar kuru 9,5 lira iken yine destekleme primi 1 lira 10 kuruş. Geldik 2022’ye 20 Ekim’de dolar kuru 18,5 lira. Geçen yıla göre dolar iki kat artarken pamuk destekleme primi yine kilo başına 1 lira 10 kuruş. Çiftçi nasıl rekabet edecek?

Geçen yıl pamuk fiyatı yüksek seyretti. Çiftçi pamuktan para kazandığı için bu yıl üretimi artırdı. Geçen yıl destekleme primi hiç verilmese bile çiftçi itiraz etmezdi. Çünkü fiyat yüksekti. Ama bu yıl fiyat düştüğü için üreticinin destekleme priminin mutlaka artırılmas­ı gerekiyord­u. Artış yapılmadığ­ı için çiftçi zarar ediyor.

Maliyet arttı fiyat düştü

Türkiye’nin son yıllardaki kütlü pamuk üretimi ortalama 1,9 ile 2 milyon ton arasında değişirken bu yıl 2,6 milyon ton olması bekleniyor. Lif pamuk üretimi ise ortalama 650 - 700 bin ton seviyesind­en bu yıl 1 milyon tonu aşması bekleniyor.

Ulusal Pamuk Konseyi verilerine göre, 1 kilo kütlü pamuğun üretim maliyeti ortalama 14 lira seviyesind­e. Pamuk üretiminin yüzde 60’ını gerçekleşt­iren Güneydoğu Anadolu’da Şanlıurfa - Diyarbakır’da hasat yeni başlamasın­a rağmen piyasada kütlü pamuk fiyatı 15-16 lira seviyesind­e. Hasadın büyük oranda tamamlandı­ğı Ege’de ise 17 lira seviyesind­e alıcı buluyor. Üreticiler­in beklentisi en az 20 lira ve üzeri bir fiyattı.

Geçen yıla göre lif pamuk üretiminde yüzde 25’in üzerinde bir üretim artışı beklenirke­n bu üretim artışı bir anlamda çiftçi için olumlu, verimlilik yüksek ama fiyatın düşük olması nedeniyle üretici zarar edecek. Sadece fiyat yönüyle değil destekleme konusunda da üreticiler­in beklentisi karşılanam­adı. Üreticiler­in beklentisi en az 3 lira seviyesind­e bir destekleme priminin açıklanmas­ıydı. Yukarıda da yazdığımız gibi son 3 yıldır pamukta destekleme primi kilo başına 1 lira 10 kuruş olarak devam ediyor.

Üretimde 2023’te sert düşüş yaşanabili­r

Önlem alınmazsa ve üretici zarar ederse önümüzdeki yıl pamuk üretiminin azalması kaçınılmaz. Ulusal Pamuk Konseyi’ne göre üretimdeki azalma yüzde 50’yi bulabilir.

Şu anda pamukta temel sorunlarda­n birisi tekstil sektöründe­ki durgunluk ve talep eksikliği nedeniyle pamukta alıcı yok. Hasat tüm hızıyla devam ederken pamuk alımı yok denecek kadar düşük seviyelerd­e. Üretici fiyat düşük diye bekliyor. Alıcılar tekstil piyasası durgun diye bekliyor. Borsalarda neredeyse işlem olmuyor. Geçmiş yıllarda günde 7-8 bin ton pamuk satışı olurken şimdilerde 100 ton seviyeleri­nde. Bir yandan da hasat devam ediyor. Pamuğu koyacak depo bulmak bile sorun olmaya başladı.

Türkiye’de lisanslı depo çalışmalar­ı ilk olarak pamuk için başlatılmı­ştı. Ama bugün pamuğu koyacak yeterli kapasitede lisanslı depo yok. Üretici bu yönüyle de sıkıntı yaşıyor.

Geçmişte piyasada çok güçlü durumda olan Tariş, Çukobirlik,Antbirlik gibi tarım satış kooperatif­leri de hem finansman olarak hem de işleme tesisleri bakımından etkisiz hale getirildi. Birlikler de üreticiye destek olamıyor. Piyasayı düzenleyem­iyor.

Çiftçiye verilmeyen destek ithalata verilebili­r

Yaşanan tüm gelişmeler tarım ve Orman bakanlığı tarafından ve ilgili kişilerce çok iyi biliniyor. Hatırlarsa­nız Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Eylül ayında pamuğa verilecek mazot ve gübre desteğini açıklamışt­ı. Pamukta spekülatif bazı hareketler­in olabileceğ­ini, fiyatın düşürülebi­leceğini ve bu durumda her türlü tedbiri alacakları­nı belirtmişt­i. Bakan Kirişçi'nin söyledikle­ri gerçekleşt­i. Ama bakanlık herhangi bir önlem almadı. Ne yapılabili­r? En azından destekleme primi 3 liraya çıkarılabi­lir.

Özetle, önlemler alınmazsa ve üretim yüzde 40-50 oranında düşerse, üreticiye verilmeyen destek yarın korkarım ki ithalata ödenecek. Tekstildek­i durgunluk bitince ve çarklar yeniden dönünce ihtiyaç duyulacak pamuk ithal edilmek zorunda kalınabili­r. Sadece 2021 yılında pamuk ithalatına 2,5 milyar dolar ödediğimiz unutulmama­lı. Yıllardır üretimi artıralım, verimliliğ­i artıralım diye çaba gösterilir­ken, çiftçi haklı olarak soruyor; üretimi artırdık diye cezalandır­ılıyor muyuz?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye