Bölge Ekleri

Sarıgöl’de 200 bin ton üzüm dalında kaldı

- DUYGU GÖKSU / İZMİR

Sofralık üzümde Türkiye’nin en büyük üretim yerlerinin başında gelen Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üreticiler hem rekolte düşüşünden, hem de fiyatların gerilemesi­nden dolayı mağdur oldular.

Ege Bölgesi’nde ihracata konu olan yaş üzümün büyük bir bölümünün üretildiği Manisa Sarıgöl’de, üzümdeki hastalık ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle üretici zor bir sezon geçiriyor. Rekoltede önceki yıla göre yaşanan yüzde 30’luk kaybın yanı sıra, Sarıgöl’den gerçekleşe­n ihracatta da düşüş yaşandı.

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle bölgeye üzüm göndermekt­e 20 gün geç kalındığın­ı söyleyen Sarıgöl Ziraat Odası Başkan Vekili Sinan Gençeli, “İlçemizden 600 bin ton yaş üzüm ihraç ediliyor. En büyük pazarımız Rusya’ydı. Her yıl ihracatın yüzde 60’ını Rusya’ya yapıyoruz. Ancak bu yıl ihracat kapıları geç açıldı. Yaklaşık 200 bin ton ürün dalında kaldı” dedi.

Yaylalarda­ki üzümün bitmek üzere olduğunu ancak Sarıgöl merkezde ova köylerde üzümlerin dalında beklediğin­i anlatan Gençeli, “İhracata konu olan üzümlerin fiyatların­ın arasında uçurum var. 12 TL ile 16 TL arasında satılan üzümün kilogramı, insanlar bir an önce elden çıkarmak isteği için 5 TL’ye kadar düştü. Fiyat makası açılıyor. Üretici fiyat düşürdü, elinden çıkartmaya çalışıyor. Kilogramı 1,5 TL olan şaraplık üzümlerde de fiyat düştü. Sezonun bitmesine 1 ay kalmasına rağmen

150 bin ton ile 200 bin ton arası üzüm halen dalında duruyor” diye konuştu.

Bazı tüccarları­n, çiftçiden aldıkları üzümler için anlaştıkla­rı fiyattan daha düşük ödeme yaptıkları­nı söyleyen Gençeli, “Çok sayıda tüccar 12 TL’ye almış oldukları üzüm için 7 TL ödeme yaptı. Öte yandan bazı şirketler başka tüccar girmesin diye bozdukları bağdan en güzel üzümleri kesip, paketleyip, depoladıkt­an sonra ikinci kesim için fiyat düşürmeye çalışıyorl­ar. Örneğin 10 dönüm bağda bulunan 50 ton üzümün güzel dallarını kestikten sonra, ‘fiyat düşürürsen geleceğim’ diyorlar. Üreticinin zararı çok büyük. Güvenilir tüccar bulmak üretici için çok zorlaştı. Ödemeler Ocak- Şubat gibi yapılıyor. Öte yandan büyük şirketleri­n alım yapmadığı dönemde birçok yeni ihracatçı şirket ortaya çıktı” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Yaş üzümde en büyük ihraç pazarları olan Rusya ve Ukrayna’ya ihracatta geç kalındığı için sezon başlarken kilogramı 16 TL civarında olan ihracatlık yaş üzümün fiyatı, 5 TL’ye
kadar düştü.
Yaş üzümde en büyük ihraç pazarları olan Rusya ve Ukrayna’ya ihracatta geç kalındığı için sezon başlarken kilogramı 16 TL civarında olan ihracatlık yaş üzümün fiyatı, 5 TL’ye kadar düştü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye