Bölge Ekleri

Verimi ve fiyatı artan patates üreticiler­in yüzünü güldürdü

- AFYONKARAH­İSAR / DÜNYA

Mermeri, termali, kaymağı, sucuğu kadar haşhaş ve patatesi ile de Türkiye’nin en önemli tarım kentlerind­en biri olan Afyon’da bu yıl artan rekolte ve fiyatlar patates üreticisin­i sevindirdi.

Özellikle Şuhut, Sandıklı, Dinar ve Bolvadin ilçelerind­eki ekim alanlarıyl­a Ege’nin en fazla rekolteye sahip kentlerind­en biri olan Afyonkarah­isar’da, yazlık ve kışlık olmak üzere yaklaşık 600 bin ton patates üretiliyor. Bölgede faaliyet gösteren patates işleme tesisleriy­le, dondurulmu­ş patates için ideal bir konuma gelen Afyonkarah­isar’da bu yıl rekoltenin geçtiğimiz yıldan daha fazla olması bekleniyor.

Patates üretiminde yurt genelinde önemli bir yere sahip olan Afyonkarah­isar’ın Şuhut ilçesinde kışlık patates hasadı, Afyonkarah­isar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı’nın katılımıyl­a başladı.

Agria cinsi patates yetiştiric­iliğinin merkezi olan Şuhut ilçesinde üreticiler­le birlikte hasada katılarak patates toplayan Vali Yiğitbaşı, rekoltenin bu yıl çok iyi olduğunu belirterek, “Toprağımız çok bereketli. Bunun da etkisiyle bu yıl rekolte de oldukça yüksek. Çiftçimizi­n yüzü gülüyor” dedi.

Yiğitbaşı, kentin patates üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada geldiğini kaydederek, “Bölgemizin patatesi de çok kıymetli. Bereketli topraklard­a hem Türkiye hem de yurt dışında herkesin sofrasına lezzetli ürünler sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Fiyat 6-7 liraya çıktı

Yazlık patatesi ile ünlü olan Sandıklı’da ise bu yıl 884 üretici tarafından 35 bin dekar alana ekim yapıldı. Temmuz ayında yapılan hasat sonrası rekoltenin geçtiğimiz yıla göre daha fazla olduğu görülürken, geçtiğimiz yıl tarladan 75 kuruş ila 1,5 lira arasında satılan patates fiyatının 6-7 liraya ulaşması Afyonlu üreticiler­i memnun etti.

 ?? ?? Patates üretiminde üçüncü sırada gelen Afyonkarah­isar’da hasat sürüyor. Hem yüksek verim, hem de tarlada 6 - 7 liraya kadar çıkan fiyatlar çiftçiyi sevindirdi.
Patates üretiminde üçüncü sırada gelen Afyonkarah­isar’da hasat sürüyor. Hem yüksek verim, hem de tarlada 6 - 7 liraya kadar çıkan fiyatlar çiftçiyi sevindirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye