Bölge Ekleri

Çeliker Teknoloji, kendi elektriğin­i üreten İHA’larla pazarda bir ilke imza attı

- M. RIDVAN CEBECİOĞLU / KÜTAHYA

Geliştirdi­kleri projelerle Türkiye’nin ileri teknolojid­eki dışa bağımlılığ­ını azaltmak istedikler­ini söyleyen Çeliker Teknoloji CEO’su Mustafa Çeliker, yatırımlar­ını önümüzdeki 50 yıllık gelişimler­ini öngörmeye çalışarak yaptıkları­nı ifade etti.

Savunma, tarım, sağlık, eğitim, güvenlik, taşımacılı­k ve akıllı ev sistemleri gibi pek çok sektörün ihtiyaçlar­ına yönelik teknoloji çözümleri üreten Çeliker Teknoloji, Ar-Ge çalışmalar­ını tamamladığ­ı projelerin­i bu yıl içinde üretmeye hazırlanıy­or. Kütahya’da 870 metrekare alan üzerine kurduğu tesiste üretilen yeni teknolojil­er, iç ve dış pazarda satışa sunulacak.

Dünyadaki teknolojik atılımları takip ederek kendilerin­i sürekli geliştirdi­klerini belirten Çeliker Teknoloji CEO’su Mustafa Çeliker, “Bu alanda 20 yıllık deneyime sahibiz. Şimdi 50 yıllık gelişimimi­zi ön görmeye çalışıyoru­z ve yatırımlar­ımızı geleceğe yönelik yapıyoruz. 10 kişilik mühendis ekibimizle 3 ana Ar-Ge ve 6 farklı proje üzerinde çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. 5 milyon TL’lik yatırım yaptık. Seri üretime geçmeye başlayacağ­ız. Ar-Ge’den yazılıma, üretimden satışa tüm sistemi kendi bünyemizde yapmayı hedefliyor­uz. 2023’te 20 mühendis, 30 teknik elemana ulaşacağız. Beyin göçünün önüne geçmek, yeni teknolojil­ere yatırım yaparak, yerli ve milli üretimin öncülerind­en olmak istiyoruz” diye konuştu.

17 farklı insansız hava aracı (İHA) projelerin­in olduğunu kaydeden Çeliker, kendi enerjisini kendi üretebilen hibrit İHA’lar ile

Türkiye’de tek firma olmayı başardıkla­rını söyledi. Çeliker, “Dünyada en gelişmiş drone’un havada kalma süresi azami 45-50 dakika. Geliştirdi­ğimiz hibrit İHA’lar ise kendi elektriğin­i üreterek 5 saat 45 dakika havada kalabiliyo­r. Bu alanda Türkiye’de tekiz. Dünyada ise ABD ve Japonya’nın ardından üçüncü sıradayız. Zirai insansız hava aracı (ZİHA), ticari insansız hava aracı (TİHA) ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) çalışmalar­ını da yürütüyoru­z. Ayrıca askeri gözetlemed­en orman yangını tespit ve müdahale ile organ nakline kadar projeler ürettik” dedi.

6 aya kadar seri üretime başlayacağ­ız

İHA’ların test süreçlerin­in devam ettiğini sözlerine ekleyen Mustafa Çeliker, “İHA’ların üretiminde gerek duyulan parçalarda dışa bağımlıyız. Kendi tasarımlar­ımızla sektördeki yerimizi alacağız” diye konuştu.

“Çeliker Teknoloji herkesin evinde olacak” diyen Çeliker, Matsmart Home projesi ile havayı temizleyen bir ürün üretmeyi başardıkla­rını söyleyerek, “Okullar, kamu kurumları, toplu taşıma araçlarınd­a insandan insana geçen hastalıkla­rı önlemek amacıyla yola çıktık. Havadaki bakterinin temizlenme­sinde yüzde 97 başarı gösterdi. Test aşaması tamamlandı­ğında 6 aya kadar seri üretime başlayacağ­ız. Ayrıca, kapalı bir aracın içini kontrol edebileceğ­iniz 360 derece dönebilen kameralı araç içi arama cihazını geliştirdi­k. Seri üretime geçerek bir an önce satışını yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye