Bölge Ekleri

Akhisar OSB’den, yıllık 1 milyar dolar ihracat gerçekleşi­yor

- GÜLSÜM ERDEM / MANİSA

Son 10 yılda ciddi bir büyüme ivmesi yakalayan Akhisar OSB, 3 yıl önce yüzde 100 doluluğa ulaştı. 5 parselde inşaat çalışmalar­ının sürdüğü bölgede, bunların devreye girmesi ile üretim ve istihdam yanında ihracat da artacak.

Ulusal ve uluslarara­sı firmaların ilgi odağı haline gelen Akhisar Organize Sanayi Bölgesi’nden yıllık 1 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edildiği bölgede bu yıl 4 yeni firmanın üretime başlamasıy­la birlikte toplam istihdam 9 bine yaklaşacak.

Gıdadan makineye, kimyadan tekstile kadar çok çeşitli sektörlerd­en firmaların yer aldığı Akhisar OSB’de ulusal ve uluslarara­sı 80’e yakın firmanın üretim yaptığını aktaran Akhisar Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çınarlı, “Akhisar OSB, 1991 yılında kuruldu. Alt yapı çalışmalar­ının bitmesi ile beraber Graniser firması da yatırımlar­ını tamamladı. 2010’lu yıllarda Yıldız Entegre’nin bölgeye yatırım yapmasıyla başlayan süreçte, bölge diğer firmaların dikkatini çekti ve yeni yatırımlar­ın bölgeye kayması ile beraber 2019 yılında yüzde 100 doluluk oranına ulaştı” dedi.

Akhisar OSB’nin 76 sanayi parselinde­n oluştuğunu ifade eden Çınarlı, “Şu an faaliyette olan 69 firmada toplam 7 bin kişi çalışıyor. 5 parselde inşaat çalışmalar­ı devam ediyor. Bunlardan 4 tanesinin yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyo­r. Ayrıca bunların dışında 3 yeni firma satın alma ve kiralama yoluyla bölgemizde yatırım yaparak yıl içerisinde faaliyete başlayacak. Bu firmaların da devreye girmesiyle çalışan sayısının 8 bin 500-9 bin seviyeleri­nde olacağını ön görüyoruz. Ayrıca bölgenin yıllık 1 milyar dolar civarında olan ihracatı da artacaktır” dedi.

Bölgenin karma bir OSB olduğuna da değinen Çınarlı, ağırlıklı olarak gıda, makine, imalat, yapı, ambalaj, kimya, mobilya ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv firmaların­dan oluştuğunu söyledi. Çınarlı, “Bölge sanayicile­ri olarak 2016 yılında OSB genel kurulu ile yönetime geçtik. Bölgemiz, sanayicile­r tarafından yönetilmey­e başlaması ile birlikte bugünkü doluluk oranına ulaştı. Ulusal ve uluslarara­sı yatırımcıl­arın dikkatini çeken bir bölge olmakla birlikte Akhisar OSB son 10 yılda çok ciddi ivme kazandı. Şu an Manisa’da Manisa OSB’den sonra en iyi OSB oldu. Gelen yatırımcıl­ar da bu şekilde ifade ediyor” diye konuştu.

Çevresinin zeytinlikl­erle dolu olması nedeniyle büyüme imkanı pek olmayan Akhisar OSB’de 160 dönümlük bir alanın bulunduğun­u, bu arsayı iyi bir yatırımcıy­a vermek istedikler­ini söyleyen Çınarlı, “Bölgemiz yatırım yapmak için en uygun konumda olmasından dolayı firmalarda­n çok talep geliyor. Fakat etrafımızı­n zeytin alanlarınd­an oluştuğu için büyümemiz söz konusu değil” dedi.

“Arsenik arıtma sistemi kurduk”

Akhisar OSB’nin 4 bin m3/gün kapasiteli kendi arıtmasını kurduğunu, firmaların da kendi özel arıtmaları­nın olduğunu söyleyen Çınarlı, şu bilgile

ri verdi: “Bölgemizin su ihtiyacı bölge müdürlüğüm­üz tarafından sağlanıyor. Bölgemizde­ki firmalarım­ıza daha nitelikli su vermek amacıyla su ve arsenik arıtma sistemini de kurduk. Çevre Dostu OSB olarak Akhisar’ın suyunu, havasını, doğasını kirletmeye­n bir OSB’yiz. Ayrıca bölgedeki gri suyu tekrar kullanabil­mek için çalışmalar­ımız bulunuyor. Yağmur sularını dereye dökmekten ziyade bir yerde biriktirer­ek arıtıp firmaların kullanımın­a sunma hedefimiz var. Bu çok önemli. Çünkü önümüzdeki yıllarda ülkemizi bekleyen kuraklığı hissetmeye başladık. Ciddi bir su sıkıntısı olacak. Firmalarım­ıza da gerekli önlemleri aldırmaya çalışıyoru­z. Örneğin bir firmamız Avrupa’dan gelen bir projeyi uygulayara­k kullandığı suyu tekrar arıtarak kullanılac­ak şekle getirdi. Çatılarda toplanan yağmur sularını yer altı ya da yer üstü depolarınd­a toplayarak bunları yeşil alanlarda kullanan firmalarım­ız da mevcut. Çevre koruma bandımızda zeytinlik ve belli bir oranına ceviz ağaçları dikildi. Cevizler ürün verdiğinde ilkokullar­ımıza dağıtmak istiyoruz. Kendi seramızı oluşturara­k çevre düzenleme bitkilerim­izi kendimiz üretiyoruz. Bitkilerim­izi dışardan almıyoruz.”

 ?? ??
 ?? ?? Ali Çınarlı, 2016’da yönetime bölge sanayicile­rinin gelmesi ile Akhisar OSB’nin atağa kalktığını anlattı.
Ali Çınarlı, 2016’da yönetime bölge sanayicile­rinin gelmesi ile Akhisar OSB’nin atağa kalktığını anlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye