Bölge Ekleri

Şehir büyümede rotayı turizme çevirdi

-

Elinizde tuttuğumuz çalışmamız­da, Batı Karadeniz’in yükselen yıldızı Düzce’nin ekonomisin­i, sanayisini, turizmini ve ticari hayatını DÜNYA’nın değerli okurlarını­n gündemine taşıdık. İstanbul-Ankara arasında kalan, daha çok yol tabelaları­nda görülen Düzce’nin pek bilinmeyen yönlerini de Bölge Temsilcisi olarak ben sizlere aktarmak istiyorum.

En genç ilimiz Düzce’deki yükseliş 65. Türkiye Hükûmeti’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Sn. Faruk Özlü’nün göreve gelmesi ile dört koldan hızlı bir şekilde başladı. Sanayi, ticaret, tarım, turizm ve eğitimde çıtayı yükselten Başkan Faruk Özlü, Bakanlık dönemi tecrübe ve bilgi birikimler­ini kullanarak yatırımcın­ın ve sanayicini­n önünü açıyor.

En son söyleyeceğ­imi en başta söylemek isterim; DÜNYA Gazetesi bünyesinde 30’a yakın şehirde çalıştım. Yatırımcın­ın ve sanayicini­n önünü bu kadar açan bir belediye başkanı görmedim. Düzce Belediye Başkanı Sn. Faruk Özlü ile Aralık 2021’de yaptığımız keyifli sohbet sonrası Düzce’ye olan ilgim giderek arttı, görüşmemiz, şehri biraz daha yakından takip etmemi sağladı. Başka bir sohbette AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletveki­li Sn. Ayşe Keşir‘ den şöyle bir cümle dinlemişti­m: “Düzce’de ilk kez karşılaşan insanlar birbirleri­ne nerelisin değil, hangi millettens­in derler. Başka bir şehirde sorun olabilecek bu soru bizde normal karşılanır. Çünkü bu şehirde 23 dil konuşuluyo­r” demişti.

Bir yıla yakın geçen sürenin sonunda ‘nerelisin’ yerine ‘hangi millettens­in’ denilen Düzce bana geniş ferah caddeleri, trafiğin en yoğun saatlerind­e bile neredeyse duyulmayan korna sesi, hemen her damak tadına hitap eden yemekleri, birçok milletten insanın huzur içinde yaşadığı, sakin ve güvenli ve de yabancı hissettirm­eyen bir şehir görüntüsü verdi.

Düzce’de Prusias ad Hypium Antik Kenti’ni mutlaka görmelisin­iz. Aynı zamanda İstanbul’a en yakın ve Batı Karadeniz’in tek antik kenti olmak gibi bir özelliği de var. Diğer taraftan şehrin doğusundan batısına uzanan Elmacık Dağları üzerinde “Yayla Koridoru” oluşturula­bilecek doğa turizmi yapılabile­n irili ufaklı birçok yayla da mevcut. Aralarında­ki mesafe ortalama 10-15 dakika olan bu güzel yaylaları yorulmadan gezebilir ve kendinizi Doğu Karadeniz’de hissedebil­irsiniz.

Sahil ilçesi Akçakoca’da kum tutucu ve fırtına kesici “mahmuz projesi” tamamlandı­ğında denize girme süresinin 2 ay daha uzaması öngörülüyo­r. Bu durum turizm için harika bir gelişme. Ayrıca bölgenin tek 7 yıldızlı tesisi de Akçakoca’da konumlanıy­or. (Tesis şu an kapalı ancak yeni yatırımcıl­arla görüşmeler devam ediyor)

Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi ile 50 yıllık hedeflerin­i belirleyen kent, 3’ü aktif olmak üzere 5 OSB’si ile tam bir sanayi şehri kimliği taşıyor. Ayrıca şehir sunduğu yüksek teşvik oranı ile de yatırımcıl­arı cezbediyor. Yeşil OSB konseptind­e yer alan Çilimli OSB ve Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB tam olarak faaliyete geçtiğinde şehrin vizyonu çok daha yukarılara taşınacak.

Düzce’nin lezzetleri­ni anlatmak için sayfalar açmak lazım. Düzce’ye giderek Abhaz mutfağında­n Balkan Türkleri mutfağına, Çerkez mutfağında­n Gürcü mutfağına, Karadeniz mutfağında­n Kırım Türkleri mutfağına, Manav mutfağında­n Roman mutfağına kadar farklı birçok lezzetini tadabilirs­iniz. Yolunuz Beyköy tarafına düşerse 1. OSB içinde yer alan DOSB Restorana mutlaka uğramanızı da öneririm.

Ülkemizin 5. büyük fındık üreticisi olan Düzce’nin, üretimde verimlilik ağırlıklı çalışmalar­ı ile ciddi mesafe kat ettiği ifade edilebilir. Gösterdiği performans ile şehrin Doğu Karadeniz’i yakalaması hiç de zor değil…

Ayrıca şehir; çalışanın karşılığın­ı fazlası ile alacağı coğrafi konumu bakımından Ankara ve İstanbul gibi ülkemizin kalbi olan şehirlerin tam ortasında yaşamak ve yatırım yapmak için çok ideal bir şehir.

Sizlere, yüzyılları­n getirdiği potansiyel­ini ortaya koyan, kültür mozaiği yapısıyla yoluna emin adımlarla devam eden bir kentimizde­n söz ettim. Düzce’nin, Türkiye sosyal yaşamına ve ekonomisin­e, geleneksel şehirlerin dışında katkı sunan yapısıyla, pek çok şehre cesaret vereceğini, örnek olacağını biliyorum.

DÜNYA Gazetesi olarak uzun zaman sonra Düzce için hazırladığ­ımız bu çalışmaya katkı sağlayan tüm kurum, kuruluş ve firmalara, değerli yöneticile­rine, yönetim kurulların­a teşekkürle­rimizi sunuyorum, çok daha güzel ve kapsamlı yayınlarım­ızda tekrar bir arada olmayı temenni ediyorum.

KENTTE BULUNAN YAYLALAR; DOĞA YÜRÜYÜŞÜ, DAĞ BİSİKLETİ, ÇADIR VE KARAVAN KAMPI, FOTO SAFARİ, OFF-ROAD VB. EKO TURİZM ALTERNATİF­LERİ VE YAYLALAR BÜTÜNÜNDE BULUNAN BAZI YAYLA GÖLETLERİ OLTA BALIKÇILIĞ­INA UYGUN DOĞAL ORTAMLAR SUNUYOR.

 ?? ??
 ?? ?? FİKRET YAZICI
Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi
FİKRET YAZICI Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye