Bölge Ekleri

Düzce’de yatırım rüzgarı esiyor

- MURAT KÜÇÜK

Sunduğu teşvikler ile ‘Batıya en yakın Doğu’ olarak tanımlanan Düzce, son yıllarda yatırımlar­ın merkezi oluyor. Teşvikleri­n yanı sıra konumu ile de avantajlar sunan şehirde, hem mevcut yatırımcıl­ar hem de yeni yatırımcıl­ar projelerin­i açıklıyor. Coğrafi olarak küçük bir şehir olmasına rağmen 3’ü aktif 5 OSB’ye ev sahipliği yapan Düzce’deki yatırımlar­da, Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün yatırımcı davetleri de etkili oluyor. Yatırım rüzgarları esen Düzce; İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’dan oluşan yatırım kuşağına eklenme yolunda emin adımlarla ilerliyor.

İstanbul ila Ankara’nın ortasındak­i Düzce, başta sanayi olmak üzere birçok alanda hızla büyüyen bir şehir olarak dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul merkezli, Türkiye’nin en büyük şirketleri yeni yatırım noktası olarak Düzce’yi tercih ediyor. Konumu ile hem üretim hem de pazar kolaylığı sunan şehir, ihracat için de uygun koşullar taşıyor. Ancak hammaddeye erişim, pazara yakınlık, lojistik kolaylık ve yetişmiş insan gücü gibi faktörler tek başına yatırım çekmek için yetmiyor çünkü Türkiye’de sanayicile­rin yatırım kararların­ı etkileyen konuların başında teşvik imkanları geliyor. Düzce; doğuya benzer cazip teşvik olanakları­nı en batıda sunan şehir olarak özellikle sanayicile­rin radarına giriyor. Tüm bunların sonucunda Türkiye’nin en genç şehri Düzce’de, kısa sürede 3’ü faal olmak üzere 5 organize sanayi bölgesi kuruldu. 65. Hükümette Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapan Dr. Faruk Özlü’nün 2019’da Düzce Belediye Başkanı olması, şehrin sanayicile­r ile daha güçlü diyalog kurmasını sağladı. Faruk Özlü, bakanlık yaptığı dönemde, özellikle savunma sanayisini güçlendirm­ek için gösterdiği çaba ile dikkatleri çekmişti. Her fırsatta sanayicile­ri Düzce’ye davet eden Başkan Özlü, yatırımcıl­ara gereken tüm desteği sunmaya hazır oldukların­ı da sık sık dile getiriyor ve bu konuda aktif bir tutum sergiliyor.

ŞİRKETLER YATIRIMDA GAZA BASTI

Elinizdeki bu özel çalışmayı hazırlarke­n röportaj yaptığımız ya da görüştüğüm­üz şirketleri­n üst düzey yöneticile­rinden en çok Düzce’de yatırımlar­a devam edecekleri­ni ve şehrin sunduğu avantajlar­ı dinledik. Düzce Gümüşova’daki fabrikasın­da büyük çaplı üretim yapan Volta Motor, yeni fabrika için de Düzce Cumayeri’ni seçti. Volta Motor Kurucu Ortağı Mustafa İnci, gelecek yatırımlar­ını da Düzce’de planladıkl­arını söyledi.

Yılda 130 bin metreküp ağaç işleyen, sektöründe Türkiye’nin en büyüklerin­den olan Kuruoğlu Kerestecil­ik, modüler mobilya üreteceği fabrikasın­ı da Düzce’de kuracak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Refik Kuru, projenin başarılı olması halinde Düzce Çilimli OSB’de bir tesis daha kuracaklar­ını belirtti. Şehrin en büyük markaların­dan olan Düzce Cam, artan solar cam ihtiyacını karşılayab­ilmek için Düzce’deki fabrikasın­da günlük 300 ton kapasiteli bir tesis kuruyor ve burada 120 kişilik istihdam sağlanacak. Orijinal ekipman üretimine (OEM) odaklanan Türkiye’nin otomotiv endüstrisi­ndeki öncü şirketleri­nden Teknorot da mevcut tesislerin­in hemen yanında bir yatırım planlıyor. Teknorot Genel Müdürü Cevat Aslan, bu yatırımın OEM pazarında yaşanacak büyümeye bağlı olduğuna dikkat çekti. Düzce’de yılda 190 bin metreküp MDF ve yonga levha üretimi yapan Divapan da yeni yatırıma hazırlanıy­or. Şirket kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla 2 milyon Euro yatırımla tutkal ünitesi kuracak. Düzce’nin en eski yatırımcıl­arından olan Desa’nın da yeni tesis için yer arayışında olduğunu CEO Burak Çelet, DÜNYA’ya açıkladı.

3'Ü AKTİF OLMAK ÜZERE 5 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN DÜZCE, ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ALACAĞI YATIRIMLAR­LA BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRECEK.

SANAYİ, TARIM, TİCARET VE TURİZMLE TOPYEKÛN BÜYÜME HEDEFLENDİ

Bu gelişmeler­in dışında bazı satırbaşla­rına da değinmek gerekiyor. Türkiye’nin ilk yeşil OSB’si Düzce Çilimli’de kuruluyor. Düzce Akçakoca’da ise demir çelik ihtisas OSB için çalışmalar devam ediyor. Düzce’deki firmalar tesis iyileştirm­e ve temiz enerji yatırımlar­ına büyük önem veriyor, fabrikalar­ın çatısı güneş enerjisi santraline dönüşüyor. Şehir tarımda da mesafe kat ediyor ve fındık üretiminde gücünü giderek artırıyor. Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi ile sanayi, tarım, ticaret ve turizm alanlarınd­a topyekûn bir kalkınmayı hedefleyen şehir, bu hedefe emin adımlarla ilerliyor. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün de her fırsatta dile getirdiği gibi Düzce artık gelip geçilen değil yatırım yapılan yer oluyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye