Teknorot, yaptığı yatırımlar ile küreselde büyümek istiyor
Avrupa’nın en büyük direksiyon ve süspansiyon parçaları üreticilerinden olan Teknorot, Düzce’deki fabrikasında 13 bin farklı üründe günlük 125 bin parça üretiyor. Alt tedarikçileri ile Düzce’de 2 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Teknorot Genel Müdürü Cevat Aslan, Türkiye’den çıkan küresel orijinal ekipman üreticisi (OEM) olmak istediklerini söyledi.
Direksiyon ve süspansiyon parçaları üretmek amacıyla 1992’de İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Teknorot, 2008’de Düzce’ye taşındıktan sonra yakaladığı büyüme ile sektördeki global oyunculardan biri haline geldi. Düzce 1 ve 2’nci organize sanayi bölgelerinde üretim yapan şirket, alt tedarikçileri ile bölgede bir ekosistem yaratıyor. 100 bin metrekarelik üretim alanına sahip olan şirket, tedarikçileri de dahil edildiğinde yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Büyümesini sürdürmek isteyen şirket, İspanya’da faaliyet gösteren IR Spain firmasını da satın aldı. IR Spain’in İspanya’nın yanı sıra Hindistan ve Çin’de de fabrikaları olduğunu dile getiren Teknorot Genel Müdürü Cevat Aslan, İspanya’daki faaliyeti Düzce’ye taşıdıklarını ve böylece Türkiye’de yeni istihdam yarattıklarını söyledi.
“KÜRESEL ORİJİNAL EKİPMAN ÜRETİCİSİ OLMAK İSTİYORUZ”
Teknorot’un Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç ön takım ve süspansiyon parçaları üreticilerinden bir tanesi olduğunu hatırlatan Cevat Aslan, son satın alma hamlesinin bu durumu daha da pekiştirdiğini belirtti. 13 bin farklı üründe, günlük 125 bin parça ürettiklerine dikkat çeken Aslan, “Mercedes, BMW, Porsche, Volkswagen AG, Renault, Peugeot-Citroen Group, Fiat, Honda Toyota, Mazda ve daha birçok markaya ürün veriyoruz. Binek veya hafif ticari her araçta mutlaka bizim bir parçamız vardır. 60’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Üretimin yüzde 90’ını ihraç ettiklerini belirten Aslan, yakın zamanda orijinal ekipman (OEM) üretimine de başladıklarını duyurdu. Renault ve TOGG için zaten OEM parça üretimine başladıklarını hatırlatan Cevat Aslan, Vietnam’ın yerli aracı VinFast ve Almanya’da satılan E.G.O’ya da OEM parça ürettiklerini dile getirdi. Lisanslı orijinal ekipman üretiminin şirketlere uzun vadeli katkı sağladığını aktaran Aslan, “Global otomotiv üreticileri OEM dünyasında, istedikleri standartları piyasadan ucuza karşılayan üreticiler ile uzun soluklu çalışır. Bu da bizim gibi parça üreten şirketlere uzun soluklu pazarlar yaratır” dedi. Yılda 90 milyon motorlu araç üretildiği bilgisini paylaşan Cevat Aslan, “OEM pazarı az sayıda
2020 VE 2021 YILLARINDA OİB ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ TARAFINDAN 2 YIL ÜST ÜSTE “ALTIN PLAKET” İLE ÖDÜLLENDİRİLDİK. TEKNOROT OTOMOTİV OLARAK ŞU AN TÜRKİYE’NİN İLK 500 SANAYİ KURULUŞU SIRALAMASINDA 281. SIRADA YER ALIYORUZ.
firmanın elinde, biz burada bir fırsat görüyoruz ve Türkiye’den çıkan küresel orijinal ekipman üreticisi olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
OEM PAZARINDAKİ BÜYÜME YENİ BİR YATIRIMIN ÖNÜNÜ AÇACAK
Geçtiğimiz yıl Ar-Ge’ye 20 milyon TL harcadıklarını ifade eden Cevat Aslan, Ar-Ge yatırımları sıralamasında Türkiye 123’üncü olduklarını belirtti. Sektörde Ar-Ge merkezi kuran ilk firmalardan bir tanesi olduklarına dikkat çeken Aslan, bu merkezde 100’den fazla kişinin çalıştığı bilgisini paylaştı. OEM pazarında güçlü olmak için Ar-Ge ve tasarım departmanlarının çok güçlü olması gerektiğini dile getiren Aslan, “Biz Teknorot olarak gelişime büyük bütçeler ayırıyoruz. After market için ürettiğimiz ürünlerde OEM kalitesine ulaşarak da bunun karşılığını alıyoruz” dedi. OEM pazarındaki büyümeye bağlı olarak şirket mevcut tesislerinin hemen yanındaki alanda bir yatırım daha planlıyor.
“SEKTÖRÜ ELEKTRİKLİ ARAÇ DÖNÜŞÜMÜNE UYUM SAĞLAMALI”
Motorlu araç parçası üreten tüm firmaları bekleyen bir tehlikeye de dikkat çeken Cevat Aslan, “Fosil yakıtlı araçlar için parça üreten meslektaşlarımız, en hızlı şekilde elektrikli araç parçası üretmeye başlamalı. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) toplantılarında da bu konu üzerinde duruyoruz. Elektrikli araçlarda bulunmayan parçaları üreten meslektaşlarımız, gerekli çalışmaları yaparak en hızlı şekilde bu dönüşüme uyum göstermelidir” dedi. Bu dönüşümün TOGG projesine de katkısı olacağını da savunan Aslan, “Dünyada otomotiv piyasası, son yıllarda çip krizi gibi tedarik sorunları yaşıyor. TOGG’un böyle bir kriz yaşamaması için parça üretim ekosistemini çok iyi kurmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Hem Türkiye’nin hem de Düzce’nin merkez sektör olarak otomotivi alması gerektiğini aktaran Cevat Aslan, “Düzce, tüm kurumları ile bunu istemeli ve bu doğrultuda adım atmalı. Otomotiv dünyanın en büyük sektörlerinden bir tanesi ve biz gerçekten çok kaliteli üretim yapıyoruz. İş yapış biçimimizi otomotiv üzerine kurgularsak bu işten hepimiz kazançlı çıkarız” şeklinde konuştu.