Düzce Cam, yatırımda hız kesmiyor
Yıllık 500 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin cam ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Düzce Cam, artan solar cam talebini karşılayabilmek için Düzce’deki yerleşkesinde günlük 300 ton kapasiteli bir tesis daha kuracak. Şirketin Bilecik 3’üncü OSB’de kuracağı yeni fabrikanın da 2024’ün dördüncü çeyreğinde üretime başlaması bekleniyor.
Türkiye’nin ikinci düzcam üreticisi olan Düzce Cam, günlük 1.500 ton üretim kapasiteli 2 float hattıyla yılda 500 bin ton cam üretebiliyor. Düzce’deki yerleşkesinde 500 kişi istihdam eden şirket, düzcamın yanı sıra lamine cam, ayna ve kaplamalı cam da üretebiliyor. 3 vardiya çalıştıkları bilgisini paylaşan Düzce Cam Fabrika Müdürü Serkan Turğut, resmi tatillerde dahi üretimi durdurmadıklarını söyledi. İşin doğasının bunu emrettiğini belirten Serkan Turğut, “Doğalgaz kesintilerinde de kendi dönüşüm sistemimiz ile LPG’yi doğalgaza dönüştürdük ve üretime devam ettik” dedi. Düzce’deki tesislerde günlük 300 ton kapasiteli solar cam fabrikası yatırımı yapacaklarını açıklayan Turğut, burada da ilave 120
GÜNLÜK 1.500 TON ÜRETİM KAPASİTELİ 2 FLOAT HATTIYLA DÜZCE'DE YILDA 500 BİN TON CAM ÜRETİYORUZ. YILLIK 4,5 MİLYON METREKARE AYNA, 2,5 MİLYON METREKARE LAMİNA CAM VE 6 MİLYON METREKARE DE KLİMATİK CAM ÜRETME KAPASİTESİNE SAHİBİZ.
istihdam sağlayacaklarını ve yıllık 100 bin ton üretim yapacaklarını söyledi. Dünyada solar cama olan talebin giderek arttığını hatırlatan Turğut, “Verileri incelediğimizde 2020’de Türkiye’nin 100 milyon dolarlık solar cam ithalatı yaptığını tespit ettik. Ülkemizde solar panele olan talep ve solar panel üreticisi sayısı giderek artıyor. 2021’de bir önceki yılın rakamlarının da üstüne çıkılmasını bekliyoruz. Düzce Cam’ın solar camı Türkiye’de üretmesi cari açığın azaltılmasına da katkı sağlayacak” sözleri ile yatırımın gerekçesini açıkladı.
“PANDEMİDE İHRACATI AZALTARAK YERLİ SANAYİCİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERDİK”
Tesisteki offline hatlara ilişkin de bilgiler veren Turğut, bu hatlardan birinde ayna diğerinde ise lamina cam üretildiğini söyledi. Turğut, yılda 4,5 milyon metrekare ayna, 2,5 milyon metrekare lamina cam üretme kapasiteleri olduğuna dikkat çekti. Kaplama hattında ısı kontrolü ve yalıtımı sağlayan klimatik cam (low-e) ürettiklerini açıklayan Turğut, burada da yıllık 6 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip olduklarını aktardı. Son 3 yıldır üretimin yüzde 90’ını iç piyasaya verdiklerini söyleyen Turğut, “Pandemide yaşanan aksaklıklar sebebiyle iç piyasa cam bulmakta zorlandı. Biz de bu sebepten önceliğimizi iç pazara verdik ve yerli sanayicinin mağduriyetini gidermiş olup, müşterilerimizin işlenmiş camları ihraç edebilmelerine katkı sağladık” dedi. İhracatın çok önemli olduğunu söyleyen Turğut, kendileri gibi ithalatı azaltan firmaların da ülkeden döviz çıkışını engellediğine ve bunun da çok kıymetli olduğuna dikkat çekti.
KOCAELİ VE SAKARYA’DAN SONRA BÜYÜME SIRASI DÜZCE’DE
Düzce’nin İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli gibi büyük şehirlere yakın konumlanması sebebi ile her zaman bir cazibe merkezi olma özelliği taşıdığını dile getiren Turğut, şehre dair şunları söyledi: “İstanbul’un büyümesinden Kocaeli ve Sakarya gerekli payı aldı, şimdi sıra Düzce’ye geldi. Çevredeki diğer şehirlerden farklı olarak güçlü sanayisinin yanında güçlü tarımın da olması, Düzce’yi farklı kılıyor. Doğası çok özel olan Düzce, gerekli yatırımları alırsa turizmde de fark yaratabilir ve büyük şehirlerde yaşayanlar için yeni bir destinasyon olabilir.” Düzce sanayisinin özel alanlarda uzmanlaşması gerektiğini belirten Turğut, özellikle yan sanayisi olan sektörlerde faaliyet gösteren büyük şirketlerin şehre gelmesinden yana olduklarını belirtti.