Düzce Üniversitesi, şehrin yetişmiş insan gücünün en büyük lokomotifi
3 bin 500’e yaklaşan akademik ve idari personeliyle Düzce Üniversitesi’nin şehrin yetişmiş insan gücüne büyük katkı sağladığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, üniversite olarak Düzce’nin bir cazibe merkezi olması için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Sözbir, üniversite-sanayi iş birliğinin gelişmesi için 525 firmaya saha ziyareti yaptıklarına dikkat çekti.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, İstanbul ve Ankara gibi 2 büyük metropolün ortasında yer alan Düzce’nin coğrafi konum avantajı ve nitelikli iş gücü potansiyeli ile gün geçtikçe gelişen bir yapıya sahip olduğunu söyledi. “Düzce’de biri ihtisas olmak üzere 5 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır” diyen Prof. Dr. Nedim Sözbir, bu sanayi bölgelerinde Türkiye’nin en büyük 500 firması arasına giren şirketlerin faaliyet gösterdiğini ifade etti. Prof. Dr. Sözbir, şehirde şirketlere ait Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescilli 10 Ar-Ge merkezi olduğunu da hatırlattı. Düzce Üniversitesi’nin bölgede faaliyetlerini sürdüren sanayi kuruluşlarıyla üniversite-sanayi iş birliği konusunda örnek çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Prof. Dr. Sözbir, bu çalışmaları şu sözler ile anlattı: “Üniversite-sanayi iş birliği faaliyetleri kapsamında 2016-2022 yılları arasında test, analiz ve raporlama danışmanlığı kapsamında 176 firma ile teknik danışmanlık kapsamında ise 24 firma ile iş birliği gerçekleştirilmiştir. Sanayi ile birlikte gerçekleştirilen projelerde ise kontratlı Ar-Ge projelerinde 40 firma ile TÜBİTAK projelerinde 45 firma ile diğer kamu destekli projelerde ise 16 firma ile projeler gerçekleştirilmiştir. 21 firma ile iş birliği protokolü imzalanmış ve 18 firmaya da çeşitli alanlarda eğitimler düzenlenmiştir. Gerçekleştirilen bu faaliyetlerde 498 akademisyenimiz görev alarak akademik bilginin sanayiye aktarılmasında önemli rol oynamışlardır. Üniversite sanayi iş birliği çalışmalarının gelişmesi içinse saha ziyaretleri kapsamında 525 firma ziyareti gerçekleştirilmiştir.”
“BÖLGESEL KALKINMA ODAKLI ÜNİVERSİTE” DÜZCE’YE DEĞER KATIYOR
Düzce Üniversitesi’nin uluslararası birçok projeyi de hayata geçirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözbir, “Koordinatörlüğümüzde Avrupa Birliği Erasmus+ KA220 SCH Cooperation Partnerships in School Education alanında gerçekleştirilen küresel ölçekli proje ile Türkiye, Almanya, Slovenya ve Slovakya’dan üniversite ve kurumların ortaklığında, Türkiye ve AB ülkelerinde ulusal ve uluslararası düzeyde yenilikçi, modern ve serbestçe erişilebilir eğitim materyallerinin geliştirilmesi ve mülteci öğrencilerin sosyal uyum sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir. Bir diğer Erasmus+ Programı Stratejik Ortaklık Projesi kapsamında ise farklı dillerde, 3 farklı seviyede ücretsiz olarak online web tasarımı eğitimi alma imkanı sunulmuştur” ifadelerini kullanarak çalışmalara dair bilgiler paylaştı. Düzce Üniversitesi’nin ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite’ olması sebebiyle bölge sanayisi ile tıbbi ve aromatik bitkiler, arıcılık ve tıbbi mantarlar ile tarımsal atıkların endüstriye geri kazanımı alanlarında ciddi iş birlikleri gerçekleştiriyor. Üniversite, bölgeye yatırım çektiği gibi çiftçilerin de kalkınmasına destek oluyor. Düzce Üniversitesi’nin Düzce Teknopark vasıtası ile sanayinin sorunlarına çözüm üretme noktasında görev aldığını belirten Prof. Dr. Sözbir, “Şirketleşme, patent ve proje desteği konusunda sanayi kuruluşlarına önemli hizmetler sunuyoruz” dedi.
Düzce Üniversitesi yaptığı çalışmalar ile Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması 2022’de, ‘Mühendislik’ kategorisinde, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında birinci olduğu gibi “Sanayi Geliri” kategorisinde de dünyada ilk 100’e girmeyi başardı.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA 2016-2022 YILLARI ARASINDA TEST, ANALİZ VE RAPORLAMA DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA 176 FİRMAYLA, TEKNİK DANIŞMANLIK KAPSAMINDA İSE 24 FİRMAYLA İŞ BİRLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.