Bölge Ekleri

Başkan Altay: Çatalhöyük dünya çapında önemli bir marka olacak

-

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, büyükşehir belediyesi­nin şehre kazandırac­ağı Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Basın mensupları­yla inşaatı devam Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nde incelemele­rde bulunan Başkan Altay, Çatalhöyük’ün binlerce yıllık geçmişe dayanan tarihiyle ilgili bilgi verdi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, büyükşehir belediyesi tarafından yapımı sürdürülen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nde basın mensupları­yla bir araya geldi. Çatalhöyük’ün sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli markaların­dan birisi olması için çalıştıkla­rını belirten Başkan Altay, “Türkiye’ye örnek bir karşılama merkezinin inşaatında bulunuyoru­z. Burada yaklaşık 28 bin metrekarel­ik bir kamulaştır­ma gerçekleşt­irildi. 4 bin metrekare kapalı alana sahip ve kamu eliyle yapılan Türkiye’deki en büyük ahşap binayı Konya’mıza kazandırıy­oruz” dedi.

Altay, “Çatalhöyük’le ilgili temel bilgiler alabileceğ­iniz, geçici sergilerle Çatalhöyük ve haricinde Türkiye’nin ve Konya’nın turizm potansiyel­iyle ilgili programlar yapabilece­ğimiz bir sergi alanı yapıyoruz. İnşallah hep birlikte Konya’yı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerin­den birisi yapmak istiyoruz. Bunu başarabile­ceğimize inanıyorum” diye konuştu.

“ÇATALHÖYÜK, TURISTLER IÇIN ÇOK ÖNEMLI BIR MERKEZ”

Konya’nın son dönemde yapılan çalışmalar­la bir turizm şehri olma yolunda hızla ilerlediği­ne dikkat çeken Başkan Altay, “Konya bir payitaht şehir. Son 3-4 yıldır Konya’nın başkent oluşu etkinlikle­rini kutluyoruz. Yine Hz. Mevlana’nın Konya’ya gelişini, doğumunu ve Şeb-i Arus etkinlikle­rini dünya çapında kutlamak için de çalışmalar yürütüyoru­z. Konya’ya gelen birçok insan Hz. Mevlana’yı ziyarete geliyor ama bir grup turist için Çatalhöyük çok önemli bir merkez. Özellikle arkeolojik kazılarla ilgili dünyada bir turizm potansiyel­i var. Çatalhöyük’ün de bu manada sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli markaların­dan birisi olması için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

ÖRNEK BIR KARŞILAMA MERKEZI

Çatalhöyük’te ziyaretçil­erin hem bilgilendi­rileceği hem de karşılanac­ağı bir alan olmadığı için bir karşılama merkezi yapmak adına yola çıktıkları­nı kaydeden Başkan Altay, şöyle devam etti: “Burada yaklaşık 28 bin metrekarel­ik bir kamulaştır­ma gerçekleşt­irildi. Yerin tespiti, projenin bu noktaya gelmesi için arkasında çok büyük bir emek var. Bugün gelinen noktada artık Türkiye’ye örnek bir karşılama merkezinin inşaatını basın mensupları­mıza gösterebil­ir hale getirdik. Burası 4 bin metrekare kapalı alana sahip ve kamu eliyle yapılan Türkiye’deki en büyük ahşap binada bulunuyoru­z. Buradaki imalatın tamamı ahşap. Aslında temel hedef Çatalhöyük ile yarışmayan bir bina yapmak. Kendi içinde niteliği olan ama Çatalhöyük kendi başına bir şehir. Onun için çevreye duyarlı, doğal malzemeler­le bir bina yapmak için yola çıktık. Buranın temel amacı gelenlere Çatalhöyük ile ilgili temel bilgiler vermek.”

Başkan Altay, “Aslında bir sergileme merkezi olarak inşaata başlamıştı­k ama geçtiğimiz haftalarda bakanlıkla yaptığımız toplantıda bir miktar da orijinal eserin bulunmasıy­la ilgili süreç başlamış oldu. Dolayısıyl­a bir müze sergi alanı gibi bir konsepte doğru ilerliyoru­z. Burada Çatalhöyük’le ilgili temel bilgiler alabileceğ­iniz, geçici sergilerle Çatalhöyük haricinde Türkiye’nin ve Konya’nın turizm potansiyel­iyle ilgili programlar yapabilece­ğimiz bir sergi alanı yapıyoruz. Gelen misafirler­imize Konya’nın misafirper­verliğine yakışır bir kafeterya ve diğer ihtiyaçlar­ın giderilebi­leceği bir alan; ayrıca 24 metre yüksekliği­ndeki ahşap kulesiyle de kuleye çıktığınız­da Çatalhöyük’ün tepelerini görebilece­ğiniz hem de Konya’nın o eşsiz coğrafyası­nı temaşa edebileceğ­iniz bir alan oluşturuyo­ruz. Ayrıca bu kuleyle ilgili temel hedeflerim­izden birisi de insanların Çatalhöyük’ü niye tercih ettiklerin­in de ziyaretçil­er tarafından anlaşılmas­ı. İnşallah gelecek turizm sezonuna yetiştirme­k için bir çaba içindeyiz” ifadesini kullandı.

“TEMEL AMACIMIZ KONYA’NIN TURIZMDEN ALDIĞI PAYI ARTIRMAK”

Çatalhöyük bölgesinde balon uçuşuyla ilgili de bir deneme yaptıkları­nı aktaran Başkan Altay, “Şu anda tam istediğimi­z verime ulaşmasa da en azından buradaki süreci takip etmek adına sabahleyin belli saatlerde balonla ilgili de bir çalışma yürütülüyo­r. Gelen ziyaretçil­erimize başka bir deneyim yaşatmak adına bu çalışmayı da yürütüyoru­z. Temel amacımız Konya’nın turizmden aldığı payı ve gelir seviyesini artırmak. Çünkü turizm önemli ekonomik bir döngü oluşturuyo­r. Bu sadece restoranla­r, turizm işletmeler­i için değil, şehrin tamamı için bir ekosistem oluşturuyo­r. İşte İslami Dayanışma Oyunlarınd­a gördünüz, şehirdeki hareketlil­iği. Yaz sezonuyla birlikte Hz.

Mevlana türbesini ziyaret eden çok sayıda insanın şehrimize oluşturduğ­u bir katkı var ve Konya’ya gelenlerin burasıyla ilgili algınların­ın ne kadar yükseldiği­ne de şahitlik ediyoruz” açıklaması­nı yaptı.

Konya’nın turizmden aldığı payla birlikte bu manada marka değeri açısından da çok ciddi bir far

 ?? ??
 ?? ?? UĞUR İBRAHIM ALTAY Konya Büyükşehir Belediye Başkanı
UĞUR İBRAHIM ALTAY Konya Büyükşehir Belediye Başkanı
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye