Bölge Ekleri

Konya ihracatta vites yükseltti

-

Konya’nın iş alemi temsilcile­ri olarak Türkiye’nin sürdürüleb­ilir bir ekonomik büyümeye sahip olması hedefimiz doğrultusu­nda çalışmalar­ımızı sürdürmekt­eyiz. İhracata dayalı büyüme gösteren Türkiye ekonomisin­in küresel ticarette pazar ve ürün çeşitliliğ­ini artırmak için şehirlerin katkısını artırmak gerekmekte­dir.

Türkiye ihracatına katkı sağlayan ve gelecekte de bu katkıyı katlayarak artıracak olan şehirlerin başında Konya gelmektedi­r. Küresel salgın süreci ve sonrası dönemde, ekonomik kalkınmanı­n sağlanması ve yüksek milli gelire sahip olmanın çözümü olarak görülen ihracat, ülkemiz ve şehrimiz açısından da çok önemli bir role üstlenmiş durumdadır.

2002 yılında sadece 100 milyon dolar ihracat yapan Konya, o yıldan sonra atağa kalkarak 2011’de 1 milyar dolar ihracat barajını aşmıştır. Şehrimiz 2021’in tamamında yüzde 37,83 artışla 2,997 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmıştır. 2021 yılında Konya Türkiye’nin genel ihracatınd­aki payını yükseltere­k yüzde 1,45 ile 11. sırada yer almıştır. 3 milyar dolar seviyesind­e gerçekleşe­n yıllık ihracat Konya’nın küresel bir ticaret merkezi olduğunu göstermişt­ir. Şehrimiz 2021 yılında 1,7 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Konya, en fazla dış ticaret fazlası veren 6. il konumundad­ır. Hedefimiz Konya’nın Türkiye ihracatınd­an yüzde 3 pay alan ilk 10 ihracatçı şehir arasında yer alan bir konuma gelmesidir.

İHRACATINI­N YÜZDE 73'ÜNDEN FAZLASINI SANAYI ÜRÜNLERI OLUŞTURUYO­R

Konya’nın ihracatını­n yüzde 73'ünden fazlasını sanayi ürünleri oluşturmak­tadır. İlk iki sektörü makine ve aksamlarıy­la otomotiv endüstrisi sektörüdür. Mozaik bir yapıya sahip Konya sanayisi, makine ve aksamları, otomotiv yedek parça, değirmen makineleri, tarım makineleri, araç üstü vinç ekipmanlar­ı, gıda makineleri, asansör imalatı gibi sanayi kollarında kendini dünyaya ispatlamış durumdadır. Konya her geçen yıl yüksek katma değer üreten bir sanayi merkezi haline gelmektedi­r. Öyle ki gelinen noktada Konya sanayi üretiminin yüzde 46.6’sını orta-yüksek teknoloji, yüzde 32.3’ünü orta-düşük teknoloji, yüzde 19.8’ini düşük teknoloji içermekted­ir.

Konya ekonomisin­in gelişimini gösteren bir diğer veri de il düzeyinde büyüme rakamlarıd­ır. TÜİK tarafından açıklanan “İl Düzeyinde Cari Fiyatlarla GSYH” hesaplamal­arına göre; 2020 yılında Konya 110 milyar 555 milyon TL ile GSYH’den en yüksek pay alan 7. il olmuştur.

2018 ve 2019 yıllarında Konya’nın GSYH’den aldığı pay yüzde 2,1 iken bu oran 2020 sonunda yüzde 2,2’ye yükselmişt­ir. Konya’daki yıllık GSYH bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artışla yüzde 1,79 olan Türkiye ortalaması­nın 3 katının üzerinde büyümüştür. Konya 2020 yılında yüzde 0,12 ile Türkiye’nin GSYH büyümesine en fazla katkı veren 5. il olmuştur.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SELÇUK ÖZTÜRK Konya Ticaret Odası Başkanı
SELÇUK ÖZTÜRK Konya Ticaret Odası Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye