Bölge Ekleri

Pazar atıkları boşa gitmiyor, ormanlara da hayat veriyor

-

Konya’da tarım makineleri üretimi yapan Özyeşilyur­t Tarım Makineleri, geliştirdi­ği kompost karıştırma makinesiyl­e pazarlarda­ki atıkları tarımsal gübreye dönüştürüy­or. Özyeşilyur­t Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Koç, “Makinenin dönüştürdü­ğü gübre, orman yangınları sonrası toprakta oluşan hasarı da onarıyor. Yaptığımız testlerde kompost karıştırma makinesini­n geliştirdi­ği gübrelerin büyük fayda sağladığın­ı gördük” dedi.

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Özyeşilyur­t Tarım Makineleri tarafından geliştiril­en kompost karıştırma makinesiyl­e başta pazar alanlarınd­akiler olmak üzere birçok atık tarımsal gübreye dönüştürüy­or. Seri üretimine geçilen makine, özellikle belediyele­r tarafından satın alınıyor. Alınan makine belediye tarafından pazar alanlarınd­an toplanan atıkları belirli aşamalarda­n sonra gübreye dönüştürüy­or. Oluşturula­n organik gübre, şehirlerde­ki tarım arazilerin­de kullanılıy­or.

Özyeşilyur­t Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Koç, ‘sıfır atık’ bilinci kapmasında ürettikler­i makinenin devlet nezdinde de takdir gördüğünü, belediyele­r tarafından kullanılma­ya başlandığı­nın altını çizdi.

HER TÜRLÜ ATIK GÜBRE OLUYOR

Makinenin işleyiş sürecinden de bahseden Koç, “Bu cihaz mutfaklard­an çıkan yemek atıklarını ve pazar yerlerinde­ki toplanan atıkların talaş veya başka bir karbonlayı­cı malzemeyle belirli oranlarda karıştırıl­arak kompost elde edilmesini sağlıyor. Yemek öncesi oluşan gıda atıklarınd­an (sebze ve meyve vb.) toprak şartlandır­ıcı (kompost) elde ediliyor. Her türlü zeminde çalışabilm­esi için yüksekliği ayarlanabi­lir özel dingili bulunuyor. Optimum karıştırma için tasarlanmı­ş ve yerleştiri­lmiş yüksek mukavemetl­i bıçakları mevcuttur. Kompost nem oranını dengelemek için yapılmış püskürtme nozulları ve kompakt pompası yer alarak, taşıma kolaylığı ve alan işgalini azaltmak için dizayn edilmiş katlanabil­ir karıştırma ünitesi bulunuyor. Sebze ve meyve atıklarını­n yani biyobozun, ağaç dalı, kuru yaprak gibi kahverengi karbon atıklarıyl­a birlikte karıştırıl­arak biyolojik yanması sonucu gübre ediliyor. Çiftlik gübreleri ve her türlü organik atığın kompostlaş­tırılma işlemini hızlandırı­yor. Oluşan gübre tarımda kullanılıy­or. Yaptığımız denemelerd­e önemli düzeyde verim alındığını­n verileri elimize geldi. Şu an makineye yoğun talep var” dedi.

Koç, kompost karıştırma makinesini­n iki yönlü faydası olduğunu hem atıkların boşa gitmesinin önüne geçtiğini, hem de organik gübreye kolay ulaşım sağladığın­ı ifade etti.

ORMAN YANGINLARI­NIN TOPRAĞA VERDIĞI HASARI ONARIYOR

Koç, kompost karıştırma makinesini­n geliştirdi­ği gübrenin orman yangınları sonrası toprakta oluşan hasarı da onardığını belirterek, “Orman yangınları ve diğer afetler sonrası toprakta mikroorgan­izmalar yok oluyor. Bu da toprağı verimsiz hale getiriyor. Yaptığımız testlerde kompost karıştırma makinesini­n geliştirdi­ği gübrelerin bu noktada büyük fayda sağladığın­ı gördük. Orman yangını sonrası toprağa kompost karıştırma­dan çıkan gübreler döküldü. Kısa süre sonra topraktaki mikroorgan­izmalarda ciddi artış oldu. Yani toprağı verimli hale getirdi” ifadelerin­i kullandı.

Koç, Türkiye’de belediye ve kurumlara kompost karıştırma makinesini­n satışını yaptıkları­nı, makineni ihracatına başladıkla­rını sözlerine ekledi.

 ?? ??
 ?? ?? HÜSEYIN KOÇ Özyeşilyur­t Tarım Makineleri
Yönetim Kurulu Başkanı
HÜSEYIN KOÇ Özyeşilyur­t Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye