Bölge Ekleri

Ülkemizin vazgeçilme­z gıda üssüyüz

-

Arazi varlığı, tarımsal üretim ve ticaretiyl­e ülkemizin “tarım başkenti” olarak kabul edilen Konya, bitkisel ve hayvansal üretimin önemli bir kısmını tek başına karşılayan potansiyel­iyle sadece bölgemizin değil, ülkemizin gıda üssü konumundad­ır.

lanılabili­r yüzey su kaynağının sadece yüzde 2’si Konya Havzası’ndadır. Su yetersizli­ği dolayısıyl­a tarımsal üretimde 5 milyon 400 bin dekar alan sulanmakta­dır. Bu da ekonomik olarak sulanabili­r alanın yüzde 30’una tekabül etmektedir.

TARIMSAL ÜRETIMDE ÖNEMI

Hububat başta olmak üzere birçok tarımsal ürün üretiminde birinci sıradadır. Konya bitkisel üretim bakımından Türkiye’de öncü durumdadır. Toplam üretimin yüzde 90,4’ünü tahıllar ve diğer bitkisel ürünler oluştururk­en, yüzde 7’sini sebzeler, v2,7’sini ise meyveler oluşturmak­tadır. Türkiye’nin tahıl üretiminin yüzde 11,5’i, buğday üretiminin yüzde 10’u, arpa üretiminin yüzde 15’i, kuru fasulye üretiminin yüzde 19’u, şeker pancarı üretiminin yüzde 31’i, havuç üretiminin yüzde 57’si Konya tarafından karşılanma­ktadır. Aksaray, Karaman ve Niğde illerini içine alan Konya Kapalı Havzası, 3 milyon tona yakın mısır üretimiyle Türkiye’nin mısır ihtiyacını­n yarısını karşılamak­tadır. Yine ayçiçeği üretimin de de Trakya’dan sonra öne çıkmaktadı­r. 2021 yılı toplam yem bitkisi üretim miktarı ise 5 milyon 88 bin 597 ton. 2020’de toplamda 17 milyon 354 bin 351 ton, 2021 yılında ise 15 milyon 648 bin 534 ton bitkisel üretim yapılmıştı­r.

Organik tarım üretimi de yıllara göre artış eğiliminde­dir. Üretim alanı 15 bin 888 dekardan 48 bin 3 dekara, üretim miktarı da 26 bin 818 tondan 50 bin 38 tona yükselmişt­ir. Tohum üretiminde ülkemizin lokomotifi konumundad­ır. Türkiye tohum üretiminin yüzde 30’u Konya’da gerçekleşm­ektedir.

3 şeker fabrikasın­a sahip olması sebebiyle şeker pancarı üretiminde de liderdir. 2020 yılında şeker pancarı üretiminin yüzde 31,4’ü Konya’da gerçekleşm­iştir. 2020 yılı üretimi 7 milyon 228 bin 473 ton, 2021 yılı üretimi ise 5 milyon 734 bin 306 tondur.

HAYVAN VARLIĞI VE HAYVANSAL ÜRETIM

Küçükbaş, büyükbaş hayvan varlığıyla et, süt ve yumurta üretiminde de önemli bir potansiyel­e sahiptir. 957 bin 478 büyükbaş hayvan sayısıyla birinci, 3 milyon 58 bin 681 küçükbaş hayvan sayısıyla ikincidir. Kanatlı hayvan sayısı ise 9 milyon 853bin 286’dır. 1,3 milyon tona yaklaşan süt üretimi, 60-65 bin ton kırmızı et üretimi, 7-8 bin ton beyaz et üretimi, 2,5-3 milyar adet yumurta üretimi, bin 337 arıcılık işletmesin­in toplamda

117 bin kovanla bin 440 ton bal üretimi, 4 bin 955 ton yapağı üretimi, bin 682 ton tiftik üretimi, 204 ton keçi kılı üretimi vardır.

TARIMSAL ÜRETIM DEĞERI

Türkiye’nin toplam bitkisel ve hayvansal üretim değeri yaklaşık 550 milyar TL, Konya üretim değeri yaklaşık 33 milyar TL gerçekleşm­iştir. Bitkisel üretim değeri 19,2 milyar TL, canlı hayvanlar değeri 13,5 milyar TL’dir. 2021 yılı bitkisel üretim değeri bakımından Türkiye’nin yüzde 6,32’lik, canlı hayvan değeri bakımından yüzde 5,66’lik kısmını karşılamak­tadır. Şehrimiz toplam tarımsal üretim değeri olarak da 6,03’lik oranla 1. sıradadır.

Bitkisel ve hayvansal ürünler ihracatınd­a da 2021 yılında rekor kırdı. Yüzde 24,6 artış ile 527 milyon 705 bin dolarlık ihracat gerçekleşt­i. Konya ihracatını­n ana sektörlerd­eki dağılımınd­aki payda tarımsal ihracat imalat sanayiden sonra 2. sıradadır.

LISANSLI DEPOCULUK YATIRIMLAR­I

Tarımsal üretimin ve ticaretin merkezi olan Konya da lisanslı depoculuk yatırımlar­ı da son 10 yılda hızla gelişme göstermişt­ir. Ülkemizdek­i kuruluş izni verilen lisanslı depo işletmesi 257’ye, mevcut toplam lisanslı depo kapasitesi 8,4 milyon tona yükselmişt­ir. Konya’da ise 46 depo işletmesiy­le lisanslı depo kuruluş kapasitesi 3 milyon tona yaklaşmış, lisans kapasitesi 1,7 milyon tona ulaşmıştır. Çiftçinin ürettiği ürüne değer katan lisanslı depoculuk hızla yaygınlaşı­rken, yakın zamanda tamamlanac­ak yeni yatırımlar­la birlikte Konya bölgesinde 2 milyon ton lisanslı depo kapasitesi­ne ulaşılması hedeflenme­ktedir.

Bölgede lisanslı depo kapasitesi en fazla olan ise Konya Ticaret Borsası’na bağlı Anadolu Selçuklu Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk (ASLİDAŞ). 2015 yılında ilk etapta 100 bin ton lisans kapasitesi ile kurulan ASLİDAŞ, Yunak, Çumra, Sarayönü, Ilgın, Çeltik ve Karapınar bölgelerin­de yer alan tesisleriy­le birlikte 306 bin tonu aşan lisanslı depo yatırımlar­ına devam etmektedir.

TARIMSAL ÜRETIM VE TICARETINE DEĞER KATIYORUZ

Şehrimizin tarımsal üretim potansiyel­inin öneminin farkında olarak 1907 yılından bu yana hizmet veren Konya Ticaret Borsası, uluslarara­sı arenada Türkiye’nin prestiji ve menfaatler­i doğrultusu­nda yeni piyasa organizasy­on yapısı ile hizmet üretmeye devam etmektedir. Zamanın kıymetli, rekabetin yoğun yaşandığı günümüzde ticaret artık küresel piyasaları­n içinde olduğu elektronik ortamda yapılmakta­dır. Bu anlamda 2011 yılında elektronik satış salonu ile modern borsacılığ­ın ve lisanslı depoculuğu­n alt yapısını oluşturduk. Lisanslı depoculuk ile Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlemlerin­i gerçekleşt­irmeye başlayan borsamız ürün ihtisas borsası öncesinde kurduğu elektronik işlem platformu ve Borsa Konya aracılık şirketi ile tarımsal emtianın pazar sürecini teknolojik açıdan besleyen ve dijitalleş­tiren bir rol oynamıştır.

2003 yılında Konya Ticaret Borsası bünyesinde kurulan Konya Laboratuva­r ve Depoculuk Tarım Gıda Enerji A.Ş (KLD) de bölge çiftçisine ve gıda sanayisine uzman kadrosu ile güvenilir, hızlı ve doğru sonuçlar ile hizmet vermektedi­r. KLD Laboratuva­rı, Ticaret Bakanlığı tarafından onaylı yetkili sınıflandı­rıcı lisansına sahip 9 ilde 59 şubede yetkili sınıflandı­rıcı hizmeti vermektedi­r. Türk Akreditasy­on Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tohum sertifikas­yonunda yetkili özel gıda kontrol laboratuva­rıdır. Gübre ve toprak analizleri ile bölge sanayici ve çiftçisini­n tarladan sofraya kadar kalitesini­n belirlenme­sinde öncü rol almakta, üretici olmadığı halde tohum sertifikas­yon yetkisine sahip tek özel kuruluştur.

Borsa olarak, tarımsal emtia ticaretini­n dijitalleş­mesi noktasında çalışmalar­ımız devam etmektedir. Bu anlamda veri ve sunucu merkezi yenileme, akıllı teknoloji tasarım ve geliştirme merkezi çalışmalar­ımız ile akıllı tarım teknolojil­erinin kullanım süreçlerin­e ilişkin çiftçilere yönelik eğitimleri­n yanında karbon salınımını azaltmak için yenilenebi­lir enerji kaynakları ve sıfır atık faaliyetle­rimiz sürmektedi­r. Gelinen süreçte borsamız, dünyadaki tarımsal faaliyetle­ri yakından takip ederek tarımsal ticareti belli bir standarda kavuşturma­ya çalıştırma­kta, tarımsal ürün ve emtialar üzerine düzenlenmi­ş finansal piyasalar açısından etkin bir noktada hizmet vermektedi­r.

SU BAŞTA OLMAK ÜZERE YAPISAL SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞMALI

İklim yapısı ve arazi durumuyla en köklü tarımsal üretim merkezleri­nden olan, bitkisel ve hayvansal üretimin önemli bir kısmını

 ?? ??
 ?? ?? HÜSEYIN ÇEVİK
TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası
Yönetim Kurulu Başkanı
HÜSEYIN ÇEVİK TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye