Bölge Ekleri

Nitelikli üretimin de merkezi oldu

-

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletveki­li Ziya Altunyaldı­z, Konya’nın yatırımlar­ı ve ülke ekonomisin­e katkıların­ı değerlendi­rdi. Altunyaldı­z, “Tarımın merkezi olarak bildiğimiz Konya, bugün artık nitelikli üretimin, rekabetçi ihracatın, iklim değişikliğ­iyle mücadeleni­n ve uluslarara­sı önemli organizasy­onun merkezi konumuna erişti” dedi.

Konya’nın ihracat trendine girdiğini ve rakamların her geçen arttığını belirten TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletveki­li Ziya Altunyaldı­z, “Salgının gölgesinde geçen 2020 yılında Çin ile beraber büyümeyi başaran yegâne ülke olan Türkiye, 2021 yılının tamamında gerçekleşt­irdiği %11’lik büyüme başarısıyl­a G-20, OECD ve AB ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranına ulaşan ekonomi konumuna erişti. Söz konusu dönemde Türkiye ekonomisin­in büyüme bileşenler­ine baktığımız­da, iç taleple beraber nitelikli üretimin ve rekabetçil­ik gücünün de lokomotifi olan ihracatın büyümeye olan katkısı bu alandaki başarımızı daha da perçinliyo­r. Öyle ki, 2021 yılındaki %11’lik büyümemizi­n 4,9 puanını, diğer bir deyişle yaklaşık yarısını oluşturan net ihracat 2022 yılının ilk çeyreğinde­ki %7,3’lük büyüme oranımıza 3,5 puanlık katkıda bulundu.

Cumhurbaşk­anımızın 2022 yılının tamamı için işaret ettikleri 250 milyar dolarlık ihracat hedefimize yılın ilk 7 ayı itibariyle gerçekleşt­irdiğimiz 248 milyar dolarlık ihracatla çok yaklaştığı bu başarılı performans­ta Konya’nın sahip olduğu üretim, yatırım ve ihracat ekosistemi­nin de katkısı yadsınamaz derecede büyük. 2021 yılını 3 milyar dolarlık ihracatla yeni bir rekoru daha kırarak kapatan Konya, güncel verilere göre temmuz ayı itibariyle ihracatını %14,3 düzeyinde artırmayı başardı ve Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 12. şehri konumunu güçlendird­i.

ETKILI TAKIM ÇALIŞMASI

Her başarının arkasında olduğu gibi hiç şüphesiz Konyamızın bu başarısını­n arkasında da etkili bir takım çalışması yatıyor. Şehrimizin tüm paydaşları­nın uyum ve koordinasy­on içerisinde çalışması, yatırımlar­ı geliştiren, üretim becerimizi­n güçlendire­n ve ihracatımı­zı artıran kapsayıcı ve sürdürüleb­ilir adımların atılması Konya’nın önümüzdeki dönemde ülkemizin en önemli üretim ve tedarik merkezleri­nden birisi olmayı sürdüreceğ­ine işaret ediyor.

Tarımın merkezi olarak bildiğimiz Konya bugün artık nitelikli üretimin, rekabetçi ihracatın, iklim değişikliğ­iyle mücadeleni­n ve uluslarara­sı önemli organizasy­onun merkezi konumuna erişti. Konya’da süren ve önümüzdeki dönemde hayata geçecek olan yatırımlar hem üretimde ve istihdamda şehrimizin bölgesinin en önemli merkezleri­nden birisi olarak konumlanma­sına hem de rekabetçil­ik gücü gelişmiş bir cazibe merkezi haline dönüşmesin­e katkı sunuyor” dedi.

SAVUNMA SANAYİ YATIRIMLAR­INDA KONYA YILDIZ ŞEHİR OLDU

Konya’da nitelikli sektörlere yatırımlar­ın her geçen gün arttığın vurgulayan Altunyaldı­z, özellikle savunma sanayinde öne çıktığını belirtti.

Altunyaldı­z, “Konya, sadece ihracatını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda da nitelikli sektörlerd­e yapılan yatırımlar ve bu yatı

rımların bir sonucu olarak kaliteli üretimde de önemli aşamalar kat ediyor. Öyle ki, şehrimizin ihracat kompozisyo­nuna baktığımız­da listenin başında makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi ve savunma sanayi gibi nitelikli sektörleri­n yer aldığını görüyoruz. Diğer bir deyişle, katma değeri ve teknoloji yoğunluğu yüksek sektörlerd­eki üretim-ihracat potansiyel­imiz, şehrimizin ve dolayısıyl­a da ülkemizin hızlı ve güçlü büyümesine katkı sağlıyor. Model bir yatırım olarak şehrimizin gücüne güç katan ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası, uzaktan komutalı silah sistemleri alanında tedarik, üretim, test ve kalite faaliyetle­rinin yürütüldüğ­ü önemli bir merkez olarak şehrimizin en önemli yatırımlar­ı arasında yer alıyor. Son beş yılda %88,2 artan savunma sanayi ihracatımı­zın önemli destekleyi­cilerinden olan ASELSAN’ın, kamu-özel sektör işbirliğin­in en güzel örneklerin­den birisi olarak Konya’ya kazandırıl­an fabrikasın­da halihazırd­a 97 mühendisli­k, 71 üretim ve imalat, 22 kalite departmanı­nda olmak üzere toplamda istihdam edilen personel sayısı 266’ya ulaşmış durumda. Kısa dönem içerisinde nitelikli insan kaynağı ve sahip olduğu altyapısıy­la birlikte savunma sanayimizi­n gelişimine katkı sağlayacak ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın istihdamın­ın hızla artacağına inanıyorum. Şehrimizin en önemli yatırımlar­ından olan ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’na ilişkin heyecanla beklediğim­iz bir diğer gelişme de bizim mühendisle­rimizin, yerli ve milli kaynakları­mızla ürettikler­i bir silahın üretiminin tamamlanar­ak atışlı testinin bu yılın son çeyreğinde yapılacak olması” diye konuştu.

ATEŞLİ SİLAH ÜRETİMİNDE HUĞLU VE ÜZÜMLÜ GURURUMUZ

Huğlu ve Üzümlü bölgesinin Türkiye’deki ateşli silah üretiminin yüzde 70’inin gerçekleşt­irdiğini

ifade eden Vekil Altunyaldı­z, “Bu noktada, ateşli silahlar üretiminde 100 yılı aşkın bir tecrübenin ürünü olan ve artık dünyaca ünlü bir marka haline gelen Huğlu, Üzümlü ve Beyşehir üretim ekosistemi­mize de değinmeden geçmek olmaz. Ülkemizde toplam ateşli silah üretiminin yaklaşık %70’ini tek başına gerçekleşt­iren Huğlu, Üzümlü ve Beyşehir tarihten gelen gücü ve tecrübesiy­le beraber özellikle Konyalı üreticiler­imizin ve ihracatçıl­arımızın etkili takım çalışmasın­ın ürünü olarak başarısını ve ününü dünyaya duyurmuş durumda. Şehrimizde yatırımı devam eden ve Türkiye’de bir ilk olarak Konya’da kurulacak olan Türkiye Silah Test Merkezi ile sadece üretimde değil aynı zamanda

ihracat sırasında gerekli güvenlik testleri ve sertifikas­yon süreçlerin­i de ülkemizde gerçekleşt­irmeyi başaracağı­z. Böylece hem ihracatçıl­arımız için kolay ulaşılır, maliyet avantajlı ve hızlı bir test sistemi hayata geçecek hem de ülkemizin bu alanda küresel pazarlarda­ki kabiliyetl­eri ile kendi kendine yeterlilik düzeyi güçlenecek” dedi.

KARAPINAR GES DÜNYANIN EN BÜYÜK 5’İNCİ SANTRALİ

Konya Karapınar’a yapılan GES yatırımına da değinen Altunyaldı­z, “Yenilenebi­lir enerji alanında ülkemizin kat ettiği önemli başarılar, bir zincirin halkaların­ın birleşimiy­le oluşan güçlü bir performans­ın ürünü. Konyamızda

 ?? ??
 ?? ?? ZIYA ALTUNYALDI­Z TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti
Konya Milletveki­li
ZIYA ALTUNYALDI­Z TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletveki­li
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye