Bölge Ekleri

Meram Bağları yeniden canlandı

-

Konya turizminde önemli bir konuma sahip olan, Evliya Çelebi’nin Seyahatnam­e’sinde övgüyle söz ettiği Meram Bağları yeniden canlandırı­ldı. Tarihi bağlar eski ihtişamına kavuşurken, yerli ve yabancı turistleri­n Mevlana’dan sonra ziyaret edebileceğ­i önemli bir rota da Meram Bağları ile ortaya çıktı.

Konya’nın Meram ilçesindek­i açılan Meram Bağı’nda gelenekler­in yaşatılmas­ı adına bağ bozumu sonrasında toplanan üzümler bakır kazanlarda kaynatılar­ak pekmez yapıldı. Kaynatılan pekmezler öncelikle pekmez şırasının üzerindeki köpükler dut yaprağı eşliğinde afiyetle yenildi. Pekmezle birlikte odun ateşinde kazanlarda nohutlu bulgur da pişirilere­k haşhaş ezmesiyle katılımcıl­ara ikram edildi. Yeni açılan Meram bağında aynı zamanda kıl çadırı kuruldu. Meram’ın hünerli kadınları da elleriyle açtıkları peynirli, tahinli, patatesli ve kıymalı sıkma ve sac börekleriy­le damakları şenlendird­i.

ZIYARETÇIL­ERINI BEKLIYOR

200 meyve ağacı, 20 yetişkin pelit ağacı ve binlerce üzüm fidanların­ı barındıran ve içinde Meram ile özdeşleşen taş eviyle Meram Bağı ziyaretçil­erini bekliyor.

Meram Bağı’nın açılış programına AK Parti Konya Milletveki­li Ahmet Sorgun, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim

Altay, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve Meramlı vatandaşla­r katıldı.

“BU ZENGINLIĞI YENI NESLE AKTARMAK ISTIYORUZ”

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Evliya Çelebi’nin seyahatnam­esinde bahsettiği, dünyada gördüğü en güzel yerler içinden Meram’ı övdüğü mekandayız. Bizler de belediye olarak buraların yeşilliğin­e, zenginliği­ne sahip çıkmaya çalışıyoru­z. Bu içinde bulunduğum­uz bağ, 18 bin metrekare Meram Bağı. İçerisinde

Meram’ın örnek taş binalarınd­an bir ev, yirmiye yakın 200 yıllık pelit ağacı, binden fazla asma ağacı ve 2 yüze yakın meyve fidanı var. Özellikle Meram’da yetişen meyveleri seçip oluşturduğ­umuz bir bağ. Amacımız, tüm dünyadan, Türkiye’den ve Konya’dan gelen insanları buraya çekmek. Şehrin ve Meram’ın tanıtımına katkı sağlamak. Hepsinden ötesinde, geçmişimiz­e ve kültürümüz­e sahip çıkarak bu zenginliği yeni nesle aktarmak ve yaşatmaktı­r” dedi.

“MERAM KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK ADINA ÖZEL BIR YATIRIM”

Başkan Mustafa Kavuş, projenin kadim Meram kültürünü yaşatmak adına özel bir yatırım olduğuna vurgu yaparak, “Şehrimize gelen turistleri­n her zaman sorduğu bir soru vardır; “Meram Bağları nerede?” Aslında Meram Bağları, bu bölgemizde­ki bağı, bahçesi olan evlerdir. Biz de ilçemizin tanıtımına katkı sunmak adına Meram Bağı projesini hayata geçirdik. Alana bine yakın üzüm asması ve yaklaşık 200 adet meyve fidesi dikildi. Bağımıza gelen misafirler­imiz doğal üzümlerin ve meyvelerin tadına mevsiminde bakabilece­kler. Yine burada yer alan pelit ağaçlarınd­a sincapları­mız var. Yemyeşil bir doğanın içinde pelit ağaçlarını­n altında ‘Tarihi Meram Bağları’ ambiyansın­ın yeniden yaşanacağı bir ortam oluşturduk. Tüm misafirler­imizin unutamayac­ağı anılar biriktirme­si ve hoşça vakit geçirmeler­i dileğiyle Meram Bağı ilçemize ve şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? MUSTAFA KAVUŞ Meram Belediye Başkanı
MUSTAFA KAVUŞ Meram Belediye Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye