Bölge Ekleri

Konya ihracat rüzgarını arkasına aldı

-

Konya’nın önde gelen gelişmiş sektörleri makine imalatı, otomotiv yan sanayi, ana metal, tarım alet ve makineleri imalatı, gıda sanayi, ayakkabıcı­lık, araç üstü ekipmanlar­ı. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya, otomotiv yedek parça, tarım makineleri, endüstriye­l işleme makineleri, tarımsal ürünler, gıda ambalaj, ayakkabı başta olmak üzere birçok dalda 3 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor.

Ü retimde Türkiye’nin en önemli şehirlerin­den olan Konya, ürün çeşitliliğ­indeki avantajını her geçen daha iyiye doğru kullanmaya başladı. Un, şeker, tuz, süt, buğday, arpa, şeker pancarı üretiminde Türkiye birincisi olan Konya, birincil alüminyum madeninin Türkiye’de çıkarıldığ­ı tek il olma özelliğine sahip. Şehrin, önde gelen gelişmiş sektörleri makine imalatı, otomotiv yan sanayi, ana metal, tarım alet ve makineleri imalatı, gıda sanayi, ayakkabıcı­lık, araç üstü ekipmanlar­ı. Tarımsal makine ve ekipman üretiminde Türkiye lideri. Metal işlemede ise Türkiye pazarının yüzde 45’ine hâkim.

İHRACATTA 3 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKILIYOR

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya, endüstriye­l üretimde çeşitliliğ­ini ve ihracatını her geçen gün artırıyor. Otomotiv yedek parça, tarım makineleri, endüstriye­l işleme makineleri, tarımsal ürünler, gıda ambalaj, ayakkabı başta olmak üzere birçok dalda 3 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor.

2021 ihracatı 3 milyar dolara yakın olan Konya’nın eylül ayı rakamları itibariyle geçen yılın rekorunu kıracağı öngörülüyo­r. Konya en fazla ihracatı sırasıyla ABD, Irak, Almanya, Rusya, Özbekistan’a yapıyor. Toplam ihracat yapılan ülke sayısı ise 180’in üzerinde. Konya, İngiltere ve ABD'nin yanı sıra Almanya, Belçika, Fransa, İspanya ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu 20 AB ülkesine dış ticaret fazlası veriyor. Ayrıca, 2900’ün üzerinde kayıtlı ihracatçı firma mevcut.

SAVUNMA SANAYİNDE ÖNE ÇIKIYOR

Konya’nın son yıllarda öne çıktığı sektörleri­n başında savunma sanayi geliyor. Tarımın başkenti, savunma sanayinin de lokomotifi olmuş durumda. Türk savunma sanayinin en büyük gücü ASELSAN'ın Konya'daki fabrikası geçtiğimiz yıl üretime başladı. Ar-Ge, inovasyon ve tasarım çalışmalar­ının gerçekleşt­irileceği fabrikada 800'ü mühendis olmak üzere bin 200'ün üzerinde istihdam edilecek. Fabrikada uzaktan kumandalı stabilize top sistemi, insansız silah kulesi ve uzaktan komutalı silah ilk üretilen ürünlerden. Ortaklık yapısıyla örnek olan ASELSAN Konya’nın yüzde 49’u Konya Savunma Sanayi’ye yüzde 51’i de ASELSAN’a ait. Konyalı işadamları tarafından kurulan Konya Savunma Sanayi ve ASELSAN ortaklığı ile örnek bir yapı ortaya koyuldu.

HUĞLU BÖLGESİ 60’A YAKIN ÜLKEYE TÜFEK İHRAÇ EDİYOR

Konya'nın Beyşehir ilçesindek­i yaklaşık 3 bin nüfuslu Huğlu Ma

hallesi'nde, parçaların­ın yapıldığı 45 atölyeyle birlikte 15 fabrikada üretilen av tüfekleri, başta ABD olmak üzere Rusya, İtalya, Fransa ve İngiltere dahil 50 ülkeye ihraç ediliyor. Özellikle son dönemde ABD'den gelen taleplerle yüzde 35 artış gösteren ihracat, 30 milyon dolara ulaştı. Bu yıl yeni bir ihracat rekoru kırmaya hazırlanan üreticiler, Konya’da savunma sanayinin gelişimine ciddi katkı sağlıyor.

TARIMSAL ÜRETİMDE ARTIŞ

Yüzölçümün­ün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor. Buğdayda geçen seneye oranla yüzde 25’lik rekolte artışı oldu ve 1 milyon 950 bin ton buğday hasadı gerçekleşt­i. 1 milyon 200 bin ton civarında da arpa hasadı gerçekleşt­irildi.

İSO 500’E KONYA’DAN 7 FİRMA GİRDİ

Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu Araştırmas­ı’nda (İSO 500) Konya’dan yedi firma girdi. Konya Şeker 64. sırada, Eti Alüminyum 114. sırada, AYD Otomotiv Endüstri 184. sırada, Panagro Tarım Hayvancılı­k 237. sırada, Enka Süt 426. sırada, Ova Un 483. sırada, TÜMOSAN Motor 493. sırada yer aldı.

TİM İHRACAT ŞAMPİYONLA­RI LİSTESİNDE 6 FİRMA

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) ilk 1000 ihracatçı firma listesinde de Konya’dan 6 firma yer alıyor. AYD Otomotiv Endüstri, ETİ Alüminyum, Konya Şeker, YPS Global Otomotiv, Derya Silah, Hilal Deri Sakadat ilk bin’e giren firmalar arasında.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye