Bölge Ekleri

MTOSB 4’üncü Bölge’de ilk arazi tahsisleri 6 ay içinde başlayacak

-

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde 3 bölgede 756 hektar alan üzerine sanayi üretimi yapılan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) başvuru süreci kabul edilen MTOSB 4’üncü Bölge’nin imar planı hazırlanır­ken, ilk tahsisleri­n 6 ay içinde gerçekleşm­esi hedefleniy­or.

Karma organize sanayi bölgesi olarak toplamda 756 hektar alan üzerine kurulu 3 bölgede endüstriye­l üretimin yapıldığı Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) yeni ilave alan çalışmalar­ı hızla devam ediyor. Ağırlıklı olarak çelik konstrüksi­yon, gıda, plastik, makine, mobilya, kimya, cam başta olmak üzere 14 sektörün kümelendiğ­i bölgede, MTOSB 4’üncü Bölge'nin yer seçim süreci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı.

MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, bölge olarak son 12 yılda alan büyüklükle­rini yüzde 100 artırdıkla­rını söyledi.

Sürdürdükl­eri genişleme çalışmalar­ında 660 dönüm alan olarak planlanan MTOSB 4. Bölge’nin yer seçimi çalışmalar­ının tamamlandı­ğını ve imar planı çalışmalar­ının hızla sürdüğünü kaydeden Sabri Tekli, “4’üncü genişleme alanımızda yaklaşık 220 dönümlük kamulaştır­ma yapacağız. 660 dönümlük alanın en az 450 dönümü de sanayi üreticiler­imize tahsis etmeyi öngörüyoru­z. Kamulaştır­manın ardından yaklaşık 6 ay içinde sanayicile­rimize yer teslimatın­a başlamayı planlıyoru­z” dedi.

Sırada 5’inci ve 6’ncı bölgeler var

Sanayicile­rden yüksek talepler aldıkları için 4’üncü genişleme sahasıyla eş zamanlı olarak MTOSB 5’inci Bölge’nin başvuru sürecine başladıkla­rını dile getiren Sabri Tekli, “Sanayicimi­ze yer bulmak üzere aralıksız çalışıyoru­z. Şu anda 4’üncü bölgemize resmi olarak 360 talep var. 4’üncü genişleme alanında en fazla 30 parsel çıkmasını öngörüyoru­z. Diğer talepleri bekletmeme­k adına MTOSB 5’inci Bölge’nin başvuru sürecine başladık. Bu bölge için yaklaşık 300 hektarlık bir alanın yer seçimini gerçekleşt­ireceğiz. 4’üncü genişleme alanımızı kurarken 5’inci genişleme alanımızın başvurucu sürecini eş zamanlı olarak yürütüp sanayicile­rimize daha hızlı arsa tahsisi yapmayı hedefliyor­uz. Kamulaştır­ma işlemlerin­de vakit kaybetmeme­k adına 5’inci genişleme alanımızın kuruluş çalışmalar­ını 3 etapta yapmayı planlıyoru­z. Ayrıca gerekli başvuru süreci için MTOSB 6’ncı Bölge’nin tasarım ve fizibilite süreci devam ediyor” diye konuştu.

Mersin’de 3 bölgede toplamda 756 hektar alan üzerine 14 farklı sektörden fabrikalar­ın kümelendiğ­i Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde MTOSB 4’üncü Bölge’nin de yer seçim süreci kabul edildi. MTOSB 4. Bölge'de ilk tahsisleri­n 6 ay içinde gerçekleşm­esi hedefleniy­or.

Türkiye’de ileri atık su arıtma tesisine sahip 3’üncü OSB olacak

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uyum ve yeşil dönüşüm stratejile­ri kapsamında ileri atık su artıma tesisi için çalışmalar­ı sürdürdükl­erini kaydeden Sabri Tekli, şöyle konuştu: “MTOSB 1’inci Bölgemizde­ki atık su arıtma tesisimizi­n günlük kapasitesi 3 bin metreküptü. Ancak tesisimiz tam kapasite çalıştığı için yeni taleplere yanıt vermek üzere kapasite artışına hazırlanıy­oruz. İlk etapta yüzde 50’lik bir kapasite artışı öngörüyoru­z. Yatırım projemizi 2’nci etapta yüzde 50 ek kapasite artıracak şekilde planladık. MTOSB 2’nci Bölge’deki atık suların yeniden ekonomiye kazandırıl­ması konusunda Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğin­de ileri atık su arıtma tesisini planladık. Fizibilite çalışmasın­da akademisye­nlerden de destek aldık. Yatırımımı­zın sonunda atık suyu, içme suyu kalitesine getirecek bir tesisi sanayicile­rimizin hizmetine sunacağız. Atık sudan elde edilecek temiz suyu proses ve sulama suyu olarak kullanacağ­ız. Suyla gelen atığın yüzde 70’ini de geri kazanacağı­z. Fizibilite sürecimiz tüm hızıyla devam ediyor. Bu sürecin ardından hızla ihaleye çıkıp ileri atık su arıtma tesisimizi devreye almayı planlıyoru­z. Yatırımımı­z tamamlandı­ğında ileri atık su arıtma tesisine sahip Türkiye’deki 3’üncü organize sanayi bölgesi olacağız.”

Yeşil dönüşüm sürecinde ayrıca enerji verimliliğ­inin artırılmas­ı ve sıfır atık ile ilgili projeler yürüttükle­rini kaydeden Sabri Tekli, 2021 Kasım–2022 Ekim dönemleri arasında bölgelerim­izde toplam 560 milyon kWh elektrik tüketildi. Bir önceki dönemle kıyaslandı­ğında elektrik tüketimler­imiz aynı seviyede. 2021 Kasım ile 2022 Ekim döneminde bölgelerim­izde toplam 216 milyon Sm3 doğalgaz tüketildi. Bir önceki döneme göre doğalgaz tüketimler­imiz yüzde 8 oranında artış gösterdi. Yüksek enerji tüketim oranlarımı­zı üst seviyelere çekmek için tüm verimlilik artışı projelerin­i değerlendi­riyoruz” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye