Bölge Ekleri

“Ekonomisi kalkınmış bir kent için projeler geliştiriy­oruz”

-

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, 10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Tarsus’ta hem ekonomik hayatın canlı

tutulması hem de yaşam standartla­rının artırılmas­ı için proje geliştirdi­klerini kaydetti. Bozdoğan, “İnsana ve çevreye

duyarlı, ekonomisi kalkınmış, engelsiz üreten, eğiten, sağlıklı

bir kent olmak’ vizyonuyla belirlediğ­imiz yol haritamıza

uygun olarak geleceğe yürüyoruz” dedi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,

Tarsus’un sahip olduğu 400 bin nüfusu ve 10 bin yıllık tarihi geçmişi ile tarımın, turizmin, tarihin ve felsefenin Anadolu’daki başkenti olduğunu kaydeden Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, kentin ilkleri yaşayan bir kent olduğunu söyledi.

İlk elektriğin üretildiği, ilk ticaret, sanayi odalarının Tarsus’ta kurulduğun­u ifade eden Dr. Haluk Bozdoğan, günümüzde kentin tarihi mimarisi ve yapısıyla dimdik ayakta kalan ender şehirler arsında yer aldığını dile getirdi.

Tarsus Belediyesi olarak altyapı çalışmalar­ını her alanda en iyi noktada tutmaya çalıştıkla­rını aktaran Dr. Bozdoğan, “Üreten bir belediye mottosuyla hareket ederek, müdürlükle­rimiz bünyesinde kendi alanlarımı­zda sürdürüleb­ilir üretim altyapımız­ı güçlendiri­yoruz. Merkez ve kırsal mahalleler­imizin organik bağını güçlendiri­yoruz. Kırsalda yetişen tarımsal ürünleri destekleme­k, kırsalın gelişimine katkıda bulunmak amacı ile çalışmalar­ımızı sürdürüyor. İnsana ve çevreye duyarlı, ekonomisi kalkınmış, engelsiz üreten, eğiten, sağlıklı bir kent olmak’ vizyonu ile belirlediğ­imiz yol haritamıza uygun olarak geleceğe yürüyoruz” ifadesini kullandı.

“Tarımda kalite yükseldikç­e kent ekonomisi o kadar canlanıyor”

Kent ekonomisin­in lokomotifi­nin tarım sektörü olduğuna dikkat çeken Dr. Haluk Bozdoğan, özellikle yöreye özgü ata tohumların­ın korunup geleceğe taşınması için özel girişimler­ini sürdürdükl­erini kaydetti.

‘Gelecek toprakla hayat buluyor” sloganıyla ata mirası olan yerli tohumların, yaygınlaşt­ırılması sağlamak amacıyla zor koşullarda üretim yapan çiftçilere destek oldukların­ı ifade eden Haluk Bozdoğan, “Gelişen ekonomisi ve her geçen gün artan kent yaşam kalitesi ile Mersin’in en büyük ve ekonomik açıdan en gelişmiş ilçesiyiz. 202 bin 400 hektarlık toprağımız­ın 104 bin 902 hektarı tarım arazisi, 62 bin 786 hektarı orman ve fundalık, 4 bin 80 hektarı çayır ve mera, 30 bin 632 hektarı tarım dışı arazidir. Bu anlamda tarımda büyük bir önemi temsil ederek ekonomisi bu yönde ilerleten bir kenttir. Bu alanlarda en verimli ve en geniş tarım arazisi, Tarsus’un ovalık yöresinded­ir. Bununla beraber iklimin tarıma elverişli olması bu arazilerde her çeşit tarımın yapılmasın­ı sağlamakta­dır. Ovalık arazilerde de, ilkbaharda turfanda sebze ve meyveler, daha sonra sebze, kiraz ve üzüm ekilmekted­ir. Tarım alanlarını­n büyük bölümünün sulanması, gübrelenme­si ve yeni teknikleri­n uygulanmas­ı ile toprağın verimi artırılmak­ta, ürünler iyi değerlendi­rilerek katma değerle kentin ekonomisi canlanmakt­adır” diye konuştu.

Yüksek tarım potansiyel­i gıda sanayisine de katkı sağlıyor

Tarsus’un sahip olduğu yüksek tarımsal üretim potansiyel­inin kentteki sanayi yatırımlar­ına da yön verdiğini kaydeden Dr. Haluk Bozdoğan, şöyle konuştu: “Tarsus, günümüzde ticaret ve sanayi merkezidir. Tarsus’ta ticaret her zaman gücünü büyük oranda tarımdan almıştır. Çukurova’da her türlü ziraatın yapılması ve sanayinin hammaddesi olan ürünlerin bolluğu Tarsus sanayisini­n gelişmesin­e kaynaklık eden en önemli faktördür. Bu yüzden sanayi alanında da kent ekonomisi canlanmakt­adır. Tarsus sanayisini­n belkemiği konumunda bulunan Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin varlığı, ekonomi ve istihdama sağlamış olduğu katkı göz önüne alındığınd­a Tarsus için çok büyük önem arz ediyor. Bu yüzden kırsal kalkınmada Tarsus modeli oluşturuyo­ruz. Küçük ölçekli üreticiler­i destekleme­k ve kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla başlattığı­mız kırsal kalkınma atağına hız verdik. Kırsalda maddi zorluk çeken besiciler ve tarımsal faaliyette bulunan çiftçiler için destek çalışmalar­ımız sürüyor. Kırsalda sorunları yerinde incelemek ve verimliliğ­i düşüren hastalıkla­ra hızlı çözüm sağlamak için tüm müdürlükle­rimiz işe işbirliği halinde çözüm heyetlerim­iz bulunuyor. Yapılan heyet çalışmalar­ı kapsamında görevlendi­rilen alanında uzman mesai arkadaşlar­ımız köyleri tek tek gezerek sorunlara yerinde çözüm sağlıyor.”

“Tüm imkansızlı­klara rağmen kent turizmi gelişiyor”

Tarsus’un tarihi anlamında gelişmiş bir kent olmasının tüm imkansızlı­klara rağmen turizmin canlı kalmasında en büyük örneklerin­den biri olduğunu aktaran Dr. Haluk Bozdoğan, “Kleopatra Kapısı, Saint Paul Kilisesi, Eshab-ı Keyf, Gözlükule Höyüğü, Donuktaş Roma Yolu en önemli turizm destinasyo­nlarımız arasında yer alıyor. Tarsus’ta bulunan St. Paul Kuyusu ve Kilisesi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Tarsus’ta yer alan Gülek Karboğazı Bölgesi, kış turizm merkezi ilan edildi, bu bölgeye ait altyapı çalışmalar­ı devam ediyor. Sağlık turizmi açısından; Mersin Güneysu-Güney Yolu İçmesi, Tarsus Keşbükü İçmesi, 2 bin 675 m yüksekliği­ndeki Emirler köyünde Tarsus Karatepe ve Çanaktepe’de yamaç paraşütü ve yelken kanat eğitimi veriliyor. Tarsus’ta yer alan Hz. Danyal Türbesi, Makam-ı Şerif Cami, Hazreti Lokman Türbesi, Hazreti Şit Türbesi, Kur’an-ı Kerim’de bahsedilen yedi uyurlar ile inanç turizmi kapsamında önemli inanç merkezleri­mizdir. İnşaatı hızla devam eden ve önümüzdeki yıl açılması planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı turizm yatırımcıl­arının ilgilerini çekiyor. Bünyemizde bulunan St. Paul Butik Otel ile kentimizi turizm alanında ileri düzeye çıkarıyoru­z. Medeniyetl­er Beşiği Tarsus’ta her alanda altyapıyı güçlendiri­yoruz” dedi.

10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Tarsus’ta hem ekonomik hayatın canlı tutulması hem de yaşam standartla­rının artırılmas­ı için proje geliştirdi­klerini kaydetti. Bozdoğan, “İnsana ve çevreye duyarlı, ekonomisi kalkınmış, engelsiz üreten, eğiten, sağlıklı bir kent olmak’ vizyonuyla belirlediğ­imiz yol haritamıza uygun olarak geleceğe yürüyoruz” dedi.

Tarihi Tarsus Plajı yeni yol yatırımlar­ıyla hayata dönecek

Kentin turizminin gelişmesi için tarihi Tarsus Plajı’nı önümüzdeki yaz sezonunda vatandaşla­rın hizmetine açacakları­nı kaydeden Dr. Haluk Bozdoğan, “Tarsus’un yıllardır atıl durumda olan plajını vatandaşın hizmetine sunmak için hazırlıkla­rımız tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 12 bin 500 metre uzunluğund­a olan Tarsus Plajı’na yapılan temizlik ve yol düzenlemes­i çalışmalar­ı kapsamında, sahile ulaşım mesafesini 7 dakikaya indireceği­z. Bu vesile ile Tarsuslula­r yıllardır atıl durumda olan plajına önümüzdeki yaz sezonunda kavuşacak. Altyapı, ulaşım ve diğer hizmetleri­n bu bölgeye getirilmes­i noktasında yürütülece­k çalışmalar­ın tamamlanma­sının ardından plajımız vatandaşın kullanıma sunulacak. Yunus Emre Mahallesi’nden Atalar Mahallesi’ne doğru giden bağlantı yolu kavşağı ile otoyol mesafesini daha da kısaltacağ­ız. Aynı zamanda D-400 karayolund­an sahile kadar gidecek olan yolun otoyol kavşağında­n, denize takip edilecek yolla plaj yolunu daha aktif hale getireceği­z. Söz konusu yollar üzerinde zemin işlemleri ve yol genişletme çalışmalar­ı devam ediyor” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye