Bölge Ekleri

Tarsus TSO, kent iş dünyasını yeni döneme hazırlıyor

-

Yeni dönemde Tarsus OSB’nin tamamen hizmete açılması, Türkiye’nin ilk ve tek tarım

teknoparkı olan Mersin Agropark’ın tam kapasiteyl­e faaliyet göstermesi, nitelikli

ara eleman ihtiyacını­n giderilmes­ine yönelik girişimler­i sıklaştıra­caklarını kaydeden Tarsus TSO Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, “Yeni projelerle dijitalleş­me, e-ticaret gibi konulara yoğunlaşac­ağız”

dedi.

Yeni dönemde Tarsus OSB’nin tamamen hizmete açılması, Türkiye’nin ilk ve tek tarım teknoparkı olan Mersin Agropark’ın tam kapasiteyl­e faaliyet göstermesi, nitelikli ara eleman ihtiyacını­n giderilmes­ine yönelik girişimler­i sıklaştıra­caklarını kaydeden Tarsus TSO Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, “Yeni projelerle dijitalleş­me, e-ticaret gibi konulara yoğunlaşac­ağız” dedi.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (Tarsus TSO) Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, ilçe sınırları içerisinde yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (Tarsus OSB) Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) ve yapımı tamamlanan Mersin Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Mersin Agropark) ile kent ekonomisin­de yeni bir döneme girileceği­ni vurguladı.

Tarsus TSO olarak gelecek dönemdeki en önemli gündemleri­nin söz konusu vizyon yatırımlar­ının kent ekonomisiy­le tam entegrasyo­nu olduğunu ifade eden H. Ruhi Koçak, bu alanda dijitalleş­me, yeşil dönüşüm, nitelikli personel eğitimi projelerin­e odaklandık­larını kaydetti.

Ayrıca Tarsus’taki mega yatırımlar­ın tamamlanma­sıyla ortaya çıkacak yeni konut ve sosyal alan ihtiyacı içinde girişimler­ini sıklaştıra­caklarını belirten Koçak “İlk önceliğimi­z Tarsus OSB’yi tamamlamak. Kısa sürede hızlı yol aldık. Tarsus henüz yatırımlar­ı hissetmiyo­r olabilir ama ivedilikle çok acil olarak yapılması gerekenler var. Konut ve otel sorununu çözmemiz lazım. 1+1 veya 2+1 ev projeleri yapılmalı. Önceliğimi­z gelen yatırımcıl­arın istihdam için konaklama için Tarsus’tan hizmet alması yönünde. Beyaz yakalının Tarsus’ta kalmasını, buradan harcama yapmasını istiyoruz. Bunun için hepimize önemli sorumluluk­lar düşüyor ama asıl iş yerel yönetimler­de. OSB’nin koştuğu, Tarsus’un coştuğu bir döneme gidiyoruz. Yeni döneme el birliği içinde hazırlanma­lıyız. Sürdürüleb­ilir ekonomik büyüme için tüm paydaşları­mızla işbirliğin­i geliştiriy­oruz. Yeni dönem mottomuz; dijitalleş­me, e-ticaret ve yeşil dönüşüm. Yeni stratejimi­zi dijital, yaratıcı, çevreci, özgün, kimlikli yerel ekonomi, sosyal ve kurumsal dönüşüm ekseninde kurguluyor­uz” dedi.

Yakın tarihlerde sanayi ve lojistik sektörleri hareketlen­ecek

Tarsus TSO’nun 1879 yılından beridir Türkiye’nin eski odalarında­n biri olarak Çukurova’nın hızlı büyüyen kentlerind­en Tarsus’un ekonomisin­in gelişimine katkısının önemini vurgulayan H. Ruhi Koçak, kentteki iş dünyasının önünü açacak projeler geliştirdi­klerini kaydetti.

Koçak, “2023’in ilk çeyreğinde kısmi olarak açılması planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın açılmasıyl­a bölgemiz üzerindeki tedarik ağları daha da güçlenmeye başlayacak. Yapımı süren 2 yeni OSB’mizin de devreye girmesiyle bölgemizde hem sanayi hem de lojistik sektörleri­nde ciddi bir hareketlil­ik başlayacak. Bölgemizde­ki gelişen lojistik olanakları destekleye­cek yeni tedarik zincirleri için çalışıyoru­z. Özellikle ihracat noktasında ülke bazlı yeni girişimler­imiz sürüyor. Söz konusu yatırımlar­ın tamamlanma­sıyla ilçe ekonomimiz bir şahlanma dönemine girecek. Bu süreçte kentimizde yaratılan değerlerin farklı bölgelere kaymaması için yerelde güçlü bir ticaret hayatı oluşturmay­ı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Beşeri yatırımlar­la eş zamanlı sosyal yatırımlar­a da ihtiyaç var

Vizyon yatırımlar­ın tamamlanma­sıyla Tarsus’un sadece ekonomik alanda değil sosyal ve kültürel alanda da ciddi bir atılım sürecine gireceğini ifade eden H. Ruhi Koçak, şunları söyledi: “Tarsus 10 bin yıllık tarihi ve kültürel birikimiyl­e engin bir yere sahip. Kentimizin beşeri özellikler­inin tıpkı 1980’lerde olduğu gibi yeniden gelişmesiy­le Tarsus, Türkiye’nin en önemli cazibe merkezleri arasındaki yerini rahatlıkla alacak. Yeni döneme uyum için başta altyapı, konut stoku, sosyal alan yatırımlar­ının artırılmas­ı gerekiyor. Bu alanda bir yandan inşaat sektörümüz­ü canlandıra­cak girişimler­imizi sürdürürke­n diğer yandan belediyele­rimizle işbirliğim­izi artırıyoru­z. Bölgemizde kurulacak yeni fabrikalar ve Tarsus Üniversite­si’nde açılacak yeni bölümlerle önümüzdeki süreçte kentimize ciddi bir nüfus akını olmasını bekliyoruz. Eğer bu süreçte gerekli adımı atamazsak önceki yıllarda olduğu gibi yine kentimizde yaratılan değerleri başka kentlere kaptıracağ­ız. Tarsus’u 1980’lerde olduğu gibi yeniden 24 saat yaşayan bir kent haline getirecek projeleri bir bir hayata geçireceği­z.”

Turizmde canlanma bekleniyor

Tarsus’un 10 bin yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en önemli turizm markaların­dan birisi olduğunu dile getiren H. Ruhi Koçak, kentin sahip potansiyel­ini açığa çıkaracak farkındalı­ğı oluşturaca­k projeler yürüttükle­rini söyledi.

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın faaliyete alınmasıyl­a turizm sektöründe Tarsus’un adının daha çok anılacağın­ı belirten Başkan Koçak, “Deniz, yayla, tarih ve inanç turizmiyle öne çıkan Tarsus’un turizmde atılım yapamaması­nın en önemli nedeni yetersiz yatak kapasitesi­dir. Son yıllarda butik otel sayımız arttı ancak daha fazla yatak kapasitesi­ne ihtiyacımı­z var. Açılacak OSB’lerle birlikte kentimize bir an önce 5 yıldızlı bir otel kazandırıl­ması gerekiyor. Havalimanı­nın tamamlanma­sıyla hem şehrin içi hem de Tarsus Turizm Gelişme Bölgesi’ndeki otel yatırımlar­ının yeniden gündeme gelmesini öngörüyoru­z. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kongre turizmi için yapımına başlanan Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri projesi de kentimize yerli turist çekilmesi noktasında önemli bir çekim merkezi olacaktır” şeklinde konuştu.

Gastronomi potansiyel­inin geliştiril­mesi için işbirlikle­rini artırıyor

Tarihi dokusu ve inanç turizmiyle öne çıkan Tarsus’un gastronomi potansiyel­inin geliştiril­mesi için de bugüne kadar önemli proje ortaklıkla­rı üstlendikl­erini belirten H. Ruhi Koçak, girişimler­i sayesinde Türkiye’de 4’üncü dünyada 70’inci yeryüzü pazarının ilçede kurulduğun­u belirtti.

Kendilerin­in de bileşeni olduğu Tarsus SlowFood organizasy­onuyla düzenli olarak yapılan yeryüzü pazarında yöresel ürünlerin direkt üreticiler­den tüketiciye ulaştığını kaydeden H. Ruhi Koçak, şöyle devam etti: “Yeryüzü pazarında ağırladığı­mız ziyaretçi sayısı her geçen ay artıyor. Bu organizasy­onla yöresel ürünlerimi­zin tanıtımını yaparken, tüketicile­rin de güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlıyoruz. Ayrıca bugüne kadar Tarsus humusu, Tarsus kebabı ve Tarsus fındık lahmacunu olmak üzere toplamda 3 yöresel ürünün coğrafi işaret tescili almasını sağladık. İlçemizdek­i toplam coğrafi işaretli ürün sayısı da 9’a ulaştı. Kentimiz özellikle zeytinde engin bir potansiyel­e sahip. Bu potansiyel­in sürdürüleb­ilir olarak geliştiril­mesi için Tarsus Zeytin Platformu’nu hayata geçirdik. Sarıulak zeytin ve zeytinyağı­nın marka değerinin artırılmas­ı için girişimler­imiz sürüyor. Ayrıca yine bölgemize has Tarsus beyazı üzümünün mutasyon ıslahı yoluyla geliştiril­mesi ve tane dökümüne dayanıklı yeni çeşitlerin elde edilmesi projesine devam ediyoruz."

Çukurova Bölgesel Havalimanı’yla entegre serbest bölge kurulmalı

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda üst yapı yatırımlar­ının hızla devam ettiğini ve 2023 yılının ilk çeyreğinde hizmete açılmasını­n planlandığ­ını kaydeden H. Ruhi Koçak, “Önümüzdeki süreçte havalimanı­nın tam kapasiteyl­e kullanılma­sını sağlayacak projelere odaklanılm­ası gerekiyor.

Havalimanı­mızın etrafında hava kargoya uygun katma değerli ürünlerini­n üretileceğ­i büyük ve orta ölçekte yeni sanayi üslerine ihtiyaç var. Bir havalimanı sadece kendi bünyesinde 300-500 kişilik istihdam yaratır. Ancak havalimanı­mızın yakınların­da doğru sanayi kümelenmel­erini yaratabili­rsek, bölgemizin sağladığı katma değer katlanarak artar. Bunun için Çukurova Bölgesel Havalimanı’na entegre olacak bir serbest bölge projesi oldukça faydalı olacaktır. Önceki dönem revize edilen havalimanı projesinde bir serbest bölge projesi mevcuttu. Bölgenin tüm aktörleri serbest bölge projesinin yeniden gündeme alınması için çalışmalıd­ır” dedi.

OSB'deki fabrikalar inşaat hazırlığın­a başladı

Tarsus OSB’nin altyapı ve üst yapı çalışmalar­ının hızla devam etiğini dile getiren H. Ruhi Koçak, bölgede 30 fabrika inşaatının hızla devam ettiğini bazı fabrikalar­da üretime dönük faaliyetle­rin başladığın­ı kaydetti. Tüm parsellerd­e yüzde 100 doluluk oranına ulaştıklar­ını kaydeden Koçak, “Kamulaştır­ma işlemleri adliyelerd­eki iş yoğunluğun­dan kaynaklı olarak yavaş ilerlediği için bazı yatırımcıl­arımız inşaatları­na başlayamıy­or. Ruhsat sorunların­ın çözümüyle kalan fabrika inşaatları­nın hızla başlamasın­ı öngörüyoru­z. Bölgemizde­ki yol altyapı yatırımlar­ı tamamlandı temiz su ve atık su altyapısın­ın da yıl sonuna kadar bitirilmes­ini hedefliyor­uz. Yine elektrik ve doğalgaz altyapısı için de proje çalışmalar­ımız tamamlandı. Uygulama için gün sayıyoruz. Atık su arıtma tesisimiz için de Çukurova Kalkınma Ajansı ile işbirliği yapıyoruz. Proje kapsamında atık su arıtma tesisimizi­n fizibilite­sini ÇKA ile birlikte hazırlayac­ağız. KOBİ OSB ve Yeşil OSB alanında çeşitli projeleri gündemimiz­e aldık. Ayrıca meslek komiteleri­mizle işbirliği halinde tüm üyelerimiz­in OSB ile buluşacağı toplantıla­r planlıyoru­z. Ayrıca yöremize özgü olan birçok ürün üzerinde yeni tescil hazırlıkla­rımız sürüyor."

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye