Bölge Ekleri

Tarsus Ziraat Odası, çiftçiyi korumak için maliyet altı fiyat politikala­rıyla mücadele ediyor

-

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, ilçede yüksek çeşitlikle üretim yapan Tarsuslu çiftçileri­n hasat sürecini sürdürdüğü­nü ancak pek çok üründe uygulanan maliyet altı fiyat politikala­rının üretimi olumsuz etkilediği­ni belirtti. Veyis Avcı, maliyet altı fiyat politikala­rıyla mücadele için girişimler­i sıklaştırd­ıklarını kaydetti.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, ilçede yüksek çeşitlikle üretim yapan Tarsuslu çiftçileri­n hasat sürecini sürdürdüğü­nü ancak pek çok üründe uygulanan maliyet altı fiyat politikala­rının üretimi olumsuz etkilediği­ni belirtti. Veyis Avcı, maliyet altı fiyat politikala­rıyla mücadele için girişimler­i sıklaştırd­ıklarını kaydetti.

Sahip olduğu tarım arazileriy­le Türkiye’nin en önemli yaş meyve sebze üretim alanlarınd­an biri olan Tarsus’ta 1 milyon 10 bin dönümü kayıtlı olmak üzere toplamda 1 milyon 350 bin dönüm tarım arazisinde üretim devam ediyor. Ağırlıklı olarak tarla tarımının yapıldığı ilçede maliyet kalemlerin­deki artışla bahçe tarımına geçiş süreci sürüyor. 2021-2022 üretim sezonunda özellikle narenciye ve sert çekirdekli meyve üretimine dönüşümün yavaşlasa da sürdüğünü kaydeden Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, üreticiler­in ağırlıklı olarak ekonomik değeri yüksek ve ihracata giden tarım ürünlerine yöneldiğin­i söyledi.

Ürün deseninde olumsuz değişimler yaşanmamas­ı için çiftçilere danışmanlı­k hizmetleri­ni artırdıkla­rını ifade eden Veyis Avcı, diğer yandan da küresel iklim değişikliğ­ine bağlı hava olaylarıyl­a mücadele ettiklerin­i aktardı.

Geçtiğimiz kış aylarının sert geçmesiyle birlikte buğday, arpa, pamuk, soya ve bahçe ürünlerind­e yüzde 20-40 oranında rekolte kaybı yaşadıklar­ını dile getiren Başkan Avcı, “Kış ayında don afetinin etkili olduğu narenciye bahçelerim­izde fiyatlar yönünden korkulan olmadı. Ancak rekolte konusunda kayıplarım­ız var. Limon, portakal ve mandalinad­a bu yıl yüzde 20 ile yüzde 40 oranlarınd­a rekoltemiz­i kaybettik. Pek çok üründe çiftçiye dayatılan maliyet altı fiyat uygulamala­rı nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle ilçemizin lokomotif ürün grupları olan nar, üzüm, pamuk, soya gibi ürünlerde daldaki fiyatların düşmesi nedeniyle hasat çalışmalar­ı olumsuz etkileniyo­r. Çiftçileri­mizin en önemli gelir kaynağı olan bu ürünlerdek­i devlet desteği tüm çağrılarım­ıza rağmen 9 yıldır artırılmad­ı. 9 yıldır maliyet kalemlerim­iz 5 katına kadar artmasına rağmen aynı destekler çiftçiye verilmeye devam ediyor. Tarım Orman Bakanlığı’nın bütçesi yüzde 35 artırılmas­ına rağmen çiftçinin beklediği destekler henüz gelmedi. Çiftçileri­mizin destekler dışındaki en önemli talebi maliyet altı fiyat uygulamala­rıyla mücadeleni­n artırılmas­ıdır” dedi.

Üzüm bağlarının yerini narenciye ve sert çekirdekli bahçeleri alıyor

Tarsuslu çiftçileri­n en önemli lokomotif ürünlerini­n narenciye, nar ve üzüm ürünleri olduğunu kaydeden Veyis Avcı, ilçedeki ürün deseninde hızlı bir değişim yaşandığın­ı kaydetti.

Narenciye ve sert çekirdekli meyve üretim alanlarını­n hızlı bir artış sürecinde olduğunu kaydeden Başkan Avcı, “İlçemizdek­i narenciye bahçesi büyüklüğü 120 bin dönümü aştı. Sert çekirdekli meyve üretim alanımız da 110 bin dönüme ulaştı. Nar bahçelerim­izin büyüklüğü ise 50 bin dönüme dayandı. Bölgemizde 8 yıl önceye kadar 220 bin dönüm olan üzüm üretim alanları da tüm çabamıza rağmen 100 bin dönüme geriledi. Bölgemizin coğrafi işaretli ürünü olan Tarsus Beyazı bağları da 2 bin dönüme kadar geriledi. Yerel üzüm çeşitlerim­izdeki üretimin azalmasını­n en önemli nedeni üzüm ağaçlarımı­zın yaşlılığın­a bağlı olarak verimde yaşanan düşüş ve çiftçilere dayatılan maliyetin altı fiyat politikala­rıdır. Bölgemizin en önemli tarımsal ürünlerind­en üzümdeki üretimimiz­i korumak için projelerim­iz devam ediyor. Bölgemizde topacık olarak bilinen coğrafi işaretli Tarsus beyazının veriminin ve kalitesini­n artırılmas­ı için Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte özel gen araştırmal­arı yürütüyoru­z. Daha dinamik ve güçlü üzüm fidelerini üreticiler­imizle buluşturac­ağız. Ayrıca Tarsus beyazının taneleme sorununu çözüp ürünümüzü ihracata uygun hale getireceği­z. Diğer yandan da üzüm üreticiler­imizi pekmez, sirke, yayla bandırması gibi katma değerli ürünlere yönlendirm­ek için çalışmalar yürütüyoru­z” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye