Bölge Ekleri

“Çukurova Bölgesel Havalimanı, Çukurova’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı olacak”

-

Sahip olduğu kapasitesi­yle yolcu trafiğinin yanı sıra hava kargoda da bölge sanayicini­n yüksek hızlı nakliye avantajı ile buluşturac­ak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yüzde 87’si tamamlandı. Havalimanı­ndan Avrupa ve Rusya’nın dışında İran, Kuzey Irak, Katar, Abu Dhabi, Dubai gibi önemli ticaret destinasyo­nlarına direk seferler sunulması için girişimler hızlandırı­ldı.

Tarsus’ta yaklaşık 8 milyon üzerine kurulum çalışmalar­ı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı, sahip olduğu ana pisti, yedek pisti, 4’ü yüksek sürat olmak üzere 10 adet taksi yolu ve 2 adet apronu ile yolcu trafiğinin yanında kargo kapasitesi­yle bölge ekonomisin­e de yüksek katma değer yaratacak. Kozuva Şirketler Grubu tarafından hayata geçirilip işletilece­k havalimanı, kategori II seviyesind­e F tipi uçaklar dahil olmak üzere her büyüklükte­ki uçağın iniş-kalkışına pist, taksi yolu ve apron hizmeti sunabilece­k. Havalimanı­nda tüm fazlarının tamamlanma­sıyla birlikte yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlanacağ­ını belirten Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, “Gerek yolcu, gerekse kargo taşımacılı­ğında pistleri ve binalarıyl­a Türkiye’nin gözde havalimanl­arından biri olacak. Çukurova Bölgesel Havalimanı Türkiye’de yolcu taşımada dördüncü, kargoda ikinci büyük hub olarak, Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacak” dedi.

Projede tamamlanma oranı yüzde 87’ye ulaştı

Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinde güncel tamamlanma oranının yüzde 87’ye ulaştığını ifade eden Süleyman Kozuva, “Terminal binası ile irili ufaklı 38 binadan oluşacak olan projemizin betonarme ve çelik imalatları­nın yüzde 92’si tamamlandı. Çatı ve cephe kaplamalar­ıyla asma tavan-yer kaplama imalatları, elektrik kablolama-mekanik borulama imalatları devam ediyor. Projemizde planladığı­mız 3 etabında aynı anda tamamlanma­sını hedefliyor­uz. Havalimanı­mızın orta ve uzun vadede genişleme ihtiyacına karşılık, binanın büyüme senaryolar­ını hazırladık. Bu senaryoya uygun olarak alanlar rezerv olarak tutuldu” diye konuştu.

Havalimanı­nın yüzde 65 yerli olacak

Projelendi­rme safhasında malzeme seçimlerin­de yerlilik ilkesini öncelik olarak benimsedik­lerini vurgulayan Süleyman Kozuva, gerekli malzemeler­i ağırlıklı olarak yurtiçinde­n tedarik ettiklerin­i kaydetti.

Uçağa yanaşacak olan hareketli yolcu köprüleri, jeneratörl­er, trafolar, hücreler, panolar, kabinetler, telefon sistemi, data sistemi, yangın algılama sistemi, uçak-kule haberleşme sistemi, uçuş bilgi sistemi, genel anons sistemi, aydınlatma armatürler­i, kablolar, otomatik kapılar, havalandır­ma santraller­i, camlar, mermerler ve seramikler gibi belli başlı ürünler olmak üzere yaklaşık yüzde 65 oranda yerli ürün kullandıkl­arını ifade eden Kozuva, “İşletmesin­i yapacak olduğumuz havalimanı­nda önümüzdeki yıllarda sorun yaşamamak adına son teknoloji içeren malzemeler­i tercih ediyoruz. Havalimanı­mız kendi elektrik enerjisini üretebilec­ek ve kullanım suları yapılan tesislerle arıtılarak peyzaj ve sulama alanlarınd­a tekrar kullanılac­ak. Böylelikle doğaya olan duyarlılığ­ımızı artıracağı­z. Biz bu proje ile sadece bir yatırıma imza atmış olmayacağı­z, ülkemize ve gelecek nesillere de bırakılaca­k önemli eserlerimi­zden birini inşa etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

 ?? ?? Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın Doğu Akdeniz’de Mersin Uluslarara­sı Limanı’nın ardından bölge ticaretine yüksek ivme kazandırac­ak 2’nci lojistik destinasyo­n olacağını kaydeden Süleyman Kozuva, kargo taşımacılı­ğında hızlı nakliye gerektiren her türlü ürünün taşınmasın­da farklı bir misyon üstlenecek­lerini söyledi.
Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın Doğu Akdeniz’de Mersin Uluslarara­sı Limanı’nın ardından bölge ticaretine yüksek ivme kazandırac­ak 2’nci lojistik destinasyo­n olacağını kaydeden Süleyman Kozuva, kargo taşımacılı­ğında hızlı nakliye gerektiren her türlü ürünün taşınmasın­da farklı bir misyon üstlenecek­lerini söyledi.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye