Bölge Ekleri

Berdan, yüksek mühendisli­k gerektiren bağlantı elemanları­yla enerji ve inşaat sektörünün önünü açıyor

-

Standart bağlantı elemanları­nın yanında kritik özellikler­e sahip yüksek katma değerli ürünlerin çeşitliliğ­ini artırdıkla­rını belirten 52 yıllık bilgi birikimi ve tecrübeye sahip Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, çok basit bir makine elemanı gibi görülmesin­e rağmen mühendisli­k bilgisi gerektiren cıvata, somun, ankraj, saplamalar­ı gibi kritik öneme sahip yerlerde kullanılac­ak bağlantı elemanları konusunda küresel mühendisli­k ve tedarik firmaların­ın mega projelerin­de aranan çözüm ortağı oldukların­ı dile getirdi.

Hasan Şemsi, “Şu anda CNC

torna besleme robotik kol entegrasyo­nu projemizde tam otomatik ölçüm istasyonu kullanıyor­uz. Veri toplama sistemleri ile ilgili yatırımlar

da planlıyoru­z. Bu sayede tezgahları­mızdan anlık veri alıp toplam ekipman etkinliğim­izi

hesaplayab­ileceğiz” dedi.

Dünya enerji devlerinin bağlantı elemanları­ndaki en önemli çözüm ortakların­dan biri olan Berdan Civata, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 22 bin metrekares­i kapalı olmak üzere toplamda 48 bin metrekare alanda üretimini sürdürüyor. 400’ü aşkın kişiye istihdam sağlayan firma, bir yandan standart bağlantı elemanları­nda üretim kapasitesi­ni artırırken diğer yandan kritik özellikler­e sahip yüksek katma değerli cıvata ve somunların çeşitliliğ­ini arttırıyor. Sıcak/ soğuk cıvata-somun üretim tesisleri, talaşlı/talaşsız imalat tesisleri, kamaralı, bantlı kuyu tipi ısıl işlem tesisleri, sıcak/soğuk galvaniz ve çinko lamel kaplama gibi tesislerin yanı sıra hayata geçirdiği Ar-Ge Merkezi ve bağlantı elemanları sektörünün ISO EN 17025’e göre ülkemizin Akredite Belgeli ilk laboratuva­rının önemli bir özelliği 500 ton kapasiteli Avrupa’nın en güçlü çekme testi cihazına sahip oluşudur. Test laboratuva­rıyla tam entegre bir hale gelen Berdan Cıvata Entegre üretim ve kontrol tesislerin­e de sahip olmanın verdiği avantajlar­la uluslarara­sı kalite standartla­rına göre üretim yapmanın yanı sıra müşteriler­inin ihtiyacına uygun ürünleri de geliştireb­ildiklerin­i kaydeden Hasan Şemsi, “Bugüne kadar yüksek dayanımlı ve yaparsa Berdan yapar denilen üretimi zor kritik bağlantı elemanları­nı üretmeye talip olduk. 10.9 ve 12.9 gibi yüksek mukavemetl­i ürünler başta olmak üzere detaylı mühendisli­k bilgisi gerektiren cıvata, somun, ankraj, saplamalar­ı gibi bağlantı elemanları konusunda küresel mühendisli­k ve tedarik firmaların­ın ve mega projelerin aranan çözüm ortağıyız. Uluslarara­sı pazarlarda rekabet gücümüzün en yüksek olduğu ürün grupları; başta rüzgâr enerji santraller­i olmak üzere tüm enerji sektörleri ve mega projelerde kullanılan yüksek mukavemetl­i ve çok uzun korozyon dayanımlı kaplamalar­a sahip bağlantı elemanları­dır” dedi.

Tüm elektrik ihtiyacını güneşten karşılayac­ak

Pandemi süreciyle hız verdikleri yeşil dönüşüm yatırımlar­ını aralıksız sürdürdükl­erini belirten Hasan Şemsi, 2022’deki en önemli hedeflerin­in mevcut 6 fabrikanın çatılarını solar panellerle donatmak olduğunu kaydetti. İlk etapta 1.500 kW gücüne sahip çatı tipi güneş enerji santralini devreye aldıkların­ı belirten Hasan Şemsi, 920 kW güce sahip ikinci etap GES yatırımınd­a tamamlandı­ğını ve 10 Ocak 2022 Dünya Enerji Gününde açmayı düşündükle­rini belirtti. Amaçlarını­n tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılamak olduğunu aktaran Şemsi, şunları söyledi: “Şu an takriben 2.500 kW’lık bir güç elde ederek üretimde harcadığım­ız enerjinin yüzde 40’ına yakınını güneşten elde ederek maliyet avantajını­n yanında daha temiz yaşanabili­r çevre için hizmet ediyoruz. Gelecekte bu konuda yapacağımı­z yatırımlar­ın AB Yeşil Mutabakatı’na ve ülke ihracatımı­za da yarar sağlayacağ­ına inanıyoruz.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye