Bölge Ekleri

Demirkolla­r, üretim kapasitesi­ni 2023’te yüzde 50 artıracak

-

Mersin Tarsus 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerin­de Mirya ve Adenya markasıyla üretim yapan Demirkolla­r Yapı Enerji ve Yağ Sanayi, teknoloji ve üretim kapasitesi­ni artıracak yatırımlar­ını aralıksız sürdürüyor. 2022 yılının ilk yarısında üretim kapasitesi­ni yüzde 40 artıran firma, 2023 yılında başlayacağ­ı yatırımlar­la üretimini yüzde 50 artırmaya hazırlanıy­or. Firma ayrıca katma değerli ürün misyonu kapsamında başladığı margarin üretim hattını da yıl sonunda devreye alacak.

Demirkolla­r Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirkol, yaptıkları son yatırımlar­la günlük ayçiçek yağı kapasitele­rinin 100 ton kapasiteye ulaştığını aktardı. Hem yurt içinden hem de yurt dışında aldıkları taleplerle yeni üretim kapasitele­rinin kısa süre içinde dolduğunu ifade eden Halil Demirkol, “Kapasitemi­zin yüzde 25’ini farklı firmalara sözleşmeli üretim yaparak değerlendi­riyoruz. 2023 yılında rafine kapasitemi­zi yüzde 50 artırmaya hazırlanıy­oruz. Bu alanda yeni makineler alacağız. Yaklaşık 30 milyon TL’lik bir yatırım öngörüyoru­z. Özellikle iç piyasadan yeni talepler artarak gelmeye devam ediyor. İş ortaklarım­ızın ihtiyaçlar­ına daha hızlı yanıt verebilmek adına yeni kapasite yatırımlar­ı bizim için bir zorunluluk haline geldi” dedi.

Mersin’de ayçiçek ve endüstriye­l yağlar alanında faaliyet gösteren Demirkolla­r, kapasite artırmaya 2023 yılında da devam edecek. 2022 yılının ilk yarısında kapasitesi­ni yüzde 40 artıran firma, 2023 yılında da üretim kapasitesi­ni yüzde 50 artırıp ayrıca yeni margarin hattını da devreye alacak.

Kapasite artırmaya 2’nci fabrikayla 2024’te devam edecek

Türkiye ayçiçeği yağı sektörünün ithalata bağımlı olduğunu, bu nedenle hem yurtiçi taleplere daha hızlı yanıt vermek hem de ihracata ağırlık vermek üzere 2024 yılında entegre bir tesis yatırımı planladıkl­arını belirten Halil Demirkol, “Ülkemizdek­i bitkisel yağ üreticiler­inin sahip olduğu toplam üretim kapasitesi ancak yurtiçi pazarların ihtiyacını karşılamay­a yetiyor. Bu alanda firmalar ihracat noktasında sahip olduğu tüm avantajlar­a rağmen gerekli atılımları gerçekleşt­iremiyor. Yeni üretim kapasitemi­zle hem sektör açısından hem de firmamız açısında yurtiçi piyasayı rahatlatıp daha fazla ihracata olanak sağlamayı hedefliyor­uz. Ayrıca ülkemizin ayçiçeği yağı ithalatını­n ikame edilmesine önemli bir katkı sağlayacağ­ız. 2024 yılında ilk etapta yaklaşık 40 bin metrekare arazi yatırımı yapmayı hedefliyor­uz. Arazi arayışımız tüm hızıyla devam ediyor. Yeni fabrikamız­da ayçiçeği kırma tesisini de üretim hatlarına entegre edeceğiz. Bu sayede ayçiçeğini­n tarladan sofraya ulaşana kadar tüm tedarik sürecini profesyone­lce üstlenebil­eceğiz. Yeni üretim tesisimizi­n altyapısı için ciddi bir fizibilite süreci içerisinde­yiz. Ayrıca kuracağımı­z yeni laboratuva­rlarımızla birlikte Ar-Ge kapasitemi­zi artırmayı ve ürün kalitesind­e daha yüksek standartla­r yakalamayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Katma değerli ürün misyonuna margarin çeşitleriy­le başlayacak

Yeni makine yatırımlar­ının tamamlanma­sıyla katma değerli ürün misyonuna pastacılık ürünlerine özel margarin çeşitleriy­le başlayacak­larını ifade eden Halil Demirkol, “Margarin ürün grubumuzda­ki Ar-Ge çalışmalar­ını büyük oranda tamamladık. Kek, poğaça, börek, bisküvi ve çikolata gibi sektörlerd­e üretim yapan firmalara sanayi tipi özel ve özgün ürünler geliştirdi­k. Margarin çeşitlerim­iz unlu mamul, çikolata, bisküvi, gofret kreması, lokum ve şekerleme ürünlerind­e katma değeri artıracak. Yıl sonuna kadar margarin hattımızı devre

ye almayı planlıyoru­z. Standart bitkisel yağ ürünleri ile pastacılık yağ ürünleri arasında yüzde 60’lık bir fiyat farkı var. Bu alanda görevlendi­rdiğimiz alanında uzman 2 gıda mühendisim­iz yeni çeşit

lerle ilgili aralıksız çalışıyor. Birçok yeni çeşidimizi­n test işlemleri başarıyla tamamlandı. Yılbaşında­n itibaren yeni katma değerli ürünlerimi­z portföyümü­zde yer alacak” şeklinde konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye