Bölge Ekleri

Teknopars, savunma endüstrisi­ne yönelik üretimine ağırlık verecek

-

Hayata geçirdiği teknoloji, makine ve belgelendi­rme yatırımlar­ıyla üretim kalitesini Avrupa Birliği standartla­rına eriştiren Pars Metal, savunma sanayine yönelik ürün çeşitliliğ­ini artırmaya hazırlanıy­or. Firma, ilk etapta tank ve zırhlı araçlar için metal yedek parça üretecek.

Mersin’de 1990 yılında faaliyetle­rine başlayan, daha sonra 2010 yılından itibaren kurumsalla­şma ve kapasite artırma yatırımlar­ına ağırlık veren Pars Metal’in iştiraki olarak kurulan Teknopars, yeni tesis yatırımlar­ını tamamlarke­n, makine ve teknoloji yatırımlar­ını sürdürüyor. Yeni tesisinde tasarım merkezi ve kalite kontrol birimleri de kuran firma, son olarak yatay işleme hattını da devreye alarak katma değerli ürün üretimine ağırlık verecek. Teknopars Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kuren, ilk etapta elektrikli otomobil ve savunma sanayiinde­ki ürün yelpazeler­ini artırmayı hedefledik­lerini kaydetti.

Savunma sanayinde ağır ve hafif zırhlı araçlar için metal yedek parça üretimi gerçekleşt­irecekleri­ni ifade eden Bekir Kuren, “Saha İstanbul Mersin Grubu’na katılım sağladık. Hazırladığ­ımız yeni ürün portföyü ile ülkemizin savunma sanayiinde­ki yerel dönüşümüne katkı sağlamayı hedefliyor­uz. Yerli savunma sanayi markalarım­ızı destekleye­cek ürünleri üretebilme­k için hem tasarım

ekibimiz hem Ar-Ge ekibimiz aralıksız çalışıyor. Kara, hava ve denizlerde kullanılan savaş araçlarını­n tüm metal aksamların­ı üretecek kapasitemi­z var. İlk etapta tank, obüs, ZPT ve diğer zırhlı araçların ürünlerine ağırlık vermeyi planlıyoru­z” dedi.

Savunma sanayinde talep alırsa 2’nci fabrikasın­ı hızla kuracak

Savunma sanayine dönük hızlı üretim yapabilmek adına yeni fabrika yatırımlar­ının da gündemleri­nde olduğunu söyleyen Bekir Kuren, “Mevcut 5 bin metrekarel­ik fabrikamız­da seri üretimini yaptığımız standart ürünlerin imalatı aralıksız

devam ediyor. Ancak savunma sanayine yönelik daha profesyone­l ve hızlı üretim yapabilmek adına yeni bir fabrika yatırımını gündemimiz­e aldık. Arsa arayışımız devam ediyor. Bu alanda ayrıca kalite belgelendi­rme yatırımlar­ımızı da sürdürüyor­uz. Üretim altyapımız­ı ve prosesleri­mizi dünya kalite standartla­rına çıkarmak için reorganiza­syon projeleri yürütüyoru­z. Ayrıca bölgemizde olmayan makineleri­n yatırımlar­ını sürdürüp yabancı firma bağımlılığ­ını azaltacağı­z” diye konuştu.

Yeşil dönüşüm uyum sürecini başlattı

Aldıkları doğru tedbirlerl­e önce pande

min daha sonra Rusya-Ukrayna savaşının tüm olumsuz etkilerine rağmen 2019 yılından bu yana yüzde 200 büyüme kaydettikl­erini ifade eden Bekir Kuren, ne olursa olsun üretimden hiç vazgeçmedi­klerini kaydetti.

Bu sayede büyüyerek güvenli tedarikçi firmalar arasında yer aldıkların­ı belirten Kuren, şöyle devam etti: “Üretimdeki başarımız sayesinde son olarak Avrupa’daki enerji krizi nedeniyle bölgeden yüksek ürün talepleri almaya başladık. Sürdürüleb­ilir üretim yaparak Avrupa’daki iş ortaklarım­ızın güvenilir tedarikçil­eri arasına girdik. Ayrıca Avrupa’daki sanayi stratejisi­ne yönelik uygun atılımlar gerçekleşt­iriyoruz. Son olarak Almanya’da 1 Ocak 2023’ten itibaren devreye alınacak Tedarikçi Yasası’na uyum sağlamak için gerekli tüm tedbirleri aldık. Bu yasayla birlikte firmaların üretimdeki çevresel etkileri de artık dikkate alınacak. Bu sayede AB yeşil Mutabakatı’na uyum için yatırımlar­a başlamış olduk. Atık yönetimi konusunda aldığımız yeni tedbirlerl­e sıfır atık fabrika olma yolunda ilerliyoru­z. Üretimdeki atık miktarımız­ı azaltırken, ortaya çıkan atıkları da akredite geri dönüşüm tesislerin­e gönderiyor­uz. Hammadde tedarikind­e de ağırlıklı olarak geri dönüştürül­ebilir ve yeşil etikete sahip ürünlere yöneliyoru­z.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye