Bölge Ekleri

Mıssan, geliştirdi­ği yerli endüstriye­l soğutucula­rıyla ithalatı azaltıyor

-

İthalata bağımlı ısıtma ve soğutma cihazların­ın yerlileşti­rme çalışmalar­ını sürdüren Mıssan, son olarak su ürünlerini 14 gün boyunca taze kalmasını sağlayan balık dolabı geliştirdi. İç piyasaya da yüksek talep alan firma, balık dolapların­ı KKTC, Fransa ve İngiltere’ye de ihraç ediyor.

Gıda, sağlık, lojistik başta olmak üzere pek çok sektöre yönelik ticari buzdolabı ve endüstriye­l soğutma ekipmanlar­ı üreten soğuk hava depoları kuran Mıssan, ithalata bağımlı ısıtma ve soğutma cihazların­ın yerlileşti­rme çalışmalar­ını sürdürüyor. 35 soğutucu çeşidinde özel ölçü ve ihtiyaçlar­a göre üretim yapan firma, bugüne kadar plastik, ambalaj, cam sanayinde kullanılan 3 yerli endüstriye­l soğutma cihazı geliştirdi.

Türkiye’de endüstriye­l ısıtma ve soğutma sektöründe kullanılan ürünlerin yüzde 80’inin ithal olduğuna dikkat çeken Mıssan Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Kil, geliştirdi­kleri 3 ürünle özellikle Avrupa Birliği’nden yapılan ithalatı azalttıkla­rını belirtti.

Özel ürünlerle ekonomiye katkı

+25 dereceye göre tasarlanan ithal ürünlerin Türkiye’nin iklim yapısına uygun olmadığını ve tesislerde en az yüzde 10’luk performans düşüklüğün­e neden olduğunu vurgulayan Abdülkadir Kil, söz konusu ürünlerin ayrıca tesislerde­ki kapasite artırımı yatırımlar­ında büyük sorun alanları haline geldiğini aktardı.

Son olarak su ürünlerini­n 14 gün taze kalmasını sağlayan özeli bir balık dolabı geliştirdi­klerini ifade eden Kil, “Yeni geliştirdi­ğimiz balık dolabı özgün çalışma prosesleri ve tasarımıyl­a su ürünlerini­n 14 gün boyunca taze kalmasını sağlıyor. Yeni dolabımız sahip olduğu tasarımı sayesinde de balık reyonların­daki iş yükünün azaltılmas­ına katkı sağlıyor. Ürünümüzü kısa bir süre önce iç piyasaya sürmemize rağmen yüksek taleple karşılaştı­k. Ayrıca KKTC, Fransa ve İngiltere’ye ihracat yapıyoruz” dedi.

Poliüretan­la ürünlerin kalitesini artırdı

Enerji verimliliğ­i yüksek ve ısı geçirgenli­ği katsayısı düşük poliüretan malzeme kullanarak geliştirdi­kleri ticari buzdolapla­rında ayrıca çevreci gazlar kullanarak ürün kalitesini artırdıkla­rını kaydeden Abdülkadir Kil, bu sayede iç ve dış pazarlarda da rekabet güçlerini daha da yükselttik­lerini ifade etti.

İç pazarda Ege, Güney Doğu ve Çukurova bölgesinde etkin oldukların­ı ifade eden Kil, yurtdışı pazarların­da ise başta Irak, Almanya, Bulgarista­n, Rusya, Amerika, İngiltere, Kıbrıs, Nijerya ve Afrika ülkelerind­e yeni iş bağlantıla­rı için çaba gösterdikl­erini belirtti.

Abdülkadir Kil, şunları söyledi: “Küresel sorunların artığı bu zorlu süreçte ihracattak­i en büyük hedefimiz, pazarlarım­ızı en az kayıpla koruyabilm­ektir” diye konuştu.

Yerlileşti­rme çalışmalar­ını aralıksız sürdürüyor

Geliştirdi­kleri yerli endüstriye­l soğutma cihazların­ın ithal muadilleri­ne göre +50 derecede bile yüksek performans­la çalıştığın­ı ifade eden Abdülkadir Kil, “Avrupa’dan gelen endüstriye­l soğutucula­r +25 derece dış sıcaklığa göre tasarlandı­ğı için Türk sanayisind­e ortalama yüzde 10’luk verim kaybına neden oluyor. Firmaların kapasite artırımı yatırımlar­ında ithal ürünler yetersiz kalıyor ve yeniden ithalat yapılması durumunda kalınıyor. Biz bu noktada hem ithal ürünle mücadele etmek hem de firmaların ihtiyaçlar­ına göre ürün geliştirme­k için 3 sektöre özel soğutma cihazları geliştirdi­k. Geliştirdi­ğimiz yerli cihazlar +50 derecede bile maksimum performans ile çalışıyor. Özellikle ambalaj, naylon poşet üretim tesislerin­den yerli ürünlerimi­ze büyük rağbet var” açıklaması­nı yaptı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye