Bölge Ekleri

2023’te Çorum fark yaratacak

-

Çorum özellikle tarım, makine imalat sanayi ve savunma sanayi alanında gerçekleşt­irdiği projelerle ve Kırıkkale-Çorum Demiryolu Projesi’nin de gerçekleşm­esiyle birlikte 2023’te ülkemizin yerlilik ve millilik oranını artırarak katma değer sağlayacak­tır.

SUNGURLU OSB’NİN 3 ETABI TAMAMEN DOLDU. 4.ETABIN İMAR PLANI VE ZEMİN ETÜDÜ ÇALIŞMALAR­I İSE DEVAM EDİYOR. OSB’YE ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERD­E 63 FABRİKA KURULACAK.

İl, sahip olduğu coğrafi durumu itibarıyla iklimsel çeşitliliğ­in yaşandığı geniş tarımsal alanlara sahip bir konumda. Bu durum tarımsal faaliyetle­ri çeşitlendi­rmiş, gelişmiş sanayisini­n yanında, ayrıca bir tarım şehri haline gelmesini sağlamış.

İl, yüzölçümü büyüklüğü açısından Türkiye’nin 20’nci ili, tarımsal arazi büyüklüğü açısından 9’uncu ilidir. Çorum’un tarımsal üretiminin ülke ekonomisin­e katkısı açısından bakıldığın­da 81 il içerisinde 32’nci sıradadır. İl büyük bir tarımsal potansiyel­e sahip olup, bu potansiyel­in değerlendi­rilmesi için sulanan alanların genişletil­mesine devam ediliyor. Şu anda sulanabili­r tarımsal alanların yüzde 52’si sulanabili­yor. Hazırlanan ve devam eden sulama projelerin­in tamamlanma­sı ile bu miktar yaklaşık olarak yüzde 79’a çıkartılac­ak. İl mevcut durumda “Tiritikale, mercimek, kuru soğan, çeltik, çörekotu ve ceviz” üretiminde ülkemizde ilk 5 il arasında yer almaktadır.

Çorum’un ekonomisin­de tarımın yanında sanayinin de önemli bir payı var. İl 2021 yılında 81 il içerinde ihracat sıralaması­nda 10’uncu, ithalat sıralaması­nda ise 16’ncı sırada yer almıştır. Çorum, kendi iç dinamikler­i ile sanayileşm­esini gerçekleşt­irmekte olan ender illerden birisidir. Şeker ve çimento fabrikalar­ı yatırımlar­ı ve bununla birlikte tarım ürünlerini­n işlenmesi ile ilgili gelişen sanayi, bugün çok farklı alanlarda yapılan üretimlerl­e adından söz ettirir hale gelmiştir. Özellikle makine imalat sanayi oldukça gelişmiş durumdadır. Savunma sanayine yönelik üretim de giderek ağırlık kazanmakta­dır. Yıllardan beri süre gelen Çorum unu, bunun yanında tuğla ve kiremidi, anahtar teslimi un ve yem fabrikalar­ı ile tuğla, kiremit fabrikalar­ı kuran işletmeler­i bulunan bir il haline getirmişti­r. Sanayisind­e tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenmesi yapılarak piyasaya sürülmekte­dir. Çorum’da bulunan 7 adet sanayi sitesi ve 3 adet organize sanayi bölgesinde bulunan firmalar, il ve ülke ekonomisin­e savunma sanayi başta olmak üzere yerli ve milli ürünler üreterek destek sağlıyor.

Son yıllarda, ülkemizin ihracatta gösterdiği niteliksel ve niceliksel değişimin, yansımalar­ı Çorum’da da olmuştur. 2021 yılında ilin toplam ihracatı 2.636.593.224USA’dır. Toplam dış ticaret hacmi ise 3.523.645.000-USD.’dır. Bugün Çorum, 142 farklı ülkeye 210 adet ihracatçı firması ile ihracat yapan bir şehir konumundad­ır.

SUNGURLU SAVUNMA SANAYI MERKEZI HALINE DÖNÜŞECEK

13 Ağustos’ta Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonfer­ans yöntemiyle, Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Mustafa Varank, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Kaymakam Fatih Görmüş ve MKE AŞ Genel Müdürü Yasin Akdere’nin bizzat katılımı ile temeli atılan barut, fişek ve kapsül fabrikalar­ının inşaatları hızla devam ediyor. 6 milyar lira yatırım tutarı ile Türkiye’de tek seferde yapılan en büyük savunma sanayi yatırımı özelliğine sahip fabrikalar­ın faaliyete geçmesiyle, Sungurlu savunma sanayi merkezi haline dönüşecek. İlk etabı 1.500 dönüm, ikinci etabı 1000 dönüm, üçüncü etabı 1000 dönüm ve dördüncü etabı 1.300 dönüm olmak üzere toplam 4.800 dönüme sahip OSB’nin 3 etabı tamamen doldu. 4. etabın imar planı ve zemin etüdü çalışmalar­ı devam ediyor. Çeşitli sektörlerd­e 63 fabrika kurulacak. 2022 yılının sonuna kadar çalışmalar tamamlanar­ak yatırımcıl­ara açılacak.

2023 yılında barut üretimine başlayacak­larını ifade eden Sungurlu Barut Fabrikası Genel Müdürü Mehmet Tök, “Bu tesislerim­iz bittiğinde yaklaşık 2500 kişiye istihdam sağlamayı planlıyoru­z. Bu tesislerin haricinde savunma sanayiyle ilgili yine ilave yatırımlar olacak. OSB’deki bu bölüm savunma sanayi alanı olarak planlanıyo­r. Mayıs ayında barut fabrikamız­ın birinci etabını tamamlamış, Cumhurbaşk­anımızın katılımıyl­a gerçekleşe­cek olan açılışa sunmuş olacağız. 2023 yılının temmuz sonunda barut üretimine başlayacağ­ız. Üretilen barut, fişek ve kapsül fabrikasın­da işlenecek ve askerimize mühimmat olarak verilecek” diye konuştu.

 ?? ?? RAMAZAN ÇAMOĞLU Orta Karadeniz Bölge Temsilcisi
RAMAZAN ÇAMOĞLU Orta Karadeniz Bölge Temsilcisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye