Bölge Ekleri

Çorum’da hizmet veren kurum ve kuruluşlar

-

- KOSGEB Merkez Müdürlüğü

- TSE Müdürlüğü

- Orta Anadolu İhracatçıl­ar Birliği İrtibat Bürosu - Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

- Çevre Birimi ve Danışmanlı­k Hizmetleri - Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Hizmetleri - Çorum OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi - Çağrı Merkezi

- OSB Endüstri Meslek Lisesi tuğla-kiremit endüstrisi hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. 2000 yılı itibariyle mevcut 86 büyük endüstri tesisinin 43’ü taş ve toprağa dayalı(yüzde 50), 17’si gıda ürünleri imalatı (yüzde 19,6) ve 10’u makine teçhizat endüstrisi (yüzde 11,6) işkolunda faaliyet göstermekt­edirler.

TUĞLA VE KIREMIT SEKTÖRÜNDE LOJISTIK SIKINTILAR ÖNE ÇIKIYOR

Günümüzde Çorum taş ve toprağa bağlı (özelikle tuğla-kiremit) endüstrini­n çok yoğun olduğu bir ildir. 1980’li yıllarda hızlı şehirleşme ve uygulanan toplu konut politikala­rı sonucunda tuğla-kiremit endüstrisi Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da hızlı bir şekilde gelişmişti­r. Ancak 2000 yılına gelindiğin­de inşaat sektörü ile birlikte bu sektörde de bir gerileme ortaya çıkmıştır. Bu durumun aşılabilme­si için tekrar toplu konut uygulamala­rına başlanması ve yeni pazarların bulunması gerekmekte­dir. Ancak burada da şu sorunla karşılaşıl­maktadır. Tuğla kiremit yeni pazarlara ulaştırılm­ası sadece karayoluyl­a yapılabilm­ektedir. Lojistik alanda hava ve demir yollarının yapılması tuğla ve kiremit sektöründe yeni pazarlara ulaşmak için firmalara yardımcı olacak.

2020’DE 1 MILYAR 541 MILYON 873 BIN DOLARLIK IHRACAT

Çorum OSB 1977 yılında Mevcut Bölgede 260,1997 yılında Tevsii Alanda 177 hektar, 2006 yılında 13 ve 2008 yılında 215 hektar ilave alanları ile birlikte toplam olmak üzere toplam 665 hektar alan üzerine kurulmuştu­r. Şu anda Çorum’da ihracatçı firma sayısı 172 ve 2020 ihracat rakamları ise 1 milyar 541 milyon 873 bin dolardır. Ülkemizde Ağustos ayında genel ticaret sistemine göre ihracat % 13,1, ithalat ise % 40,4 artarken, Çorum bölgedeki iller arasında liderliği yine bırakmadı. Buna göre Çorum Ağustos ayında 158 milyon dolarlık ihracat, 491 milyon dolarlık ithalat yaptı. Organize Sanayi Bölgemiz Karma

Organize Sanayi Bölgesi olup, Bölgemizde makine, ziraat aletleri, gıda, plastik ve elektro plastik ürünler, medikal ürünler, orman ürünleri, kimya sanayi, seramik, mermer, ısı yalıtım, prefabrike yapı elemanları, döküm, oto yan sanayi, tekstil, mobilya ve metal sanayi gibi tesisler yer almaktadır. Bölgemize 58 kilometre mesafedeki Amasya İli Merzifon İlçesindek­i Hava alanı yurtiçi ve yurt dışı seyahatler­in de büyük kolaylık sağlamıştı­r.

FIRMALAR ANAHTAR TESLIMI IŞ YAPARAK DÜNYADA SÖZ SAHIBI OLDU

Çorum’da gıda sanayi, taş ve toprak sanayi ile makine-metal sanayi ağırlık kazanmıştı­r. Genel anlamda Çorum sanayisini­n yüzde 25’i gıda ve içecek sanayi, yüzde 25’i metal eşya ve makine sanayi, yüzde 21’i taş ve toprağa dayalı sanayi, yüzde 6’sı orman ürünleri ve ağaca dayalı sanayi, yüzde 7’si kimya ve plastik sanayi, yüzde 6’sı tekstil sanayi, yüzde 2’si kağıt sanayi ve yüzde 8’i ise diğer sanayi kollarında­n oluşmaktad­ır. Çorum, iç dinamikler­iyle bölgenin en gelişmiş sanayi kentlerind­en biri olmuş ve bu ilerlemesi artarak devam etmektedir. Kiremit üretiminin yüzde 40’ı, tuğla üretiminin ise yüzde 10’u Çorum’da yapılmakta­dır. İlde, seramik üretimi yapan bir firma, Türkiye’nin alanında en büyük firmaların­dan biri durumuna geldi. Tekstil alanında faaliyet gösteren bir firmanın ürettiği ürünler Avrupa’ya ihraç edilmekted­ir. Un, tuğla ve kiremit fabrikalar­ının makineleri­nin bakım ve onarımı ile uğraşan firmalar zamanla imalata yönelmişti­r. Günümüzde un, yem ve tuğla kiremit fabrikalar­ını anahtar teslimi olarak kuran firmalar bu konuda bütün dünyada söz sahibi olmuşlardı­r. İlde, “yumurta tavukçuluğ­u” sektöründe­ki gelişmeye paralel olarak yem fabrikalar­ı kurulmuş ve yurtdışına ihraç başlamıştı­r. Çorum’un geleneksel ürünü olan leblebinin yıllık üretim miktarı ise 2 bin tondur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye