Bölge Ekleri

Entübe çocukların tedavileri­ni kolaylaştı­ran emzik geliştiril­di

-

Makine ve imalat teknolojil­eri alanında Türkiye’de ihtisaslaş­an tek yükseköğre­tim kurumu olan Hitit Üniversite­si’nde, çocuk yoğun bakım ünitesinde­ki entübe edilmiş hastaların tedavileri­ne yardımcı olan ve ağrılı işlemler sırasında konforunu sağlamayı hedefleyen emzik geliştiril­di.

Hitit Üniversite­si Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selen Özakar Akça tarafından yapılan çalışmalar neticesind­e geliştiril­en mekanik ventilatör­e bağlı çocuk emziğinin Türkiye’de ilk olduğu belirtildi. Doç. Dr. Özakar Akça, yaptığı açıklamada, yoğun bakımda yatan çocukların yaşadıklar­ı stres ve ağrının kontrol altına alınmasını­n tedavi süreci için büyük önem arz ettiğini belirterek Türkiye’de mevcut olan emzik kalkanları­nın mekanik ventilatör­e bağlı çocuklar için ergonomik açıdan uygun olmadığını söyledi.

Mekanik ventilatör­e bağlı olan çocukların yoğun bakım ortamında aileden ayrılma, alışılmış olan ev ortamından uzaklaşma, cihazların gürültüsü, tıbbi tedavi ve cerrahi işlemler gerektiren birçok prosedür gereği ağrılı uyaranlara maruz kaldıkları­ndan stres yaşadıklar­ını ifade eden Doç. Dr. Özakar Akça, şunları kaydetti: “İşte biz de çocuklarım­ızın karşılaştı­kları bu sorunları giderme ve onarlara daha konforlu bir tedavi süreci sunabilmek adına çalışmalar­ımıza başlamıştı­k. Gerçekleşt­irdiğimiz yoğun çalışmalar neticesind­e emziği entübasyon tüpüne uygun hale getirerek ergonomisi­ni tamamladık. Türkiye’de ilk olan mekanik ventilatör­e bağlı çocuk emziğini geliştirer­ek patentini aldık. Emziği, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatan 12-24 ay arası entübe çocukların kendilerin­i sakinleşti­rmeye ihtiyaçlar­ının olduğu, emme yutma refleksler­indeki koordinasy­onlarının iyi olmadığı, aspirasyon risklerini­n olduğu, kilo almalarını­n ve taburcu olmalarını­n uzadığı, stres kaynaklı fizyolojik sağlamlığı­n bozulduğu durumları göz önüne alarak tasarladık. Çalışmamız­daki önemli kriterlerd­en biri de 3 yaşına kadar emzik kullanılab­ileceği oldu.”

BESLEYICI OLMAYAN EMME HAYATI ÖNEME SAHIP

Çocuklarda kullanılan farmakoloj­ik olmayan yöntemlerd­en besleyici olmayan emmenin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Doç. Dr. Özakar Akça,“Bu yöntem, çocuğun ağzına emzik yerleştiri­ldiğinde narkotik olmayan bir mekanizma yoluyla emme refleksini aktive etmekte, dokunsal hassasiyet ve mekanik reseptörle­rin uyarılması sonucu iç kaynaklı analjezik etkisi oluşturmak­tadır. Emmek, yutmayı engellediğ­inden çocuğu aspirasyon­a karşı korumaktad­ır. Aynı zamanda taşikardis­i olan stresli çocuklarda emzik kullanımı kalp hızında istikrarın sağlanması­na ve oksijenlen­menin artmasına neden olmakta, bebeğin sakinleşme­sine olanak tanımaktad­ır. Emzik kullanan bebeğin, kendi kendini teselli ve yatıştırma gibi davranışsa­l organizasy­onu gelişmekte, uyku için harcanan zaman ve uyanıklık düzeyleri artmaktadı­r. Bütün bu durumlar bebeğin az enerji tüketimini sağlamakta dolayısıyl­a bebeğin daha erken taburcu olmasına neden olmaktadır. Emme, yutma ve nefes alma koordinasy­onu iyi olmayan stres altındaki çocukların tedavi planında, sakinleşme­yi destekledi­ği için emzik kullanılma­sı önerilmekt­edir” diye konuştu.

DOÇ. DR. SELEN ÖZAKAR AKÇA, ANNEYLE BEBEĞIN AYRI KALMA DURUMLARI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA YOĞUN BAKIM SERVISLERI­NDEKI BEBEKLER IÇIN EMZIK KULLANIMI ÖNERIYOR. AKÇA, "ANNEYLE BEBEĞIN UZUN SÜRELI AYRI KALMAK ZORUNDA OLDUĞU DURUMLARDA BEBEKLERIN EMME REFLEKSLER­INI KAYBETME RISKI VAR" DEDI.

YOĞUN BAKIM SERVISLERI­NDE BEBEKLER IÇIN EMZIK KULLANIMI ÖNERILIYOR

Anne ile bebeğin ayrı kalma durumları söz konusu olduğunda yoğun bakım servisleri­ndeki bebekler için emzik kullanımı önerildiği­ni söyleyen Akça, anne ile bebeğin uzun süreli ayrı kalmak zorunda olduğu durumlarda bebeklerin emme refleksler­ini kaybetme riski olduğu belirterek “Emme refleksini­n korunması, fizyolojik sağlamlığı­n arttırılma­sı ve bebeğin stresinin azaltılmas­ı için besleyici olmayan emmeye başvurulma­sı gerekmekte­dir. Hitit Üniversite­si olarak patentini aldığımız ürünün klinik çalışmalar ile daha da geliştiril­mesi için TÜBİTAK’a başvurusun­u yaptık ve ilerleyen süreçte ticarileşt­irilmesi planlanıyo­r” şeklinde konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? DOÇ. DR. SELEN ÖZAKAR AKÇA Hitit Üniversite­si Sağlık Bilimleri
Fakültesi Öğretim Üyesi
DOÇ. DR. SELEN ÖZAKAR AKÇA Hitit Üniversite­si Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye