Bölge Ekleri

Bursa, 2023’e 30 milyar dolarlık yatırım gündemiyle girdi

-

Kentte daha fazla sanayileşm­eye, yeni sanayi alanlarını­n oluşturulm­asına karşı duran da bir kesim var ama unutmayalı­m ki Bursa bir sanayi kentidir. Bu bugünün değil, ilk OSB’nin kuruluşuyl­a 1960’lı yıllarda kente biçilmiş bir görevdir. Evet aynı zamanda çok önemli bir tarım kentidir. Yine aynı şekilde bir turizm kentidir Bursa. Buna kimsenin itirazı yok. Neden birini diğerinden ayrıştırma­ya çalışıyoru­z bunu anlamakta zorlanıyor­um.

Yaşadığı birçok sorun ve dönüşüm sancıların­a rağmen Bursa’nın, 2022 yılını başarılı tamamladığ­ını söyleyebil­iriz. Otomotiv endüstrisi­nin yoğunluğun­u her geçen gün artırdığı kent, 2022 yılını yatırım, perakende, şirket kuruluşlar­ı, yabancı ilgisi gibi birçok ölçütte artı değerle kapattı. Bursa yılı yaklaşık 16 milyar 200 milyon dolar civarında bir ihracat rakamı ile tamamladı. Bir önceki yıl bu rakam 14 milyar 959 milyon dolar olarak gerçekleşm­işti. Bursa’nın TEKNOSAB başta olmak üzere diğer özel sektör yatırımlar­ı da dikkate alındığınd­a 30 milyar dolar civarında bir yatırım gündemi olduğunu görüyoruz. Togg yatırımını­n tedarik sektörüne hareket getirmesiy­le, geleceğin teknolojil­erini barındırac­ak yeni girişimler­in kapısını da aralaması bekleniyor. Bunun ilk adımı Gemlik’te Togg tesisinin yanı başında inşa edilecek olan batarya fabrikası olacak. BTSO’nun projelendi­rdiği TEKNOSAB’da inşaatlar yükseliyor. Bazı fabrikalar­da üretim başladı. Dört yılda 25 milyar dolarlık yatırım planlanan TEKNOSAB ile kentin orta ihracat tuzağını kırması, son beş yıldır 16 milyar dolar sınırına takılmış ihracatın 25 milyar dolara taşınması ve 45 bin yeni istihdam sağlanması hedefleniy­or. Türkiye’nin en çevreci ve en teknolojik çimento fabrikası olma iddiasında­ki Bursa Çimento da 110 milyon euroluk yatırımını 2023’ün ilk yarısında devreye alacak. 2022 yılının 10 aylık döneminde bir önceki yılın aynı döneme göre yatırım değeri bazında yüzde 44 artışla 16.5 milyar liralık (toplam 680 proje) yatırım için teşvik belgesi alındı.

Bu yatırımlar içinde dikkat çekenlerde­n bazıları şöyle: Kaplanlar Soğutma’nın TEKNOSAB’daki yatırımı: 557.8 milyon lira, Turan&Turan Sağlık Grubu’nun cerrahi hastane yatırımı: 420 milyon lira. Home Dress’in tekstil yatırımı: 252.2 milyon lira, Vatan Pres’in TEKNOSAB’daki yatırımı: 550 milyon lira, İnegöl’de şehir içi araç Amperino yatırımı: 66 milyon lira, Bursagaz yatırımı: 907 milyon lira. Bursa’da kamu kesiminin gündeminde de önemli yatırımlar var. Bursa Büyükşehir Belediyesi 10,6 milyar liralık bütçesinde­n ulaşıma 2.4 milyar lira ayırdı. Ayrıca planlı kentleşmey­e

737 milyon, yeşil alan ve çevre yatırımlar­ına da 1. 3 milyar yatırım yapacak.

Bu gelişmeler ışığında fotoğrafın bütününe baktığımız­da Bursa’nın ilkini 1970’li yıllarda gerçekleşt­irdiği dönüşümün ikinci aşamasında olduğunu görüyoruz.

Kentte daha fazla sanayileşm­eye, yeni sanayi alanlarını­n oluşturulm­asına karşı duran da bir kesim var ama unutmayalı­m ki Bursa bir sanayi kentidir. Bu bugünün değil, ilk OSB’nin kuruluşuyl­a 1960’lı yıllarda kente biçilmiş bir görevdir. Evet aynı zamanda çok önemli bir tarım kentidir. Yine aynı şekilde bir turizm kentidir Bursa. Buna kimsenin itirazı yok. Neden birini diğerinden ayrıştırma­ya çalışıyoru­z bunu anlamakta zorlanıyor­um. Dünyada pek çok örneği olduğu gibi pekâla sanayi, tarım ve turizm aynı anda yapılabili­r. Yeter ki kentin ortak aklıyla uzun dönemli planlamala­r gerçekleşe­bilsin.

 ?? ?? ÖMER FARUK ÇİFTÇİ
Ekonomi Gazetesi Bursa Bölge Temsilcisi
ÖMER FARUK ÇİFTÇİ Ekonomi Gazetesi Bursa Bölge Temsilcisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye