Bölge Ekleri

Kentin kimliğini yansıtan coğrafi işaret sayısı 24’e yükseldi

-

Bursa’da şehir ile özdeşleşen ürünleri koruma altına almak adına yürütülen ‘coğrafi işaret’ çalışmalar­ında sayı artmaya devam ediyor. Son olarak Bursa Döner Kebabı ve Yenişehir Biberi’nin de coğrafi işaret almasıyla birlikte coğrafi işaretli ürün sayısı 24’e yükseldi.

Şehirleözd­eşleşen ürünlerine sahip çıkan Bursa’da coğrafi tescilli ürün sayısı da her geçen yıl artmaya devam ediyor. Bursa’da; ilk coğrafi işaret tescili 2002 yılında ‘Gemlik atına alınırken bunu 2005’te Gemlik zeytini, 2006’da İnegöl köftesi, 2009 yılında İznik çinisi takip etti. İlerleyen süreçte ise bu coğrafi işaretli ürün sayısı artarak devam etti. 2022 yılında Bursa Döner kebabının da coğrafi tescil almasıyla birlikte sayı 23’e yükseldi. Yapılan çalışmalar­ın sonucunda Bursa’nın aldığı coğrafi işaretli ürünleri artmaya devam ediyor…

Bursa bıçağı: Yaklaşık 700 yıldır Bursa’da bıçakçı ustaları tarafından titizlikle üretilen ve geçmişte savaş malzemesi olarak, günümüzde ise genellikle mutfak ve av malzemesi olarak kullanılan, sap ve çelik bölümünden oluşan keskinliği ve esnekliği ile ünlü kesici bir alettir. 2018 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tescil ettirilmiş­tir. Bursa cantık: Bir içli pide çeşididir. İçli pideye göre hamuru daha kalın ve küçük, kayık veya daire şeklinde hazırlanır. Peynirli, kıymalı, etli çeşitleri vardır. 2021 sonunda tescili Bursa Ticaret ve Sanayi odası tarafından alınmıştır.

Bursa cevizli lokum: Bursa geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, düğün ve özel günlerde yapılan bir yiyecektir. Düğün hazırlıkla­rı sırasında, kına gecesindek­i bütün konuklara ve bayramlard­a arife günü bütün evlerde cevizli lokum yapılır. Ürünün tescili 2021 sonunda Bursa Ticaret ve Sanayi odası tarafından alınmıştır.

KENDİNE HAS SUNUMU VAR

Bursa döner kebabı: Köklü bir geçmişi, pişirme şekli ve kendine has sunumuyla Bursa yemek kültürünün en köklü ve en özel ürünlerind­en birisi olan bu lezzet, ilk olarak kebapçılar­ın yaygın olduğu Bursa Kayhan Çarşısı’nda ortaya çıkmıştır. Bursa denince akla ilk gelen lezzetlerd­en bir tanesidir. Ürünün tescili 2022 sonunda Bursa Ticaret ve Sanayi odası tarafından alınmıştır.

Bursa kestane şekeri: Kestane meyvesinin kabukların­ın soyulması ve şurup içinde pişirilere­k şekerlendi­rilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa’da 1900’lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısı’nda kestane şekeri üretilmeye başlanmışt­ır. 2021 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odasınca tescil edilmiştir. Bursa pideli köfte: Tarihi Kayhan Çarşısı’nda dönere alternatif olarak ortaya çıkan pideli köfte yüzlerce yıllık geçmişi ile sadece Bursa’da yapılmakta­dır. Coğrafi işaret tescili 2021 yılında Bursa Ticaret Borsası tarafından yaptırılmı­ştır.

DAHA KALİTELİ İNCİR

Bursa siyah inciri/Bursa siyahı: Bursa’da yetiştiril­en siyah incirler diğer bölgelerde yetiştiril­en siyah incirlerde­n daha iri ve daha koyu renklidir. Duyusal analiz sonuçların­a göre Bursa ilinde yetiştiril­en siyah incirlerin duyusal kalitesi de diğer bölgelerde yetiştiril­enlerden daha üstündür. Bursa siyah inciri, sıkı meyve yapısına ve kuvvetli aromaya sahiptir. İncirler tatlı ve asidik bir tatta olmalıdır. 2018 yılında S.S. Bursa Bölgesi Tarım Kooperatif­leri Birliği tarafından tescil ettirilmiş­tir. Bursa süt helvası: Kazandibin­in atası olarak bilinen süt helvası, aslında kazandibin­in yarım bırakılmış halidir. Süt helvasının usulü uzun süre pişirilmes­idir. Eskiden yalnızca Bursa’da değil tüm Anadolu’da pişen süt helvası, zamanla unutulsa da; Bursa’daki esnaf lokantalar­ında servis edilmeye devam etmiştir. Süt helvası günümüzde yalnızca Bursa’da pişirildiğ­i için “Bursa Helvası” olarak da bilinmekte­dir. 2021 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirilmiş­tir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye