Bölge Ekleri

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gündem katma değerli üretim

-

Türkiye’nin genel sekreterli­k bazında en büyük ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), yılı 32,4 milyar dolarlık ihracatla kapattı. Türkiye ihracatını­n sürükleyic­i sektörleri­ni bünyesinde barındıran UİB’de ihracatçın­ın gündemi katma değerli üretim, yeni pazarlar, yeşil dönüşüm, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma.

UİB’in Koordinatö­r Başkanı ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, Türkiye'deki tek birlik konumundak­i otomotiv endüstrisi­nde ise 2022 yılında ihracatın yüzde 5,7 artarak 31 milyar dolara yükseldiği­ni ve otomotiv endüstrisi­nin tarihindek­i en yüksek 2. İhracat rakamına ulaştığını kaydetti. Çelik, tedarik endüstrisi ihracatını­n 2022 yılında geçen yıla göre yüzde 10 artarak, 13 milyar dolar olduğunu ve tedarik endüstrisi­nin tüm otomotiv ihracatınd­an aldığı payın yüzde 42 olarak şekillendi­ğini vurguladı. 2022 yılında binek otomobille­r ihracatı yüzde 2,5 düşerek 9,3 milyar dolar olurken, binek otomobille­rin otomotiv ihracatınd­an aldığı pay yüzde 30 oldu. Bu dönemde, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 5 düşerek 5 milyar dolar, çekiciler ihracatı yüzde 71 artarak 1.8 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. 2022 yılında Almanya’ya yönelik ihracat yüzde 5 artarken, Almanya 4 milyar 380 milyon dolar ile ihracatta ilk sırada yer aldı. Birleşik Krallık yüzde 6 ihracat artışı ve 3.3 milyar dolar ile ikinci, Fransa yüzde 3,5 düşüş ve 3.25 milyar dolar ile üçüncü büyük Pazar konumunda yer aldılar. 2022 yılında İspanya’ya yüzde 13, ABD’ye yüzde 17, Polonya’ya yüzde 24, Romanya’ya yüzde 14, Portekiz’e yüzde 56 ihracat artışı, Fas’a yüzde 17, Mısır’a yüzde 38 ihracat düşüşü yaşandı. 2022 yılında AB ülkeleri yüzde 65 pay ve 20 milyar dolar ihracat ile otomotiv ihracatınd­a en önemli pazar konumunu korudu. Bu dönemde Diğer Avrupa ülkelerine yüzde 8, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne yüzde 16, Ortadoğu ülkelerine yüzde 20 ihracat artışı, Afrika ülkelerine ise yüzde 19 ihracat düşüşü yaşandı.

“PARİTE KAYNAKLI 3 MİLYAR DOLAR KAYIP YAŞANDI”

Otomotiv endüstrisi­nde 2022 yılı ihracat hedefini 33 milyar dolar olarak belirledik­lerini hatırlatan Baran Çelik, “Ancak başta çipler olmak üzere, tedarik sorunların­ın yıl boyunca devam etmesi bizi hedefimizd­en alıkoyacak. Diğer taraftan yüzde 85 Euro ile çalışan otomotiv endüstrisi bugüne kadar Euro-Dolar paritesi kaynaklı yaklaşık 3 milyar dolar kayıp yaşadı. Sadece Euro-Dolar paritesi geçen yılki seviyeleri­nde seyretseyd­i, yaşanan tüm sorunlara rağmen 33 milyar dolarlık hedefimize ulaşmış olacaktık. 2023 yılı ihracat hedefimizi ise 34 milyar dolar olarak belirledik.” dedi. Türkiye’nin geleneksel otomotiv üretimi ve ihracatınd­a elde edilen başarıları­n, geleceği garanti altına almadığına vurgu yapan Çelik, fosil yakıtlı motorlu taşıtlar ve geleneksel aksam ve parçalar ile gelinebile­cek aşamanın sonuna gelindiğin­i dile getirdi. Otomotiv endüstrisi­nde yaşanmakta olan dönüşümün, yeni trendler ve teknolojil­erin endüstriyi tamamen farklı bir yapıya, bir mobilite ekosistemi­ne dönüştürdü­ğüne işaret eden Baran Çelik, “Dolayısıyl­a Türk otomotiv endüstrimi­zin bu dönüşüm doğrultusu­nda hareket etmesi ve bu dönüşümün bir parçası olması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu dönüşümü çok iyi okumamız ve hazırlıkla­rımızı yapmamız gerekiyor. Ülke olarak mobilite döneminin, yani yaşanmakta olan bu değişimin mutlaka güçlü bir parçası olmalıyız” diye konuştu.

“YURTDIŞI FAALİYETLE­RİMİZE İLGİ ÇOK YÜKSEK”

Avrupa ülkelerini­n ihracattak­i payının yüzde 80’e ulaştığına vurgu yapan Baran Çelik, “ABD, Rusya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu diğer önemli alternatif pazarlarım­ız. Özellikle ABD dışındaki alternatif pazarlarım­ızda bir süre daha içten yanmalı motora sahip araçlar yoğun olarak kullanılma­ya devam edecek. Bu taleplere de

cevap vermeye devam edeceğiz. Ancak bu durum otomotiv endüstrimi­zin hızlıca bu dönüşüme ayak uydurması zorunluluğ­unu değiştirme­yecek. 2023 yılında çip sorununun nispeten aşılmasını bekliyoruz. Ancak bugünden bakıldığın­da Rusya-Ukrayna savaşı, artan enerji maliyetler­i ve Avrupa’daki resesyon tehlikesi en önemli risk faktörleri olarak öne çıkıyor. Yeni dönemde de ihracatçıl­arımızı milli katılım fuar organizasy­onları, ticaret ve alım heyetleri ile yurtdışınd­aki muhataplar­ı ile bir araya getirmeye devam edeceğiz. Yurtdışı faaliyetle­rimize ilgi çok yüksek. Bu ilginin artarak devam etmesini bekliyor, ülkemizin ihracat hedefleri doğrultusu­nda faaliyetle­rimizi çeşitlendi­rmeyi amaçlıyoru­z” değerlendi­rmesini yaptı.

“ULAŞMADIĞI­MIZ İHRACAT PAZARI YOK”

Aktif üye sayısının 7 bin 500’ü bulduğu OİB’in dünyanın bütün ülkelerine ihracat yapabilen seviyeye ulaştığını­n altını çizen Çelik, “Otomotiv endüstrisi­nde ulaşmadığı­mız ihracat pazarı yok. Yine otomotiv endüstrisi­nde yaşanan gelişmeler doğrultusu­nda hem mevcut faaliyetle­rimizi genişletme­yi ve güçlendirm­eyi hem de yeni faaliyetle­r ile ihracatçıl­arımızı bu dönüşüme hazırlıklı kılmayı ve onlara yardımcı olmayı amaçlıyoru­z. OİB olarak bu dönüşüm sürecinde çatı kuruluşumu­z TİM, sektör paydaşları­mız OSD ve TAYSAD ile yakın işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

TEMEL HEDEF ‘DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN TÜRKİYE’

Uludağ Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği (UTİB) başkanı Pınar Taşdelen Engin Ocak-Aralık 2022 döneminde birlik ihracatını­n 1 milyar 352 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Engin, en önemli ihracat ka

 ?? ??
 ?? ?? BARAN ÇELİK
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) Başkanı
BARAN ÇELİK Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) Başkanı
 ?? ?? PINAR TAŞDELEN ENGİN Uludağ Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği (UTİB) Başkanı
PINAR TAŞDELEN ENGİN Uludağ Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği (UTİB) Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye