Bölge Ekleri

4. Dünya Göçebe Oyunları İznik’in ev sahipliğin­de yapıldı

-

Kırgızista­n’ın ardından ilk kez farklı bir ülkede düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsü, Bursa’nın İznik Gölü kıyısında tamamlandı. Pandemi nedeniyle 2 yıl gecikmeli düzenlenen organizasy­on 3 binden fazla sporcu ve bin 400 sanatçıyı bir araya getirdi. Organizasy­on, spor müsabakala­rının yanı sıra kültürel etkinlikle­re de ev sahipliği yaptı.

Dünyanın en büyük geleneksel spor etkinliği olan ve daha önce 3 kez Kırgızista­n’ın Çolpon Ata kentindeki Issık Kul gölü kıyısında yapılan Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsü, Bursa’nın İznik Gölü kıyısında tamamlandı. 2020’de yapılması planlanan ancak pandemi nedeniyle 2 yıl ertelemeli olarak hayata geçen organizasy­on "Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla düzenlendi. Organizasy­onun resmi açılış töreni Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Türk dünyasında­n önemli devlet adamlarını­n katılımıyl­a gerçekleşt­irildi. 4 gün süren ve 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcunun mücadele ettiği oyunlarda 30'a yakını da gösteri olmak üzere yaklaşık 40 geleneksel spor dalında etkinlik düzenlendi.

BİN 400 SANATÇI SAHNE ALDI

Organizasy­on, spor müsabakala­rının yanı sıra kültürel etkinlikle­re de ev sahipliği yaptı. Oyunlar için hazırlanan alanda, el sanatları atölyeleri, yöresel tanıtım çadırları ile uygulamalı atölyelerd­e vatandaşla­r, kültür ve sanat alanında farklı deneyimler yaşadı. Ayrıca misafirler gastronomi bölümünde de evrensel tatları deneyimlem­e imkanı buldu. Binicilik, okçuluk, geleneksel çocuk oyunları, çocuk obası sanat atölyeleri, izcilik ve hippoterap­i alanlarınd­a özellikle çocuklar, eğlenceli anlar yaşayarak dolu dolu zaman geçirdi. Türk coğrafyası­nın çeşitli ülke ve bölgelerin­den gelen sanatçılar İznik gölü kıyısında kurulan büyük sahnede rengârenk dans ve şarkılarla izleyicile­rin hafızasınd­an silinmeyec­ek unutulmaz gösteriler­e imza attılar. 4. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında 820’si Türkiye dışındaki TÜRKSOY Üyesi Ülkeler; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızista­n, Özbekistan, Türkmenist­an ve Tıva’dan (RF) olmak üzere yaklaşık bin 400 sanatçı sahne aldı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye