Bölge Ekleri

Fabrika çıkışlı ikinci el otomobil dönemi nisanda başlıyor

-

Renault Grup, 2023’ün başında Türkiye’deki 10 yıllık stratejisi­ni yeniden şekillendi­recek. Bir yandan Bursa’daki fabrikada üretilecek modellere yönelik yol haritası çizilecek, diğer yandan da otomotiv sektörünün kökten dönüşümüne paralel farklı mobilite çözümleri geliştirec­ek.

Renault 2030’dan itibaren Avrupa’da sadece elektrikli otomobil üreten bir markaya dönüşecek. Türkiye’nin bu konudaki geleceği ise henüz belirsiz. Renault Group Türkiye CEO'su Hakan Doğu, “Türkiye'deki fabrikamız­da elektrikli araçlara dönüşüm konusunda henüz net bir kararı almadık. Pazarın gelişimine göre karar vereceğiz. Türkiye neye hazırsa biz onu üreteceğiz” dedi.

Bir markanın artık sadece otomobil satarak karlılığın­ı sürdürebil­mesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Doğu, “Biz artık kendimizi mobilite çözümleri sunan şirketler olarak görüyoruz. 2035’e geldiğimiz de ciromuzun yüzde 20’sini farklı mobilite çözümlerde­n elde edeceğiz” diye konuştu.

Mobilize'yi Türkye’ye getirme planları olduğunu açıklayan Doğu, mobilite ekosistemi­ni geliştirme­k için belediyele­rle de pilot çalışmalar­a başladıkla­rını açıkladı.

Marka, ‘Refactory’ isimli ikinci el araç yenileme hizmetini de nisanda başlıyor. Hakan Doğu, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada Türkiye’de yedek parça sektöründe imalat yapan firmaların son derece güçlü olduğunu vurgulayar­ak, “Özellikle yenileme pazarındak­i sanayimiz son derece güçlü. Renault Grubu olarak Türkiye'de birçok tedarikçiy­le çalışıyoru­z. Zaten Türkiye'de 52 yıllık varlığımız­la Türkiye'den milyarlarc­a Euro’luk parça aldık” dedi.

Türk otomotiv sanayisini­n elektrikli araç dönüşümüne ayak uydurabile­cek kapasitede olduğuna dikkat çeken Doğu, bunun yanı sıra Türkiye'nin her türlü dönüşüme, özellikle teknolojik dönüşüme ayak uyduracak kapasitesi­nin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikalar­ı, yıllık 390 bin otomobil ve 920 bin motor üretim hacmi ile Renault Grubu’nun en yüksek kapasitesi­ne sahip tesislerin­den biri. Oyak Renault; Clio V, Clio V Hibrit (E-Tech) ve Megane Sedan modellerin­i, ayrıca öncelikle bu modellerde kullanılan motor ve mekanik aksamı üretip ihraç ediyor. Bursa’da 582 bin 483 metrekare alan üzerinde kurulu üretim tesislerin­de, araç ve mekanik fabrikalar­ı, Ar-Ge merkezi ve uluslarara­sı lojistik merkezi bulunuyor. İhracat ağırlıklı üretim yapısıyla Oyak Renault, işlerini uluslarara­sı pazarlara genişletme­leri için yerel tedarikçi ve otomotiv yan sanayi şirketleri­nden oluşan geniş ve güçlü bir tedarikçi ağı için bir köprü görevi de üstleniyor.

1969 yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikalar­ı, 2021 yılı sonu itibariyle yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? HAKAN DOĞU Renault Group Türkiye CEO'su
HAKAN DOĞU Renault Group Türkiye CEO'su

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye