Bölge Ekleri

Togg Gemlik kampüsünde üretim başladı

-

Türkiye’nin ‘Devrim’den sonraki süreçte yaşadığı 60 yıllık otomobil hayali Gemlik’te gerçek oldu. Togg projesi için Gemlik’te inşa edilen üretim kampüsü düzenlenen törenle üretime başlarken ilk seri üretim akıllı cihaz da banttan indirildi.

Türkiye’nin vizyon projesi olan ve 60 yıllık hasreti dindirmek için başlatılan Togg projesinde en önemli eşik aşıldı. 2019 yılında Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu, TOBB koordinasy­onunda, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ortaklığı ile ilk adımı atmış, 18 Temmuz 2020'de de Gemlik’te yükselecek fabrikanın inşaatına başlamıştı. 1 milyon 200 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan Togg fabrikasın­ın resmi açılışı Cumhuriyet­in ilanının 99. yıl dönümünde Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı yaklaşık 3 bin 500 kişinin yer aldığı törenle yapıldı.

Gemlik’te yıllık üretim kapasitesi 15 binden fazla olan kampüste C-SUV üretimi düzenlenen törenle resmen başladı. 5 farklı modelle 2030 sonunda 1 milyon akıllı cihaz üretmeyi planlayan Togg’un yol haritasınd­a yapılan değişikliğ­i de açıklayan CEO Gürcan Karakaş, "Artık bir hatchback yapmaktan vazgeçtik. Çünkü günümüzde Cross-Coupe diye tabir ettiğimiz, daha dinamik, daha heyecanlı ve hedef kitlemizin de beğenisini daha fazla kazanacak bir Cross-Coupe hazırlayac­ağız. 2025'in ilk yarısında sedanımız, 2026'da Cross-Coupe geliyor" ifadelerin­i kullandı.

AKILLI VE ÇEVRECİ ÜRETİM YAPILACAK

Aynı çatı altında topladığı fonksiyonl­arı, akıllı ve çevreci özellikler­iyle “bir fabrikadan daha fazlası” olarak tanımlanan Togg Gemlik Kampüsü aynı zamanda Avrupa’nın doğaya en az zarar veren boyahanesi­ne de ev sahipliği yapacak. Kampüsteki boyahane 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değere sahip olacak. Togg’a güç verecek bataryanın üretimi için kurulacak batarya fabrikası da Gemlik kampüsünün yanı başında yükselecek. Togg’un piyasaya ilk çıkacak modeli olan C-SUV’un renk seçenekler­i de fabrikanın açılışı ile birlikte netleşti. Gücünü Türkiye’den alan Togg’un renkleri de ülkemizin önemli değerlerin­den ilham alınarak seçildi. İlk etapta Anadolu Kırmızısı, Pamukkale Beyazı, Oltu siyahı ve Gemlik Mavisi üretim bandından inecek renkler olacak. Daha sonra bu renklere Kapadokya Kum Beji ve Kula Grisi dahil olarak renk seçeneği 6’ya çıkacak.

İLK TOGG’U ERDOĞAN KULLANDI

Gemlik’teki kampüste tarihi ana tanıklık eden Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, seri üretim bandından inen Anadolu olarak isimlendir­ilen kırmızı renkteki C SUV ile tören alanına gelerek yaptığı konuşmada “Seri üretim bandından indirip, sizlerin huzuruna çıkardığım­ız bu ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Togg, ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen TOGG Gemlik Tesisi, onu da söyleyelim öğrensinle­r, 1,2 milyon metrekare arazi üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip bir eser olarak işte burada. Şimdi biraz daha açalım; bu tesiste araştırma geliştirme merkezi var, tasarım merkezi var, prototip geliştirme ve test merkezi var, strateji ve yönetim merkezi var. Biraz önce bizzat tecrübe ettiğim test pisti de var. Oradan geldim. Velhasıl burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Ayrıca burası çevreye duyarlı, yeşil bir tesis, çevreci" dedi.

YILDA 175 BİN ARAÇ ÜRETECEK

"Devrim otomobilin­i engelleyen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye